Όταν... έφυγε ο Παπάζογλου - Πως γράφτηκε το «Πότε Βούδας, Πότε Κούδας» (vid)
Η ιστορία του τραγουδιού με αφορμή το θάνατο του μεγάλου τραγουδοποιού.
Σαν σήμερα, 17 Απριλίου το 2011, έφυγε από τη ζωή ο Νίκου Παπάζογλου, λίγο καιρό μετά τον θάνατο του συνεργάτη του, Μανώλη Ρασούλη. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1948, ο Νίκος Παπάζογλου ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1960 κάνοντας ένα πέρασμα από τους Olympians και τους Zealot. Συνεργάστηκε για χρόνια με τους Διονύση Σαββόπουλο, Μανώλη Ρασούλη και Νίκο Ξυδάκη, ενώ το ευρύ κοινό τον γνώρισε και τον αγάπησε μέσα από το δίσκο του με τον Μανώλη Ρασούλη «Η εκδίκηση της γυφτιάς».
Ένα από τα τραγούδια που έμειναν στο ευρύ κοινό ήταν το «Πότε Βούδας, Πότε Κούδας», το τραγούδι που ήταν στον δίσκο, «Εσύ και αν γίνεις υπουργός» που κυκλοφόρησε το 1985. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα τραγούδι έχει κι αυτό τη δική του ιστορία. Μάλιστα γι' αυτήν είχαν μιλήσει πριν από λίγα χρόνια, τόσο ο Μανώλης Ρασούλης που έγραψε τους στίχους όσο και ο Πέτρος Βαγιόπουλος που είχε γράψει τη μουσική.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
«Ήταν το 1986, και είχαμε κυκλοφορήσει την προηγούμενη χρονιά τον δίσκο «εσύ και αν γίνεις υπουργός» με τον Ρασούλη. Είχα πάρει ένα τρίχορδο μπουζουκάκι που δεν έμαθα ποτέ να παίζω, αλλά εκεί πάνω στο τρίχορδο μου βγαίνει μια μουσικούλα, το κουπλέ του «Πότε Βούδας». Ήταν ωραίο... Πολλοί λένε: «Πώς γράφεις την μουσική αφού δεν ξέρεις να παίζεις ένα όργανο;». Δεν είναι, όμως, θέμα οργάνου, η μουσική. Το όργανο, κυρίως, βοηθάει το μυαλό και όχι το μυαλό το όργανο», είχε πει ο συνθέτης Πέτρος Βαγιόπουλος για την παράξενη δημιουργία του «Πότε Βούδας, πότε Κούδας» στη δημοσιγοράφο Κρυσταλία Πατούλη.
Aκολουθεί απόσπασμα από συνέντευξη του Μανώλη Ρασούλη και του Γιώργου Κούδα στην Κρυσταλία Πατούλη για το περιοδικό Thessaloniki Confidential 2010, Εκδ. Λυμπέρη.
Aκολουθεί απόσπασμα από συνέντευξη του Μανώλη Ρασούλη και του Γιώργου Κούδα στην Κρυσταλία Πατούλη για το περιοδικό Thessaloniki Confidential 2010, Εκδ. Λυμπέρη
Κούδας: Εγώ ξαφνιάστηκα όταν το άκουσα το τραγούδι…
Ρασούλης: Όχι δεν ξαφνιάστηκε, τρομοκρατήθηκε…
Κούδας: Ναι, τρομοκρατήθηκα, γιατί είπα «τι έκανα πάλι»;
Ρασούλης: Το άκουσε στο ράδιο…
Κούδας: Έβαλα μπροστά το αυτοκίνητο και… έπεσα επάνω στο «Κούδας» και λέω «τι έχω κάνει»; Αλλά μετά το άκουσα ολόκληρο και λέω «Α»!
Πώς σκεφτήκατε να θέσετε το «Κούδας» στον στίχο συνδυάζοντάς το με το «βούδας»;
Η ουσία του βουδισμού είναι να παίρνεις τη ζωή σαν παιχνίδι. Ο Βούδας από τη μια πλευρά το δίδασκε αυτό και ο Κούδας από την άλλη δίδασκε το ίδιο, αλλά στο ανθρώπινο επίπεδο: Πως το παιχνίδι είναι η ξανακατακτημένη παιδικότητα που ονομάζουμε «βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο!». Γιατί ο Γιώργος ήταν «βραζιλιάνος» ποδοσφαιριστής, ήταν magic! Έτσι μου «έκατσε» πολύ στιχουργικά, το Βούδας – Κούδας. Και εγώ πλέον λέω «και Βούδας και Κούδας» δηλαδή έχουμε και το ανθρώπινο και το θεϊκό. Μακάρι να αντιλαμβανόμασταν τη ζωή μας σαν ένα παιχνίδι που έχει μαγεία, μας οδηγεί κάπου, στη γνώση, στην απελευθέρωση, στη λύτρωση. Να ζούμε όπως ο Κούδας έπαιζε μπάλα. Αέρινος, δυνατός, μάτζικ. Παιχνίδι με νόημα, ζωή με νόημα. Ελπίζω να βάλω κι εγώ –πολιτιστικά μιλώντας- γκολ στα δίχτυα της άγνοιας. [...] Όλοι οι άνθρωποι στο βάθος θέλουνε να αγαπάν και να τους αγαπάνε. Επομένως όταν το κάνεις πράξη, αυτό είναι το γκολ!
Το τραγούδι τελικά σας συνέδεσε….
Κούδας: Μας συνδέει κυρίως η ίδια στάση ζωής. Και επειδή κατά περιόδους έχει αφοριστεί το ποδόσφαιρο, να πώ ότι ακόμα και μετά από τόσα χρόνια δεν μπορώ να πω: «έμαθα τι θα πει ποδόσφαιρο».
Κύριε Κούδα αυτό το τραγούδι επηρέασε την καριέρα ή την ζωή σας;
Κούδας: Αν και είχα αποφασίσει να σταματήσω το ποδόσφαιρο, το τραγούδι αυτό με τους στίχους του Ρασούλη, μου έδωσε δύναμη να παίξω άλλο έναν χρόνο.
---------------
Πότε βούδας πότε Κούδας
Στίχοι: Μανώλης Ρασούλης
Μουσική: Πέτρος Βαγιόπουλος
Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Παπάζογλου
Άλλες ερμηνείες: Magic de Spell Πότε Βούδας,
Πότε Κούδας, πότε Ιησούς κι Ιούδας
Έχω καταλάβει ήδη της ζωής μου το παιχνίδι
Έχω καταλάβει ήδη της ζωής μου το παιχνίδι
Πότε Βούδας, πότε Κούδας, πότε Ιησούς κι Ιούδας. Όλο ίδια και τα ίδια, του μυαλού σου ροκανίδια
άλλο ο ανοιχτομάτης κι άλλο ο αυγουλομάτης
άλλο ο ανοιχτομάτης κι άλλο ο αυγουλομάτης
Όλο ίδια και τα ίδια, του μυαλού σου ροκανίδια. Στο 'πα μια και στο 'πα δύο, στο 'πα χίλιες δέκα δύο
βρε δεν είναι εδώ το Σούλι, εδώ είναι του Ρασούλη
βρε δεν είναι εδώ το Σούλι, εδώ είναι του Ρασούλη
Στο 'πα μια και στο 'πα δύο, στο 'πα χίλιες δέκα δύο. Πότε Βούδας, πότε Κούδας, πότε Ιησούς κι Ιούδας
Έχω καταλάβει ήδη της ζωής μου το παιχνίδι
Έχω καταλάβει ήδη της ζωής μου το παιχνίδι
Πότε Βούδας, πότε Κούδας, πότε Ιησούς κι Ιούδας.