Τσέλσι – Λίβερπουλ 5-6 στα πέναλτι: Κυπελλούχοι Αγγλίας οι «κόκκινοι» με ήρωα τον Τσιμίκα
Η Λίβερπουλ με «χρυσό» σκόρερ τον Κώστα Τσιμίκα στη διαδικασία των πέναλτι νίκησε 6-5 την Τσέλσι (0-0 κ.δ.) στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας στο «Γουέμπλεϊ» και κατέκτησε το τρόπαιο για όγδοη φορά στην ιστορία της και πρώτη μετά το 2006. Αναγκαστική αλλαγή ο τραυματίας Σαλάχ στους «κόκκινους», τρίτος σερί χαμένος τελικός στη διοργάνωση για την Τσέλσι.
Ζωντανές διατήρησε τις ελπίδες της η Λίβερπουλ για την κατάκτηση και των τεσσάρων τίτλων στις διοργανώσεις που μετέχει τη φετινή αγωνιστική περίοδο, κάτι που δεν έχει πετύχει στο παρελθόν καμία άλλη ομάδα στην Αγγλία. Οι «κόκκινοι» μετά την επιτυχία τους επί της Τσέλσι τον περασμένο Φλεβάρη στον τελικό του Λιγκ Καπ Αγγλίας, νίκησαν τους λονδρέζους και στον φετινό τελικό του Κυπέλλου στο «Γουέμπλεϊ» με 6-5 στα πέναλτι (0-0 κ.δ.) και σήκωσαν στον βρετανικό «ουρανό» το όγδοο τρόπαιό τους στη διοργάνωση αλλά και πρώτο μετά το 2006.
«Χρυσός» σκόρερ για τη θρυλική ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ ήταν ο Κώστας Τσιμίκας που πέτυχε το νικητήριο γκολ στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι, ενώ αυτό ήταν και το παρθενικό Κύπελλο Αγγλίας που κατέκτησε ο προπονητής Γιούργκεν Κλοπ από τη μέρα που ανέλαβε τον σύλλογο. Όσο για την Τσέλσι; Το κακό… τρίτωσε για τους λονδρέζους, καθώς ηττήθηκαν για τρίτη σερί χρονιά σε τελευταία φάση της διοργάνωσης!
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Αναγκαστική αλλαγή ο Σαλάχ
Στο αγωνιστικό κομμάτι, η Λίβερπουλ ήταν καταιγιστική στο πρώτο τέταρτο του τελικού, ωστόσο δεν αξιοποίησε τις σημαντικές ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν για να φτάσει στο πολυπόθητο γκολ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα βέβαια για τους «κόκκινους» ήταν ο τραυματισμός του Μοχάμεντ Σαλάχ στο 33’.
Ο Αιγύπτιος επιθετικός αισθάνθηκε ενοχλήσεις στον προσαγωγό κι έγινε αναγκαστική αλλαγή με τον Ζότα να περνάει στη θέση του, μιας και ο Κλοπ δεν ήθελε να ρισκάρει ενόψει και του τελικού του Champions League στις 28 Μαΐου με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Πέρα από τον Σαλάχ, πρόβλημα τραυματισμού αντιμετώπισε και ο τερματοφύλακας Άλισον, ωστόσο συνέχισε να αγωνίζεται.
Η Τσέλσι από την άλλη, ισορρόπησε το ματς μετά το πρώτο τέταρτο του τελικού, αλλά οι επιθετικές προσπάθειες των Πούλισικ (23’) και Αλόνσο (28’) δεν είχαν θετική κατάληξη για τους «μπλε», με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να πάνε με το 0-0 στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα.
Χαμένες ευκαιρίες, τρία δοκάρια και πέναλτι
Στην επανάληψη συνεχίστηκε το μπαράζ των χαμένων ευκαιριών, με την Τσέλσι να έχει δοκάρι στο 48’ με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Αλόνσο και τη Λίβερπουλ με τα σουτ του Λουίς Ντίας στο 83’ και Ρόμπερτσον στο 85’, ώσπου το 90λεπτο ολοκληρώθηκε με τις ομάδες να παραμένουν «άσφαιρες» και να οδηγούνται στην παράταση.
Αυτή ήταν και η πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια που τελικός Κυπέλλου Αγγλίας οδηγήθηκε στην παράταση, καθώς η τελευταία φορά ήταν το 2016, στο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Κρίσταλ Πάλας 2-1. Ο επιπλέον χρόνος δεν ανέδειξε νικητή και έτσι ο τελικός κρίθηκε στα πέναλτι.
Στη «ρώσικη ρουλέτα» μετά το σουτ στο δοκάρι του Αθπιλικουέτα, η Λίβερπουλ είχε την ευκαιρία να πάρει τη νίκη και τον τίτλο στο πέμπτο πέναλτι, αλλά ο Μεντί απέκρουσε τη μπάλα στην εκτέλεση του Μανέ.
Στη συνέχεια όμως, ο γκολκίπερ της Λίβερπουλ, Άλισον, απέκρουσε τη μπάλα στο πέναλτι του Μάουντ και ο Κώστας Τσιμίκας πέτυχε το «χρυσό» γκολ και χάρισε την κούπα στους «κόκκινους».
Για την ιστορία, ο συγκεκριμένος τελικός ήταν ο 141ος στην ιστορία της γηραιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον κόσμο, που γιόρτασε φέτος 150 χρόνια έχοντας ξεκινήσει την περίοδο 1871-72 με τον αγώνα των Γουόντερερς κόντρα στους Ρόγιαλ Εντζινίρς (1-0).
Παράλληλα όμως, ήταν και ο πρώτος με γεμάτο «Γουέμπλεϊ» μετά το 2019, στο 6-0 της Μάντσεστερ Σίτι επί της Γουότφορντ, καθώς το 2020 το παιχνίδι της Άρσεναλ με την Τσέλσι (2-1) διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών λόγω του κορονοϊού, ενώ πέρσι το ματς της Λέστερ με την Τσέλσι (1-0) παρακολούθησαν μόλις 20.000 φίλαθλοι πάλι εξαιτίας της πανδημίας.
Η διαδικασία των πέναλτι
Μ. Αλόνσο: 1-0 η Τσέλσι
Μίλνερ: 1-1 η Λίβερπουλ
Αθπιλικουέτα: Δοκάρι για την Τσέλσι
Τιάγκο Αλκάνταρα: 1-2 η Λίβερπουλ
Ρις Τζέιμς: 2-2 η Τσέλσι
Φιρμίνο: 2-3 η Λίβερπουλ
Μπάρκλεϊ: 3-3 η Τσέλσι
Αλεξάντερ-Άρνολντ: 3-4 η Λίβερπουλ
Ζορζίνιο: 4-4 η Τσέλσι
Μανέ: Απέκρουσε ο Μεντί
Ζίγετς: 5-4 η Τσέλσι
Ζότα: 5-5 η Λίβερπουλ
Μάουντ: Απέκρουσε ο Άλισον
Τσιμίκας: 5-6 η Λίβερπουλ
Διαιτητής: Πόουσον
ΤΣΕΛΣΙ: Μεντί, Τσαλόμπα (106’ Αθπιλικουέτα), Τιάγκο Σίλβα, Ρούντιγκερ, Τζέιμς, Κόβατσιτς (66’ Καντέ), Ζορζίνιο, Αλόνσο, Μάουντ, Λουκάκου (85’ Ζίγετς), Πούλισικ (106’ Λόφτους – Τσικ, 119’ Μπάρκλεϊ)
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Κονατέ, Φαν Ντάικ (91’ Μάτιπ), Ρόμπερτσον (111’ Τσιμίκας), Χέντερσον, Τιάγκο, Κεϊτά (74’ Μίλνερ), Ντίας (98’ Φιρμίνο), Σαλάχ (33’ Ζότα), Μανέ
ΟΙ ΤΡΟΠΑΙΟΥΧΟΙ
14: Άρσεναλ
12: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
8: Λίβερπουλ, Τσέλσι, Τότεναμ
7: Άστον Βίλα
6: Νιούκαστλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μπλάκμπερν
5: Έβερτον, Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον, Γουόντερερς
4: Γουλβς, Μπόλτον, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ
3: Σέφιλντ Γουένσντεϊ, Γουέστ Χαμ
2: Πρέστον, Ολντ Ετόνιανς, Πόρτσμουθ, Σάντερλαντ, Νότιγχαμ Φόρεστ, Μπέρι
1: Χάντερσφιλντ, Λέστερ, Όξφορντ Γιουνιβέρσιτι, Ρόγιαλ Εντζινίρς, Ντέρμπι, Λιντς, Σαουθάμπτον, Μπέρνλι, Κάρντιφ, Μπλάκπουλ, Κλάπαμ Ρόβερς, Νοτς Κάουντι, Μπάρνσλεϊ, Τσάρλτον, Ολντ Καρθούζιανς, Μπλάκμπερν Ολίμπικ, Μπράντφορντ, Ίπσουιτς, Κόβεντρι, Γουίμπλεντον, Γουίγκαν