Παρουσίαση του «Μπέμπη» στο Χαμάμ

Το ΧΑΜΑΜ και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ παρουσιάζουντο νέο μυθιστόρημα του ΘΩΜΑ ΚΟΡΟΒΙΝΗ «ΜΠΕΜΠΗΣ».

Παρουσίαση του «Μπέμπη» στο Χαμάμ

Το ΧΑΜΑΜ και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ παρουσιάζουν το νέο μυθιστόρημα του ΘΩΜΑ ΚΟΡΟΒΙΝΗ «ΜΠΕΜΠΗΣ» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023 στις 8.30 μ.μ. στη Μουσική Σκηνή ΧΑΜΑΜ Δημοφώντος 97, Άνω Πετράλωνα.

«Mπέμπης» ο θρύλος του μπουζουκιού του Θωμά Κοροβινη

Για το βιβλίο μιλούν και διαβάζουν:

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΪΝΑΣ, ηθοποιός-συγγραφέας
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ, δημοσιογράφος-συγγραφέας
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪΤΗΣ, δημοσιογράφος-σκηνοθέτης
ΜΙΡΑΝΤΑ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ, εθνολόγος-συγγραφέας
ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, συγγραφέας-μουσικός
και ο συγγραφέας του βιβλίου ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ

Παίζουν και τραγουδούν:

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΡΙΓΚΑΣ, μπουζούκι
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, κιθάρα, μπουζούκι
ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΠΡΟΥΤΖΑΚΗΣ, πιάνο
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ, τραγούδι
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΑΓΙΑΝΑΚΟΣ, κοντραμπάσο

Πληροφορίες - Κρατήσεις:

Μουσική Σκηνή «Χαμάμ», Δημοφώντος 97 – Άνω Πετράλωνα, τηλ. 210342121

Θωμάς Κοροβίνης: Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη και... Κούδας

O Δημήτρης Στεργίου, γνωστός ως Μπέμπης (Πειραιάς 16.4.1927-24.12.1972), υπήρξε μια ιδιότυπη πρωταγωνιστική φυσιογνωμία της ελληνικής λαϊκής μουσικής που, λόγω της ιδιοφυΐας, της μόρφωσης, της απαράμιλλης δεξιοτεχνίας του στο μπουζούκι και στην κιθάρα, της καθηλωτικής γοητείας του και της αυτοκαταστροφικής αγωνίας του, απέκτησε, τόσο εν ζωή όσο και μετά θάνατον, διαστάσεις θρύλου.
Ο Θωμάς Κοροβίνης, έχοντας μελετήσει τα υπάρχοντα στοιχεία της εργοβιογραφίας και της καλλιτεχνικής διαδρομής του και «συνομιλώντας» για χρόνια με την προσωπικότητά του, παρουσιάζει ένα εκτενές λογοτεχνικό πορτραίτο του, μια αυτοαναφορική εξομολόγησή του, με αποδέκτη έναν φανταστικό επιστήθιο φίλο του μα και όλους μας. Μέσα από την αφήγηση αναδεικνύονται σημαίνοντα πρόσωπα της λαϊκής μας μουσικής, εμβληματικά τραγούδια, ανάλυση χαρακτήρων συνθετών, στιχουργών, ερμηνευτών και θαυμαστών του τραγουδιού, η ανθρωπογεωγραφική σύνθεση του Πειραιά της εποχής του καλλιτέχνη, η ζωή των μουσικών μας στην Κατοχή και στη μεταπολεμική Ελλάδα, και στα αμερικανικά κέντρα διασκέδασης, με ιδιαίτερη έμφαση στο «αγγελικό και μαύρο φως» που σφραγίζει την ψυχική ιδιοσυστασία αυτού του μοναδικού και ανεπανάληπτου «αριστοκράτη μάγκα».

ΕΡΓΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ
Κορίτσι και νέος χορεύουν ζεϊμπέκικο, 1979.
Παστέλ λιπαρό σε χαρτί άσπρο, 29,6 x 19,3.
© Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, αρ. ευρ. 480.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα του βιβλίου

Ο ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ, φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, έζησε για μια οχταετία στην Κωνσταντινούπολη. Εδώ και χρόνια ερευνά πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους. Συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά πολιτιστικού προσανατολισμού.

Έγραψε τα βιβλία: Τουρκικές παροιμίες (Άγρα, 1993), Κανάλ ντ’ Αμούρ (Άγρα, 1996), Τα πρόσωπα της Σωτηρίας Μπέλλου, Φαχισέ Τσίκα (Άγρα, 1998 / 2018), Βωμολοχικές σκανδαλιστικές ελληνικές παροιμίες (Άγρα, 2009), Κωνσταντινούπολη. Λογοτεχνική ανθολογία, Τούρκοι ποιητές υμνούν την Κωνσταντινούπολη, Ο Μάρκος στο χαρέμι, Το χτικιό της Άνω Τούμπας, Τρία ζεϊμπέκικα και ένα ποίημα για τον Γιώργο Κούδα, Οι ασίκηδες. Εισαγωγή και ανθολογία της τουρκικής λαϊκής ποίησης από τον 13ο αιώνα μέχρι σήμερα (Άγρα, 2003), Οι Ζεϊμπέκοι της Μικράς Ασίας (Άγρα, 2005), Αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη, Θεσσαλονίκη 2005 – Ρεπορτάζ – Στον αδελφό Γιώργο Ιωάννου που λείπει 20 χρόνια στην καταπακτή, Σμύρνη, μια πόλη στη λογοτεχνία, Όμορφη Νύχτα. Χρονογραφία-μυθιστόρημα για 20 χρόνια λαϊκού τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη [1985-2005] (Άγρα, 2008), Ο Καραγκιόζης λαϊκός τραγουδιστής (Άγρα, 2009), Ο γύρος του θανάτου (Άγρα, 2010), Θεσσαλονίκη 1912-2012. Μέσα στα στενά σου τα σοκάκια, Το αγγελόκρουσμα. Η τελευταία νύχτα του κυρ-Αλέξανδρου (Άγρα, 2012), ’55 (Άγρα, 2012), Τ’ αγαπημένα – ποιήματα και πεζά, Τι πάθος ατελείωτο (Άγρα, 2014), Το πρώτο φιλί (Άγρα, 2015), Ο κατάδεσμος (Άγρα, 2016), Σκίρτημα ερωτικόν. Ο Κ.Π. Καβάφης εις την Πόλιν (Άγρα, 2017), Ο θρύλος του Ασλάν Καπλάν (Άγρα, 2018), « Ολίγη μπέσα, ωρέ μπράτιμε ! » , Η τελευταία ώρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου (Άγρα, 2019) και Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη – Ανατολή (Άγρα, 2021).

Το 1995 τιμήθηκε με το βραβείο Ιπεκτσί. Για το μυθιστόρημά του Ο γύρος του θανάτου τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2011, ενώ για το ’55 τιμήθηκε με το βραβείο «Νίκος Θέμελης» 2013.
Είναι συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών. Δισκογραφία : Από έβενο κι αχάτη, Φουζουλή: Λεϊλά και Μετζνούν, Τακίμια, Το κελί. Συχνά παρουσιάζει συναυλίες με το δικό του ρεπερτόριο η με θέματα του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού.