Δημήτρης Γιαννέλης, ο Λευκορώσος που πήρε μικρή ομάδα από τη Β' και τη βγάζει Ευρώπη για πρώτη φορά
Ο φανατικός Ολυμπιακός γενικός διευθυντής της ομάδας έκπληξης στην Κύπρο, του Άρη Λεμεσού, Δημήτρης Γιαννέλης, στο «ΦΩΣ». «Είναι ένα ποδοσφαιρικό παραμύθι αυτό που έχει συμβεί».
Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ
Διαβάστε σήμερα μία απίθανη ιστορία από τη... ρωσοκρατούμενη Λεμεσό με κυπριακή ομάδα που την πήρε Λευκορώσος, ανέβηκε από τη Β' στην Α', έφερε 19 νέους ποδοσφαιριστές και πάει κατευθείαν για Ευρώπη, για πρώτη φορά στην Ιστορία της.
Μιλάει στο «ΦΩΣ» ο γενικός διευθυντής του Άρη Λεμεσού και ένθερμος Ολυμπιακός Πειραιώς, Δημήτρης Γιαννέλης. Ήταν και στην ΑΕ Λεμεσού γενικός διευθυντής από το 2014 μέχρι το 2020.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 17/3/2022
Ξέρω ότι την εκτιμάς την εφημερίδα μας.
Για εμάς τους Ολυμπιακούς το «ΦΩΣ» είναι κάτι σαν την Παλαιά Διαθήκη του Χριστιανισμού! Είναι η εφημερίδα που μας μεγάλωσε.
Έχετε προβλήματα με την ιδιοκτησία της ομάδας;
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, δεν έχουμε τέτοιο θέμα εμείς. Επενδυτής είναι, γκρουπ από Λευκορωσία. Δεν είναι Αμπράμοβιτς. Είναι ένα ποδοσφαιρικό παραμύθι αυτό που έχει συμβεί, σπάνια περίπτωση.
Δηλαδή;
Αν δείτε τη βαθμολογία, ο Άρης Λεμεσού είναι στην 4η θέση, είμαστε στα πλέι οφ, πάνω από μεγάλες ομάδες όπως η πρωταθλήτρια Ομόνοια, η Ανόρθωση του Τιμούρ Κετσπάγια, η ΑΕ Λεμεσού. Και είμαστε μια ανάσα πίσω από τον ΑΠΟΕΛ και την ΑΕΚ Λάρνακας. Η ομάδα μας είναι νεοφώτιστη, ήταν στη Β' Κατηγορία πέρσι. Στη θέση που είμαστε αυτήν τη στιγμή βγαίνουμε Ευρώπη και πιστεύουμε ότι θα κρατήσουμε ως το τέλος.
Τι Ιστορία έχει αυτή η ομάδα;
Τα τρία τελευταία χρόνια, έχοντας πενιχρούς οικονομικούς πόρους, ο Άρης πάλευε να κρατηθεί στη ζωή όντας στη 2η κατηγορία της χώρας. Η Ιστορία του Άρη Λεμεσού πάει πίσω στο 1930 (είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου). Όμως η «Ελαφρά Ταξιαρχία», όπως τη λένε εδώ, δεν έχει να επιδείξει επιτυχίες. Το ταβάνι της σε 92 χρόνια Ιστορίας ήταν η παρουσία στον χαμένο τελικό Κυπέλλου το 1989 και η 4η θέση στην τελική βαθμολογία που κατέλαβε σε τρεις περιπτώσεις, με τελευταία στο μακρινό 1990. Ωστόσο, σε καμία από αυτές τις σεζόν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο.
Η Λεμεσός ξέρω ότι είναι ποδοσφαιρόφιλη πόλη με τους πιο φανατικούς οπαδούς στην Κύπρο. Σε ποια σειρά δυναμικότητας είναι ο Άρης Λεμεσού;
Είναι αναμφίβολα ο τρίτος της παρέας στη Λεμεσό, πίσω από τους συμπολίτες Απόλλωνα και ΑΕΛ. Η ομάδα μας είδε ξαφνικά την προοπτική της να αλλάζει. Ο επενδυτής που έψαχνε να χτίσει μια ομάδα σύμφωνα με τα δικά του «θέλω» -τα οποία προνοούσαν πλήρη επαγγελματική λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος-, χωρίς να αλλοιώσει το DNA της ομάδας, έπεσε σαν μάννα εξ ουρανού εδώ. Το καλοκαίρι, και αφού ο Άρης είχε εξασφαλίσει ως δεύτερος την επιστροφή του στην κατηγορία των μεγάλων μετά από τρία χρόνια, η μπάλα στρώθηκε στα πόδια του επενδυτή και έκανε παιχνίδι.
Τι έκανε;
Κράτησε στον πάγκο τον προπονητή που είχε την ομάδα τα δύο προηγούμενα χρόνια και την ανέβασε κατηγορία. Μαζί με τον διευθυντή ποδοσφαίρου έφεραν στην ομάδα 19 νέους ποδοσφαιριστές. Ο προϋπολογισμός συνετός, χωρίς υπερβολές, ήταν ο έκτος υψηλότερος από τις ομάδες της 1ης κατηγορίας. Ήρθαν στην ομάδα ποδοσφαιριστές με παραστάσεις από μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ο Γάλλος Πακέ με περισσότερα από 300 παιχνίδια στο ενεργητικό του στη Λιγκ 1. Ο σέντερ φορ Μάριους Στεπίνσκι από το Καμπιονάτο και τη Βερόνα, ο πρώην διεθνής Αργεντινός αμυντικός Φακούντο Ρονκάλια από τη Λα Λίγκα, ο εκπληκτικός Βραζιλιάνος τερματοφύλακας, με προϋπηρεσία στην Πόρτο, Βανά Άλβες, τα σπουδαία μπακ Γιαγκό και Καζού, αλλά και ο Γκόρντον Σίλντενφελντ με τεράστια πείρα και προϋπηρεσία στη χώρα. Ταυτόχρονα, η ομάδα μπολιάστηκε με νεαρούς ταλαντούχους όπως ο Αφρικανός Σαβί Μπαμπίκα, ο οποίος ήρθε ως άγνωστος μεταξύ αγνώστων και κατάφερε να ανεβάσει στο κατακόρυφο την αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Παράλληλα, παρέμειναν στο ρόστερ ποδοσφαιριστές που ήταν στην ομάδα τα προηγούμενα χρόνια και έχουν ρόλο πρωταγωνιστή, όπως οι Ντελμίρο και Μπράουν. Όλοι αυτοί έγιναν ένα ισχυρό σύνολο. Η κοιλιά που μοιραία ήρθε λίγο πριν από τα πλέι οφ είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή προπονητή και την έλευση του νεαρού Λευκορώσου Σπιλέφσκι.
Ποιος προπονητής έφυγε;
Ο Λιάσος Λουκά. Συνέδεσε το όνομά του με την άνοδο του Άρη, βοήθησε και αυτός για να ανέβει η ομάδα. Ο Άρης πάντως μπήκε στα πλέι οφ με νέο προπονητή, νέο πλάνο, νέο σύστημα, αλλά η μαγιά είχε πετύχει από το καλοκαίρι και συνεχίζει απτόητος για το όνειρο της Ευρώπης. Η αγωνιστική εικόνα αποτελεί την πλέον ευδιάκριτη αλλαγή στον Άρη. Όμως η αλλαγή που συντελείται αφορά όλα τα επίπεδα. Η εικόνα των αποδυτηρίων στο «απαρχαιωμένο» Τσίρειο Στάδιο θυμίζει αποδυτήρια γηπέδου ευρωπαϊκής ομάδας. Και ας ανακαινίστηκαν για την τρέχουσα σεζόν και μόνο, αφού οι ομάδες της Λεμεσού θα μετακομίσουν στο νέο υπερσύγχρονο στάδιο της πόλης. Το προπονητικό κέντρο επίσης μεταμορφώθηκε. Αλλαγή χλοοτάπητα, δημιουργία νέων αποδυτηρίων με όλες τις ανέσεις που προστάζουν οι ανάγκες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Πέραν της αναβάθμισης στο ποδοσφαιρικό κομμάτι, ο επενδυτής θέλησε να συμβαδίζει η πρόοδος σε όλα τα επίπεδα της ομάδας.
Πώς λέγεται ο Λευκορώσος;
Βλαντίμιρ Φεντόροφ. Έχει και συνεταίρους, είναι πολύ οργανωμένοι. Άλλαξαν όλα. Ο αριθμός των υπαλλήλων της ομάδας πολλαπλασιάστηκε. Στήθηκε πολυμελές τμήμα μάρκετινγκ, ενισχύθηκε το γραφείο Τύπου, το λογιστήριο, οι διευθυντές τμημάτων. Ο επενδυτής αλλάζει πράγματα με ταχύτητα, ενθουσιασμό και πλάνο. Δείχνει ταυτόχρονα ότι ήρθε για να μείνει. Πρόθεση που δεν θα μπορούσε να γίνει πιο ξεκάθαρη με τις κινήσεις που κάνει για τα τμήματα υποδομής της ομάδας. Πλήρης ανακαίνιση του προπονητικού κέντρου των ακαδημιών της ομάδας (χλοοτάπητας και εγκαταστάσεις), στελέχωση των ακαδημιών με επαγγελματίες προπονητές και τεχνικούς διευθυντές. Εάν ο στόχος της Ευρώπης επιτευχθεί, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην Ιστορία της ομάδας. Ιδιαίτερα και με τη μετακόμιση στο υπερσύγχρονο γήπεδο-στολίδι της Λεμεσού, το «Limassol Arena». Αυτό θα προσδώσει νέα δυναμική στο όλο οικοδόμημα της ομάδας.
Ο Λευκορώσος έρχεται στην Κύπρο;
Τον περισσότερο χρόνο του τον περνάει στην Κύπρο.
Ελλαδίτης είσαι εσύ. Πες μου για τη ζωή στην Κύπρο.
Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νέα Ιωνία, η ποιότητα ζωής στην Κύπρο είναι καλύτερη, οι αποστάσεις είναι μικρές, για να πάμε να αγωνιστούμε στην πιο μακρινή έδρα είναι μία ώρα! Το κυπριακό ποδόσφαιρο έχει ανέβει πολύ την τελευταία δεκαετία, κυρίως με τον ΑΠΟΕΛ που έφτασε στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και άλλες ομάδες πήγαν καλά στην Ευρώπη. Σημείωσε ένα όνομα που σου είπα πριν: Μπαμπίγκα, είναι από την Γκάνα, 21 χρόνων, πρώτη φορά φέτος ήρθε στην Ευρώπη και βγάζει μάτια. Απίστευτος. Τρομερό εξτρέμ.
Εκτός της Ρωσίας, ποιοι άλλοι τουρίστες έρχονται μαζικά στην Κύπρο;
Ισραηλινοί και Λιβανέζοι λόγω της εγγύτητας. Να ξέρεις και Ουκρανοί. Μάλιστα στη Λεμεσό διαμένουν όλον τον χρόνο όχι μόνο πολλοί Ρώσοι αλλά και Ουκρανοί και δεν υπάρχουν προβλήματα ανάμεσά τους.
Τι ωραίο υπάρχει εκεί;
Η θάλασσα με το βουνό είναι 35 λεπτά απόσταση. Μπορείς να κάνεις σέρφινγκ το πρωί στη θάλασσα και σε 35 λεπτά να κάνεις σκι στα χιόνια! Να σου πω επίσης ότι η Λεμεσός, με τη ραγδαία ανοικοδόμηση που έχει, έγινε μία από τις ομορφότερες πόλεις στην Ευρώπη.
Τι αρνητικό υπάρχει εκεί;
Η ζέστη, ο καύσωνας. Ενάμιση μήνας το καλοκαίρι δεν αντέχεται. Πολλή ζέστη και υγρασία.
Είμαστε εντάξει.
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη, είναι μεγάλη χαρά.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ