Το Primera... League των ισπανικών ομάδων
Η επικράτηση της Ρεάλ Μαδρίτης στο Κιέβο επιβεβαίωσε την κυριαρχία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο των ομάδων της Liga και την υπεροχή έναντι εκείνων της Premier!
Ολοκληρώθηκε λοιπόν η σεζόν διασυλλογικά, στην Ευρώπη (εξαιρούνται οι Σκανδιναβικές χώρες…) με τον τελικό στο Κιέβο. Να σας πω την...αμαρτία μου όμως; Όσο κι αν ακούγεται παράξενο -κι όσο κι αν υπάρχει και το Μουντιάλ για μας τους ποδοσφαιρικά “εθισμένους” για να…ξεχαρμανιάσουμε– ομολογώ ότι ήδη ανυπομονώ για την έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής σεζόν! Όχι γενικά, των μεγάλων πρωταθλημάτων, αλλά ειδικά ενός: της Premier League,
Μπα, δεν νοστάλγησα την αγωνιστική δράση στην πρώτη κατηγορία της Αγγλίας. Απλά, ανυπομονω να ξαναδιαβάσω (καγχάζοντας…) -για…νιοστή φορά– την μόνιμη επωδό “περί κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο” που συνοδεύει τα αφιερώματα για την έναρξη της! Πέντε λέξεις που μάλλον από…συνήθεια (;) οι συνάδελφοι στην ημεδαπή συνδυάζουν με το πρωτάθλημα της “γηραιάς αλβιόνας”. Γιατί, σοβαρά, επιχειρήματα για να το στηρίξουν έχουν εκλείψει πλέον. Ειδικά την τελευταία 10ετία.
Βαθμολογία Super League: Μόνος στην κορυφή ο Ολυμπιακός
Ο τελικός του Κιέβου ήταν ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των αποτελεσμάτων που αποδεικνύουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι το κορυφαίο πρωτάθλημα δεν βρίσκεται πέραν της Μάγχης, αλλά στην Ιβηρική Χερσόνησο. Δεν είναι μόνο ότι από το 2014 ως σήμερα το Champions League το κατακτούν εκπρόσωποι της Primera Division (Ρεάλ Μαδρίτης τετράκις και Μπαρτσελόνα άπαξ), ή ότι την τελευταία 10ετια το πήραν επτά φορές (Ρεάλ Μαδρίτης 4 τρόπαια, Μπαρτσελόνα 3)!
Δις (2014 και 2016) ο τελικός ήταν Μαδριλένικος εμφύλιος, ενώ την ίδια στιγμή οι Άγγλοι πήραν ένα τρόπαιο (2012, Τσέλσι) και εμφανίστηκαν σε 3 τελικούς. Δις η Μάντσεστερ Γιουννάϊτεντ και άπαξ η Λίβερπουλ χάνοντας τους. Το μαντέψατε; Από Ίβηρες (οι “κόκκινοι διάβολοι” από την Μπάρτσα, όσο για τους “ρεντς” είναι “νωπό”…)
Κι αν κάποιος ισχυριστεί ότι, βρε αδερφέ, μιλώντας για Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης αναφερόμαστε σε δύο από τις πλουσιότερες ομάδες του καιρού μας, με τους δύο κορυφαίους παίκτες της επoχής (και μερικούς ακόμη από τους καλύτερους σήμερα), αυτό δεν είναι παρά ένα μέρος της γενικότερης “εικόνας”, που δείχνει γενικευμένη Ιβηρική… προέλαση στα ευρωπαϊκά γήπεδα!
Και το Europa League θα μπορούσε να μετονομαστεί Primera… League αφού τα τελευταία 13 χρόνια (από το 2006) 8 τρόπαια κατέληξαν στις προθήκες των Σεβιλλης (5) και Ατλέτικο Μαδρίτης (3 με το φετινό). Μάλιστα σε 3 περιπτώσεις στους τελικούς φιναλίστ ήταν Άγγλοι.
Αλλά η Μίντλεσμπρο (2006) δέχθηκε μια ξεγυρισμένη 4αρα από τους Ανδαλουσιάνους που φιλοδώρησαν με 3-1 και τη Λίβερπουλ πέρσι. Μικρότερο το χάντικαπ της Φούλαμ με τους “κολτσονέρος” (2010), αλλά κι οι “κότατζερς” ηττήθηκαν (2-1).
22 στα 26 νικηφόρα νοκ άουτ οι Ίβηρες εναντίον Άγγλων!
Και για να τελειώνουμε με τις αυταπάτες: το αποτέλεσμα του Κιέβου αποτελεί την 22η Ιβηρική νίκη σε 26 νοκ άουτ αναμετρήσεις, κόντρα σε Άγγλους από το 2008 κι εντεύθεν!
Είπατε τίποτα;
Η Τσέλσι, του 2012, που απέκλεισε την Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά κι η περσινή Λέστερ που έπραξε, ομοίως, με την Σεβίλλη στους “16” είναι οι μοναδικές αγγλικές που βγήκαν με το κεφάλι ψηλά από “μετωπική” με ομάδες της Πριμέρα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση την τελευταία 10ετία.
Όσο για το Εuropa League; Πέρσι η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ απέκλεισε (στο γκολ) την Θέλτα, στα ημιτελικά, μιμούμενη τη Λίβερπουλ που είχε αφήσει εκτός τελικού την Βιγιαρεάλ την παραπάνω χρονιά
Πέραν τούτων, αγγλικά “ναυάγια”…
Μόνο την φετινή σεζόν, πλην του τελικού του Champions League, είχαμε την Μπαρτσελόνα (που αποκλείστηκε από την Ρόμα…), να περνά αήττητη την Τσέλσι (1-1, 3-0), την Σεβίλλη ν’ αλώνει (2-1) το Ολντ Τράφορντ (5ο αποκλεισμός της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ από Ίβηρες, στην 10ετια), αλλά και την Ατλέτικο, στον ημιτελικό του Εuropa League, ν’ αφήνει εκτός τελικού (και Τσάμπιονς Λιγκ κατ’ επέκταση...) την Άρσεναλ, παρότι στο πρώτο ματς του Λονδίνου έπαιξε με 10 παίκτες από το 10ο λεπτό!
Εν κατακλείδι, το αγγλικό πρωτάθλημα, ναι μεν, λόγω γλώσσας και μάρκετινγκ, είναι, μακράν, το πλουσιότερο παγκοσμίως, αλλά οι εκπρόσωποι του δεν μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια εκείνους της Primera Division, που υπερτερούν σε ποδοσφαιρικούς όρους (τακτικά και σε ποιότητα ατομική και συνόλου), Διαφορά που δεν καλύπτεται, παρά την πρακτική πληρωμής υπεραξιών, στο «Νησί»....