Λάκης Γκλέζος: Η επίσκεψη στον Αλαφούζο, η παράλυση και η επιχειρηματική κατάρρευση
Με αφορμή τη συμπλήρωση 13 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Λάκη Γκλέζου, το fosonline.gr μοιράζεται την άγνωστη σε πολλούς ιστορία της ζωής του. Η επίσκεψη στον Αριστείδη Αλαφούζο, η παράλυση και η επιχειρηματική κατάρρευση.
Τον Μάρτιο του 1976 ο Λάκης Γκλέζος τραυματίστηκε σοβαρά. Οι γιατροί έκριναν πως πρέπει να πάει στο Λονδίνο για να εξεταστεί από τον διάσημο τότε δόκτορα Χάρις, ο οποίος είχε χειρουργήσει -με επιτυχία- και τον Γιώργο Κούδα του ΠΑΟΚ. Τα έξοδα του ταξιδιού και της εγχείρησης ανέλαβε να καλύψει ο Αριστείδης Αλαφούζος.
Η συγκεκριμένη κίνηση του Αλαφούζου αλλά και μία σειρά από άλλες, με γνώμονα πάντα το συμφέρον της πειραϊκής ομάδας, τον είχαν καταστήσει στη συνείδηση του κόσμου και των παικτών ως έναν από τους «μεγάλους Ολυμπιακούς». Μάλιστα ο Λάκης Γκλέζος δεν είχε διστάσει να τον συγκρίνει με τον άφθαστο Νίκο Γουλανδρή.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Μεσολαβητής, ώστε να πάει στο εξωτερικό ο Λάκης Γκλέζος, ήταν ο Σάββας Θεοδωρίδης, ο οποίος είχε επισκεφθεί τον Αριστείδη Αλαφούζο στο γραφείο του. Τι έγραφε το «ΦΩΣ» τη 19η Μαρτίου 1976; «Χθες ο μεγαλοεφοπλιστής δέχθηκε στο γραφείο του τον Σάββα Θεοδωρίδη, που τον ενημέρωσε επί της υποθέσεως του τραύματος του Λάκη Γκλέζου. Ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε στον διακεκριμένο Ολυμπιακολάτρη ότι ο Γκλέζος έχει ανάγκη μεταβάσεως και παραμονής στο Λονδίνο, όπου θα πρέπει να εξετασθεί από τον γνωστό δόκτορα Χάρις (είχε χειρουργήσει και τον Γιώργο Κούδα). Ο κύριος Αλαφούζος αφού άκουσε με προσοχή τον κ. Θεοδωρίδη (τον οποίο και συνδράμει στις προσπάθειές του για την επίλυση των προβλημάτων του ποδοσφαιρικού τμήματος), τον διαβεβαίωσε ότι αναλαμβάνει όλες τις σχετικές λεπτομέρειες της μεταβάσεως του Γκλέζου στο Λονδίνο.
Συγκινημένος ο κ. Θεοδωρίδης ευχαρίστησε τον κ. Αλαφούζο, που, ανταπαντών, είπε απλά: Αφού πρέπει να πάει, Σάββα, θα πάει. Τελείωσε αυτό».
Στις 23 Μαρτίου του 1976 το «ΦΩΣ» δημοσιεύει δηλώσεις του Λάκη Γκλέζου για τον Αριστείδη Αλαφούζο, με «χτύπημα» στην πρώτη σελίδα: «Μου θύμισε Γουλανδρή». Και συνέχιζε το δημοσίευμα: «Γοητευμένος από την γνωριμία του με τον κ. Αλαφούζο και βαθιά συγκινημένος από το πηγαίο ενδιαφέρον που επέδειξε για την περίπτωσή του, ο Λάκης Γκλέζος τόνισε χθες το απόγευμα σε συντάκτη μας τα εξής: Ομολογώ ότι με συγκλόνισε η γνωριμία μου με τον κ. Αλαφούζο. Πρόκειται για εξαιρετικό άνθρωπο και λάτρη του Ολυμπιακού. Με εντυπωσίασε ο τρόπος που με δέχθηκε, το ενδιαφέρον που άκουσε το πρόβλημά μου και η έμπρακτη διάθεση που έδειξε για την επίλυση του θέματός μου. Μου έφερε κοντά στη μνήμη μου τον κ. Γουλανδρή. Πιστεύω ότι αν ο κ. Αλαφούζος έλθει κοντά στην ομάδα μας, ο Ολυμπιακός θα γνωρίσει νέες ημέρες δόξας».
Η επίσκεψη του Γκλέζου στον Αλαφούζο είχε ουσιαστικό περιεχόμενο για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Ο μεγαλοεφοπλιστής φίλος του Ολυμπιακού επικοινώνησε αμέσως με επιτελείς των επιχειρήσεών του στο Λονδίνο και τους γνώρισε την επικείμενη άφιξη του Γκλέζου, δίνοντας εντολή να παρασχεθούν προς τον παίκτη όλες οι απαραίτητες διευκολύνσεις. Φρόντισε μάλιστα να επικοινωνήσει με τον ίδιο τον δόκτορα Χάρις για να τον ενημερώσει για την περίπτωση του Γκλέζου. Όπως ανέφερε τότε το «ΦΩΣ»: «Ο Βρετανός ορθοπεδικός απουσίαζε στο Ισραήλ και πρόκειται να επιστρέψει σήμερα το μεσημέρι στο Λονδίνο. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γκλέζος επικοινώνησε μέσω φίλου του με τον Δρ. Χάρις και από την σημερινή τους επικοινωνία θα προσδιοριστεί ο χρόνος μετάβασής του στην Αγγλία. Πιστεύεται ότι την Πέμπτη το αργότερο ο διεθνής σέντερ μπακ του Ολυμπιακού θα βρίσκεται στο Λονδίνο».
Ξανάπαιξε ποδόσφαιρο, αλλά πολλοί πίστευαν ότι τον ακολουθούσε μια κακοδαιμονία. Το 1981 ξαφνικά έμεινε παράλυτος, με σοβαρό πρόβλημα στη μέση. Πήγε στον Καναδά, υποβλήθηκε σε λεπτομερείς εξετάσεις, ακολούθησε θεραπείες και έγινε καλά.
Αφού σταμάτησε το ποδόσφαιρο, ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις. Διατηρούσε τρία καταστήματα με παπούτσια. Στη Θησέως στην Καλλιθέα, στο Μοσχάτο, στη Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και μία βιοτεχνία στη Νίκαια. Το 1997 αποφάσισε να επεκταθεί, θέλοντας να ανοίξει μια επιχείρηση εμφιαλωμένου νερού στην Αλβανία. Αυτό δεν κατέστη ποτέ δυνατό, με αποτέλεσμα να χάσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του. Όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι όσο μυαλό είχε παίζοντας ποδόσφαιρο, τόσο του έλειπε το μέτρο όταν είχε να κάνει με τα χρήματα, στα οποία δεν έδωσε ποτέ μεγάλη σημασία. Ακόμα και τους πελάτες που δεχόταν στη Σταδίου, προτιμούσε να τους ξετυλίγει σαν κουβάρι ιστορίες από την εποχή που έπαιζε ποδόσφαιρο. Για ώρες... Ήταν, βλέπετε, τόσα που ήθελε να μοιραστεί με τους νοσταλγούς του παλιού καλού ποδοσφαίρου… O Λάκης Γκλέζος πέθανε στις 18 Ιουνίου 2007 από καρκίνο.