«Όφις και κρίνο»: Όταν ο Νίκος Καζαντζάκης έγραφε ως «Κάρμα Νιρβαμή»
Την Τρίτη 21/1 και ώρα 21:00 στο Bios ανεβαίνει το «Όφις και κρίνο» σε θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη.
Θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη. Αναπαράσταση μιας ιστορίας, όπου αντιπαλεύουν το πνεύμα και η σάρκα, η ψυχή και το σώμα, το ανθρώπινο και το θεϊκό, το καλό και το κακό…
Υπόθεση
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ένας ζωγράφος, λάτρης του ωραίου και της ηδονής, καταγράφει στο ημερολόγιό του τη θυελλώδη πορεία της σχέσης του με μία νεαρή γυναίκα. Το υπερβατικό πάθος του τον κυριεύει ολοκληρωτικά, αφυπνίζοντας, αναπόφευκτα, θεμελιώδεις υπαρξιακές του αγωνίες. Σταδιακά κυριαρχείται από την ιδέα του θανάτου μέχρι που αποφασίζει να συνδέσει τον έρωτά του με την ομορφιά και το θάνατο. Έτσι, καλεί την ερωμένη του και περνά μαζί της μια ερωτική νύχτα διαφορετική από τις προηγούμενες.
Συντελεστές:
Κείμενο: Νίκος Καζαντζάκης
Θεατρική προσαρμογή: Ηρώ Μπέζου – Χρήστος Θάνος
Σκηνοθεσία – Μουσική: Χρήστος Θάνος
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης
Γραφιστικά: Γιάννης Καρδάσης
Παραγωγή: Εμείς – Ομάδα Συλλογικού Πολιτισμού
Ερμηνεύουν: Ηρώ Μπέζου, Χρήστος Θάνος
Όφις και Κρίνο
Το βιβλίο γράφτηκε το 1905, πιθανόν στο Ηράκλειο, όταν ο Νίκος Καζαντζάκης ήταν μόλις 20 ετών, αποτελώντας έτσι το πρώτο βιβλίο του. Έχει σαφείς επιρροές, τόσο από τη νοοτροπία του Γκαμπριέλε Ντ’ Ανούντσιο, όσο και από τους Γάλλους παρνασσιστές. Εκδόθηκε υπό το φιλολογικό ψευδώνυμο «Κάρμα Νιρβαμή». Το Όφις και κρίνο αφιερώνεται στην Τοτώ, την Γαλάτεια Αλεξίου, μετέπειτα σύζυγο του συγγραφέα. Ωστόσο πηγή έμπνευσης του υπήρξε η ερωτική ιστορία του Καζαντζάκη με την Ιρλανδέζα Καθλήν Φορντ.
Ημερομηνία: 21 Ιανουαρίου 2020
Ώρα: 21.00
Εισιτήρια: 12 ευρώ
Στο Bios (Πειραιώς 84, Κεραμεικός)
Πηγή: kalogrezart.gr