ΠΑΣ Γιάννινα: Τα… λαβράκια του Γενάρη
Το «ΦΩΣ» παρουσιάζει τις μεταγραφές του χειμώνα και τη δεκάδα των πιο πολύτιμων παικτών
Λένε πολλοί και ειδικά οι προπονητές ότι οι ομάδες χτίζονται τα καλοκαίρια και όχι τους χειμώνες. Στη θερινή μεταγραφική περίοδο υπάρχει διαθέσιμος χρόνος για την επιλογή των κατάλληλων παικτών, έχοντας και οι προπονητές τη δυνατότητα να τους προσαρμόσουν στον οργανισμό της ομάδας. Ενώ τον χειμώνα οι ομάδες κοιτάζουν να καλύψουν τα κενά τους σε συγκεκριμένες θέσεις που έχουν ανάγκη. Όμως οι επιλογές είναι περιορισμένες, καθώς είναι δύσκολο να βρεθούν καλοί αλλά και ελεύθεροι παίκτες για να καλύψουν τις ανάγκες των ομάδων. Επιπλέον, οι περισσότεροι παίκτες που είναι ελεύθεροι που δεν είναι σε ομάδες είναι σε ποδοσφαιρική απραξία. Και όταν ένας παίκτης δεν έχει παιχνίδια στα πόδια του, όσο καλός και αν είναι, θέλει χρόνο προσαρμογής για να βρει τον παλμό του.
Μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία της τωρινής μεταγραφικής περιόδου. Λίγες ημέρες έμειναν για να πέσει η αυλαία στο τέλος του μήνα.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Για μία με δύο μεταγραφές καίγεται και ο ΠΑΣ Γιάννινα. Ειδικά για την απόκτηση επιθετικού που θα καλύψει τη θέση του Μιλιντσεάνου, ο οποίος μεταγράφηκε στην ΑΕ Λεμεσού. Όχι γιατί έφυγε ο παίκτης που έκανε τη διαφορά, αλλά όπως είπε και ο προπονητής Ηρακλής Μεταξάς, αφού έφυγε παίκτης που έπαιζε βασικός, θα πρέπει να έρθει έμπειρος για την ίδια θέση. Μέχρι τώρα ο «Άγιαξ της Ηπείρου» ανακοίνωσε την απόκτηση του Αμερικανοπολωνού μεσοεπιθετικού Κάλεμπ Στάνκο και του 21χρονου αριστερού αμυντικού Λουίς Ποζνάνσκι. Ο Στάνκο ήδη πήρε συμμετοχές με την κυανόλευκη φανέλα σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι ο «Άγιαξ της Ηπείρου» είχε πολλές απουσίες βασικών παικτών από τραυματισμούς και κορονοϊό. Προηγούμενος σταθμός της καριέρας του Στάνκο ήταν η αμερικάνικη ομάδα Σινσινάτι. Ο Ποζνάνσκι προέρχεται από τη δεύτερη ομάδα της Βέρντερ Βρέμης. Περισσότερο τον πήραν ως εξελίξιμο παίκτη, παρά για να δώσει άμεσες λύσεις, σε περίπτωση που αποχωρήσει από την τοπική ομάδα ο Μάρβιν Πίρσμαν. Για να δούμε ποιος θα είναι ο επόμενος παίκτης που θα ντυθεί στα κυανόλευκα.
Ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης και οι συνεργάτες του έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια πολύ καλές επιλογές παικτών αλλά και προπονητών. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Όπως και το γεγονός ότι στον ΠΑΣ υπάρχει ιδανικό κλίμα για να παίξει κάποιος ποδόσφαιρο. Ακόμη και μέτριοι παίκτες, στα Γιάννινα αναβαθμίζονται και φτάνουν στο πικ της απόδοσής τους, γιατί ο πρόεδρος δεν μπερδεύεται με το ποδοσφαιρικό τμήμα και ο κόσμος είναι δίπλα τους και στις δύσκολες στιγμές. Παρότι, όπως λένε πολλοί, ο Χριστοβασίλης έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας, δεν τα κατάφερε όλες τις φορές να βγάλει… λαβράκια από τα μεταγραφικά δίχτυα του. Γιατί είναι δύσκολο το… ψάρεμα τον χειμώνα! Έβγαλε βέβαια και «λαβράκια», αλλά φορτώθηκε τζάμπα και πολλούς παίκτες με ακριβά συμβόλαια, ειδικά στα πρώτα χρόνια της προεδρίας του, που δεν προσέφεραν τα αναμενόμενα, σε σχέση με τα χρήματα που πήραν. Αν εξαιρέσουμε τις μεταγραφές των Κούτρη, Πασχαλάκη, Μαυροπάνου που ήταν πραγματικά «λαβράκια» και πέταξαν ψηλά, οι άλλες μεταγραφές δεν βοήθησαν όσο έπρεπε και κάποιες ήταν πεταμένα λεφτά. Τώρα που τα έσοδα της ΠΑΕ είναι πολύ περιορισμένα και υπάρχει μεγάλο οικονομικό σφίξιμο, δεν περισσεύει ούτε ευρώ για να πάει χαμένο.
Πριν γίνει επαγγελματικό το ποδόσφαιρο (1979) οι μεταγραφές του χειμώνα ήταν ελάχιστες στις ομάδες. Γιατί δεν υπήρχαν συμβόλαια, ο κάθε παίκτης ήταν ισόβια στην ομάδα που υπέγραφε. Μετά το 1979 που άρχισαν οι πενταετίες και το ποδόσφαιρο λειτούργησε σε επαγγελματικά πρότυπα άλλαξαν τα δεδομένα. Οι μεταγραφές αρχικά γίνονταν κάθε Δεκέμβριο και στη συνέχεια τον Ιανουάριο. Στη δεκαετία του ’70 η πιο σημαντική μεταγραφή ήταν του τερματοφύλακα Ράντισιτς από τη Ραντ Βελιγραδίου τον Δεκέμβριο 1979. Το 1980 αποκτήθηκε ο Χατζηιωαννίδης από την ΑΕΚ, το 1981 οι Μαντζούκης, Γιαβάσης από την Αναγέννηση Γιαννιτσών και ο Κοκότοβιτς από τη Σερβία. Επίσης σημαντική ήταν η μεταγραφή του Σάντρο Μανέφσκι από τη Βαρντάρ Σκοπίων τον Δεκέμβριο 1983. Στη δεκαετία του 1990 ο ΠΑΣ πήρε δανεικό από τον Παναθηναϊκό τον Δώνη, ενώ ήρθε και ο Στρακόσια που έπαιξε για τρία μόνο παιχνίδια. Το 1991 ήρθε για έξι μήνες ο Βαμβακούλας από τον Ιωνικό, ενώ τα υπόλοιπα χρόνια αποκτήθηκαν παίκτες που δεν έκαναν κάτι ξεχωριστό που να τους θυμάται ο κόσμος. Καλή περίπτωση ήταν και του τερματοφύλακα Θόδωρου Γκίτκου τον Δεκέμβριο 2001 που βοήθησε πολύ την ομάδα.
Οι μεταγραφές του Χριστοβασίλη
Αλλά ας μην πάμε τόσο πίσω. Να δούμε τι έγινε επί των ημερών του Γιώργου Χριστοβασίλη για μεταγραφές που έγιναν στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.
-Τη σεζόν 2008-09 ήρθε ένα σημαντικό όνομα από την Αργεντινή, ο Εστεμπάν Μπουχάν, αλλά δεν βοήθησε όσο έπρεπε λόγω τραυματισμών. Οι υπόλοιποι παίκτες Σκάγκλια, Γκαρσία, Γκουγκουλιάς, Μέζα δεν έκαναν τη διαφορά.
-Τη σεζόν 2009-10 έγιναν δύο καλές μεταγραφές, οι Μίρνες Σίσιτς και Βασίλη Ρόβα, που βοήθησαν σημαντικά την ομάδα. Ωστόσο ο υποβιβασμός στη Β’ Εθνική δεν αποτράπηκε.
-Τη σεζόν 2010-11 αποκτήθηκε μόνο ο Χρήστος Πατσατζόγλου. Βαρύ όνομα, με μεγάλη καριέρα σε Ολυμπιακό και άλλες ομάδες. Βοήθησε για να επιστρέψει η ομάδα στην Α’ Εθνική, αλλά δεν ήταν ο Πατσατζόγλου του παρελθόντος.
-Τη σεζόν 2011-12 ήρθε δανεικός από τον Ολυμπιακό ο Ζαραδούκας, αλλά στάθηκε άτυχος στο ματς με τον Πανιώνιο με σοβαρό τραυματισμό. Ο Αργεντινός Έκτορ Κουέβας και ο Τζαμπρέλα Φαμπρίτσιο από την Ελβετία δεν έκαναν ούτε για τη 18άδα. Ήταν σημαντική η κίνηση να επιστρέψει από τη Δόξα Κρανούλας ο Ευριπίδης Γιάκος που ήταν δανεικός.
-Τη σεζόν 2012-13 δεν έγινε καμία μεταγραφή και η ομάδα καίτοι είχε απαγόρευση μεταγραφών κατέκτησε την 5η θέση, αλλά λόγω μη αδειοδότησης κόπηκε από την Ευρώπη.
-Τη σεζόν 2013-14 η πιο σημαντική μεταγραφή ήταν του Νόε Ακόστα που είχε μείνει ελεύθερος από τον Ολυμπιακό Βόλου. Οι υπόλοιπες μεταγραφές των Λεάντρο (δανεικός από Ολυμπιακό), Ορελιάν Κίτσου, Κώστα Καμπέρη, Σονγκό Φρανκ, Λεωνίδα Κυβελίδη πέρασαν απαρατήρητες αφού κανείς δεν έπαιξε βασικός.
-Τη σεζόν 2014-15 δεν έγινε καμία μεταγραφή, παρά μόνο παραχωρήθηκε στην Πάρμα ο Λίλα.
Φλέβα χρυσού με Μαυροπάνο
-Τη σεζόν 2015-16 έγιναν τέσσερις μεταγραφές, οι καλύτερες της δεκαετίας, αφού αποκτήθηκαν οι Λεονάρντο Κούτρης, Αλέξανδρος Πασχαλάκης, Κώστας Μαυροπάνος, Αλέξανδρος Νικολιάς. Ο Κούτρης είναι τώρα στη Φορτούντα Ντίσελντορφ ως δανεικός από τον Ολυμπιακό, ο Πασχαλάκης στον ΠΑΟΚ, ο Μαυροπάνος μοσχοπουλήθηκε με δύο εκατομμύρια ευρώ στην Άρσεναλ που τον έδωσε δανεικό στη Στουτγκάρδη, ενώ ο Νικολιάς μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό και είναι δανεικός στη Λάρισα.
-Τη σεζόν 2016-17 δεν έγιναν μεταγραφές, παρά μόνο ήρθε δανεικός από τον ΠΑΟΚ ο Κοροβέσης, αλλά στη θέση που έπαιζε ήταν ο Κούτρης και έτσι είχε λίγες συμμετοχές.
-Τη σεζόν 2017-18 έγιναν δύο μεταγραφές που δεν βοήθησαν ιδιαίτερα. Ο Σκοπιανός Μίτε Τσικάρσκι δεν μπόρεσε να καλύψει το κενό του Φόνσι Ναδάλες που αποχώρησε με προσφυγή και ο Σουηδός επιθετικός Φίλιπ Χέλκβιστ είχε 7 ολιγόλεπτες συμμετοχές.
-Τη σεζόν 2018-19 βοήθησαν πολύ τον ΠΑΣ οι μεταγραφές των Κάργα, Σεργκελασβίλι, σε λίγα παιχνίδια στην αρχή φάνηκε ο Μάνος, ενώ ο Πάντελιτς ήταν μεταγραφή που δεν βγήκε, καθώς ο Σέρβος μέσος όχι μόνο δεν έκανε τη διαφορά αλλά δεν είχε και θέση στην ενδεκάδα.
-Τη σεζόν 2019-20 δεν έγινε καμία μεταγραφή. Αποχώρησαν οι Πίτου Γκαρσία και Ράντοβατς. Ο ΠΑΣ ήταν πρωτοπόρος στη Β’ Εθνική. «Δεν θέλω μεταγραφές, αλλά τα λεφτά που ήταν να ξοδευτούν για παίκτες, να ξοδευτούν για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων» είχε πει ο Αργύρης Γιαννίκης.
-Την περσινή σεζόν 2020-21 ο ΠΑΣ ενέταξε στο δυναμικό του τον γκολκίπερ Γιούρι Λοντίγκιν, τον επιθετικό Νίκολα Μιλιντσεάνου και τον 25χρονο μέσο Αλέξη Τριάδη. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η μεταγραφή του Λοντίγκιν. Δεν άργησε να γίνει πολύ γρήγορα βασικός, αφήνοντας ο Γιαννίκης στον πάγκο τον Χουτεσιώτη. Ο Μιλιντσεάνου πήρε πολλές ευκαιρίες, αλλά δεν έδειξε και σπουδαία πράγματα, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει για την ΑΕ Λεμεσού.
Η δεκάδα των πολύτιμων μεταγραφών
Εκτιμώντας τις παραπάνω μεταγραφές του χειμώνα στα χρόνια της προεδρίας του Γιώργου Χριστοβασίλη, οι περισσότερο πολύτιμες μεταγραφές ήταν κατά χρονολογική σειρά των Μίρνες Σίσιτς, Βασίλη Ρόβα, Νόε Ακόστα, Λεονάρντο Κούτρη, Αλέξανδρου Πασχαλάκη, Ντίνου Μαυροπάνου, Αλέξανδρου Νικολιά, Γιάννη Κάργα, Σάσα Σεργκελασβίλι, Γιούρι Λοντίγκιν. Για να δούμε αν μας επιφυλάσσουν κάποια έκπληξη οι επόμενες ημέρες μέχρι το τέλος της τρέχουσας μεταγραφικής περιόδου στον ΠΑΣ Γιάννινα.
……………………..
Ο Αναστασίου, η Πρέβεζα και η αυριανή βράβευση
Ο σύνδεσμος προπονητών ποδοσφαίρου Ιωαννίνων και τα μέλη του από την περιοχή Πρέβεζας/Λευκάδας στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας θα τιμήσουν τον προπονητή του Παναιτωλικού, Γιάννη Αναστασίου. Η εκδήλωση θα γίνει αύριο και ώρα 20.00 στο CELESTBAR-RESTAURANT στη Μαρίνα Πρέβεζας.
Γιατί τον Γιάννη Αναστασίου και όχι κάποιον άλλον; Γιατί ο Αναστασίου ξεκίνησε επαγγελματικά την ποδοσφαιρική του καριέρα από τον ΠΑΣ Πρέβεζα. Το 1990 μεταγράφηκε από την Ακροποταμιά Άρτας και στον ιστορικό σύλλογο της πόλης τού δόθηκε η ευκαιρία να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Αγωνίστηκε στη συνέχεια σε Εθνικό Πειραιώς, ΟΦΗ, Άντερλεχτ, Ρόντα, Άγιαξ, Σπάρτα Ρότερνταμ, Αλμέρε Σίτι ΦΚ. Ως προπονητής εργάστηκε σε Παναθηναϊκό, Ατρόμητο και τώρα στον Παναιτωλικό.
Ο Αναστασίου είχε συμπαίκτες στον ΠΑΣ Πρέβεζα τον σημερινό αντιπρόεδρο του συνδέσμου προπονητών Δημήτρη Κλείτσα και τον πρώην πρόεδρό του Θανάση Χαρίση. Το 2016, όταν ο ΠΑΣ Γιάννινα γιόρταζε τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του και είχε βγει για πρώτη φορά στην Ευρώπη, μέσω του Γιάννη Αναστασίου έγιναν προσπάθειες για να γίνει φιλικό με τους βετεράνους του Άγιαξ στα Γιάννινα.
Ο αντιπρόεδρος των προπονητών Δημήτρης Κλείτσας σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «ΦΩΣ» μίλησε και για τον Γιάννη Αναστασίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Υπήρξαν προχωρημένες συζητήσεις για να έρθουν οι βετεράνοι του Άγιαξ στα Γιάννινα. Προγραμματίζαμε αυτό το ιστορικής σημασίας φιλικό για το 2016 που βγήκε ο ΠΑΣ για πρώτη φορά στην Ευρώπη και γιόρταζε τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του. Εκείνη την εποχή ήταν ακόμη στην Ολλανδία ο Γιάννης Αναστασίου, φίλος και παλιός συμπαίκτης μου στον ΠΑΣ Πρέβεζα, και μέσω αυτού γίνονταν οι επαφές. Είχαμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο, προγραμματίσαμε τα πάντα για τη διαμονή τους, τις τουριστικές περιηγήσεις που θα κάναμε σε τουριστικά θέρετρα της Ηπείρου και της Λευκάδας. Τους στείλαμε το πρόγραμμα και περιμέναμε την τελική απάντησή τους. Τελικά είχαν πρόταση από το Χονγκ Κονγκ για δεκαπέντε ημέρες και προτίμησαν να πάνε εκεί».
Για τη συνύπαρξή τους στον ΠΑΣ Πρέβεζα ανέφερε: «Μετά τον ΠΑΣ πήγα για λίγο στον Μακεδονικό Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια για δύο χρόνια στον ΠΑΣ Πρέβεζα. Είχαμε πολύ δυνατή ομάδα στη Γ’ Εθνική με πρόεδρο τον Τερνέζη. Τότε είχε έρθει πιτσιρικάς από τα τοπικά της Άρτας ο Γιάννης Αναστασίου. Χτύπησε ο σέντερ φορ που είχαμε και δόθηκε η ευκαιρία στον Γιάννη να δείξει το ταλέντο του. Ζήτησε ο Λεβεντάκος που ήταν προπονητής να τον στηρίξουμε εμείς οι παλαιότεροι για να μη φοβηθεί. Ο Αναστασίου τα πήγε πολύ καλά. Εγώ ήθελα να τον φέρω στον ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά ο Λεβεντάκος τον πήγε στον Εθνικό Πειραιώς γιατί έδωσε στην Πρέβεζα περισσότερα χρήματα».
Ο Λεβεντάκος για τη μεταγραφή Αναστασίου
Η μεταγραφή του Γιάννη Αναστασίου από την Ακροποταμιά Άρτας στον ΠΑΣ Πρέβεζα έγινε το καλοκαίρι του 1990 με υπόδειξη του προπονητή Γιώργου Σιόντη. Έναν χρόνο μετά μεταγράφηκε στον Εθνικό Πειραιώς. Ο αείμνηστος Πέτρος Λεβεντάκος, που ήταν τότε προπονητής στην Πρέβεζα, στο βιβλίο του «Το δέκα το καλό» γράφει για τη μεταγραφή Αναστασίου από τον ΠΑΣ Πρέβεζα στον Εθνικό: «Στην Πρέβεζα βρήκα τον Γιάννη Αναστασίου που ήταν μεγάλο ταλέντο. Είχε ένα μεγάλο χάρισμα, δούλευε με επιτυχία και το κεφάλι. Ήταν κίνδυνος-θάνατος στις αντίπαλες άμυνες. Αν και σωματώδης, είχε πολύ καλά αντανακλαστικά, ήταν καλός σουτέρ. Στην ομάδα της Πρέβεζας ήταν ο σκόρερ και η πορεία μας πολύ καλή. Νομίζω ότι ήμουν ο πρώτος που τον πίστεψε ότι μπορούσε να πάει στην Α’ Εθνική. Είχε και αδαμάντινο χαρακτήρα που δεν είχαν άλλοι χαρισματικοί παίκτες. Γι’ αυτό δεν έκαναν και την καριέρα που έκανε ο Γιάννης και πήγαν σαν… το σκυλί στο αμπέλι».
Γιατί πήγε Εθνικό και όχι στην Παναχαϊκή
Στη συνέχεια ο Πέτρος Λεβεντάκος σημειώνει ότι είχε δύο επιλογές για να προτείνει για μεταγραφή τον Αναστασίου. Ήταν οι πρώην ομάδες του Παναχαϊκή και Εθνικός Πειραιώς. Σε αυτές που έκανε μεγάλη καριέρα ως ποδοσφαιριστής. Με τον δικό του τρόπο ο Λεβεντάκος γράφει στο βιβλίο γιατί πήγε στον Πειραιά και όχι στην Πάτρα: «Λέω στον Λουκόπουλο, έχω έναν παίκτη που θα βγάλει μάτια. Και μου λέει να τον πάω στην Πάτρα να τον δει ο Μιχαλόπουλος που ήταν τότε προπονητής. Πήγα τον Γιάννη στην Πάτρα και τον φιλοξένησα στο σπίτι μου κάποιες ημέρες. Πήγε στην προπόνηση της Παναχαϊκής και ξεχώριζε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Ο παίκτης άρεσε, μόνο που ήταν πολλά τα λεφτά της μεταγραφής κατά τον Λουκόπουλο, ο οποίος μου είπε: «Όλοι αυτοί έρχονται τζάμπα στην Παναχαϊκή!». Και του λέω: «Τι λες, ρε άμπαλε, που μπερδεύεις τα σκ.... με τις κολόνιες». Έκανα επαφές με τον πρόεδρο του Εθνικού Μάκη Ζουμπουλίδη που τον πήρε αβλεπί. Το παιδί δουλεύοντας έφτασε εκεί ψηλά και δεν χρωστά τίποτα σε κανέναν».
……………………..
Οι μεταγραφές στο ερασιτεχνικό των Ιωαννίνων
Δυο ακόμα προσθήκες ανακοίνωσε η ομάδα της Αναγέννησης Ελληνικού δίνοντας τόπο στα νιάτα. Για πρώτη φορά βγάζουν δελτίο οι Άγγελος Μακόπουλος και Σωτήρης Λόζιος, με τη διοίκηση της ομάδας να τους καλωσορίζει στις τάξεις της.
-Μεταγραφή για την ομάδα της Ανατολής, που απέκτησε τον Δημήτρη Μαλάμο από την ομάδα του Ασβεστοχωρίου. Επίσης το ΔΣ του ΑΟ Ανατολής και οι συμπαίκτες εύχονται στα αδέρφια Κ. και Ι. Γκούμα όπως και στον Παντελή Κασίμη καλή στρατιωτική θητεία και καλοί πολίτες.
-Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου ανακοινώνει την απόκτηση του Παναγιώτη Διαμάντη. Είναι 28 ετών και αγωνίζεται ως μέσος. Ομάδες που έχει αγωνιστεί: ΠΑΣ Γιάννινα (υποδομές), Θύελλα Κατσικά, Θρίαμβος Καλπακίου, Πανζαγορισιακός, ΑΟ Ανατολής και Αναγέννηση Ελληνικού.
-Μεταγραφές εκ των έσω για την Κοσμηρά, καθώς επιστρέφουν τρεις ποδοσφαιριστές που ανήκουν στο δυναμικό της ομάδας, αλλά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν αγωνίζονταν. Συγκεκριμένα τις υπηρεσίες τους στους «πράσινους» θα προσφέρουν και πάλι οι Ορέστης Βραζιτούλης, Θανάσης Τζούμας και Γιάννης Καραμάνης.
- Ένα δικό του παιδί επιστρέφει στο Κεφαλόβρυσο για να βοηθήσει την ομάδα να πραγματοποιήσει τους στόχους της και αυτός δεν είναι άλλος από τον 26χρονο μέσο Στέργιο Πότση.
-O πρωτοπόρος του β’ ομίλου της Α’ κατηγορίας ΠΑΣ Κράψης απέκτησε Αλέξανδρο Κωνσταντινίδη από τον Αμβρακικό Λουτρού και τον επιθετικό Ανδρέα Μαργιόλα από το Σταυράκι.