Φεστιβάλ Πάου στο Πήλιο

Ήχοι και μοναδικό χρώμα από το γαλάζιο της Μεσογείου θα συνυπάρξουν με το γαλάζιο του Παγασητικού, το αιωνόβιο πράσινο της ελληνικής ελιάς και του κατάφυτου Πηλίου, στην παλιά Μονή Πάου που πλέον λειτουργεί ως Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και φιλοξενεί για 7ο χρονιά το Φεστιβάλ Πάου 2022.

Φεστιβάλ Πάου  στο Πήλιο

Το Φεστιβάλ Πάου 2022 ανοίγει την μουσική του αγκαλιά στις 21 Αυγούστου, συνδυάζοντας πάντα το καινούργιο με το παλιό, τις παραδοσιακές μουσικές με τις σύγχρονες προσεγγίσεις, με πληθώρα μουσικών οργάνων, με ούτια, κιθάρες, βιολιά και βιόλες ντα γκάμπα, με κανονάκι.

Οι χορδές πάλλονται, μεταφέρουν δονήσεις, συνυπάρχουν με φλογέρες και φωνές, αλλά και με τον παλμό των κρουστών και των πλήκτρων.

Οι Θόδωρος Κοτεπάνος, Ιάσων Γερεμτζές, Γιώργος Κωστογιώργης, Αργύρης Μπακιρτζής, Κώστας Βόμβολος, Τάσος Πούλιος, Haig Yazdjian, Γιώργος Ταμπάκης, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Efren Lopez, Μιχάλης Κουλουμής, Δημήτρης Κούντουρας, Δώρα Μπάκα, Θύμιος Ατζακάς, Βασίλης Ζιγκερίδης, Ηλέκτρα Μηλιάδου, Δημήτρης Βαρελάς, θα είναι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες μουσικοί στις φετινές εκδηλώσεις.

Στο ξεκίνημα του φεστιβάλ η Ασημένια Σαράφη θα διαβάσει μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο «ο παππούς δε θα ψηφίσει φέτος». Ακολουθούν μελοποιημένη ποίηση, συνθέσεις και διασκευές για κιθάρα, τροπικοί αυτοσχεδιασμοί, μεσαιωνικές και αναγεννησιακές μελωδίες.

Κατά τη διάρκεια αυτή της τετραήμερης περιήγησης στα μουσικά τοπία, μικρές ομάδες φοιτητών, μελών από τα Synola (Μουσικά Σύνολα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), θα είναι διαθέσιμες να εξυπηρετήσουν εθελοντικά την όποια ανάγκη του φεστιβάλ και ακόμη να συμμετέχουν στις μουσικές δράσεις που θα προκύψουν.

Οι συναυλίες θα ξεκινήσουν στις 21 και θα ολοκληρωθούν στις 24 Αυγούστου

21 Αυγούστου “Ο παππούς δε θα ψηφίσει φέτος”


Στίχοι τραγουδισμένοι και μελωδίες, διανθίζουν ως ποιητικά σχόλια την αισθαντική ανάγνωση και γραφή της Ασημένιας Σαράφη.

Η Ασημένια Σαράφη διαβάζει σύντομα αποσπάσματα από το ομώνυμο βιβλίο της, ανάμεσα σε μουσικές ερμηνείες από μέλη των Μουσικών Συνόλων ΠΘ.
Φιλική συμμετοχή Θόδωρος Κοτεπάνος, Ιάσων Γερεμές

“Το καλοκαίρι πέρασε σα ρίγος”

Γιώργος Κωστογιώργης: σύνθεση, πιάνο, τραγούδι
Κώστας Βόμβολος: ακορντεόν
Αργύρης Μπακιρτζής: τραγούδι
H παράσταση αποτελεί μια μουσική προσέγγιση της ρομαντικής ποίησης του α΄ μισού του 20ού αιώνα στην Ελλάδα με την παρουσίαση των τραγουδιών που περιλαμβάνονται στον δίσκο «Το καλοκαίρι πέρασε σα ρίγος», που κυκλοφόρησε το 2021 και άλλων ανέκδοτων που ετοιμάζονται για έκδοση.
22 Αυγούστου “Από Θάλασσα και Ουρανό”

Στο 1ο μερος Haig Yazdjian συνομιλεί μουσικά με προσκεκλημένους μουσικούς του φεστιβάλ και μέλη των Μουσικών Συνόλων ΠΘ. Στο 2ο μέρος, μαζί του συμπράττει ο Τάσος Πούλιος, στο κανονάκι, σε μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου
Ο Ηaig Yazdjian, σπουδαίος ουτίστας, συνθέτης και τραγουδιστής, παρουσιάζει ζωντανά ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τις πιο γνωστές συνθέσεις από τη δισκογραφία του, καθώς και ευφάνταστες διασκευές σε παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα και την Εγγύς Ανατολή. Όπως πάντα, ο αυτοσχεδιασμός και η δημιουργική διάθεση, ορίζουν τον τόνο στις ζωντανές εμφανίσεις του Haig, με την ατμόσφαιρα να κινείται από τα «χωράφια» της jazz και της fusion, μέχρι τη σύγχρονη δυτική μουσική. Ο Haig Yazdjian έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές καθώς και με σολίστες διεθνούς κύρους. Μεταξύ αυτών, με τον Νίκο Πορτοκάλογλου, Νίκο Ξυδάκη, τον Γιώργο Νταλάρα, τη Σαβίνα Γιαννάτου, τη Μαρία Φαραντούρη, τη Δήμητρα Γαλάνη, την Έλλη Πασπαλά, τον David Lynch, τον Γιώτη Κιουρτσόγλου, τον Θοδωρή Κοτονιά, τον Μιχάλη Νικολούδη, τον Dave Spilain, τον Omar Faruk Tekbilek, τον Djivan Gasparyan, τον Ara Dinkjan τον Theodossii Spassov τον Glen Velez, την Ελένη Βιτάλη, τη Φωτεινή Βελεσιώτη κ.ά.
Μαζί του στη μουσική αναζήτηση αυτής της βραδιάς, εμφανίζεται ο εξαιρετικός μουσικός στο κανονάκι και συνεργάτης του Haig, Τάσος Πούλιος.

Ο Τάσος Πούλιος, απόφοιτος του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής μουσικής και του ΠΜΣ Μουσικές Τέχνες του Τμήματος Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ζει και δραστηριοποιείται στην μουσική σκηνή της Αθήνας και του εξωτερικού τα τελευταία δέκα χρόνια. Συμπληρώνοντας ήδη αρκετά έτη συνεργασίας με καλλιτέχνες όπως ο Haig Yazdjian, Μάρθα Μαυροειδή, New York Gypsy All Stars, Yasemi Quartet, Σωκράτης Σινόπουλος, Βαγγέλης Καρίπης, Παναγιώτης Ανδρέου, Amine Bouhafa, Nedyalko Nedyalkov, Περικλής Παπαπετρόπουλος, Γιώργος Ψάλτης, Ταξιάρχης Γεωργούλης κ.ά. συνθέτει το πρώτο του κουαρτέτο με δικές του δημιουργίες, το οποίο ευχόμαστε να απολαύσουμε σε κάποιο επόμενο φεστιβάλ.

23 Αυγούστου- Ρεσιτάλ 8χορδης κιθάρας

Ένα ρεσιτάλ για σόλο 8χορδη κιθάρα στο Φεστιβάλ Πάου στις 23 Αυγούστου, στον μαγικό χώρο της Μονής στην Αργαλαστή στο Πήλιο.

23/8 “Αφηγήσεις με χορδές” (συνθέσεις και διασκευές για κιθάρα)

Στο δεύτερο μέρος “Ελληνική μουσική σε 6 χορδές”, με τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη.
Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, με αφετηρία το προσωπικό του άλμπουμ “Myrtia” (2016), την επίσημη διεθνή δισκογραφική κυκλοφορία του Μίκη Θεοδωράκη με έργα του διασκευασμένα για σόλο κιθάρα, ερμηνεύει ένα ρεπερτόριο αιρετικό, με στιγμές εξαιρετικής δεξιοτεχνίας. Μαζί με διασκευές από το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, ο κιθαρίστας παρουσιάζει προσωπικές διασκευές για κιθάρα από το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, Βαγγέλη Παπαθανασίου, Βασίλη Τσιτσάνη και άλλων σημαντικών Ελλήνων συνθετών.
Φιλική συμμετοχή: Μαρία Θωίδου
Στις αυλές της Μεσογείου- Ex Silentio



Θεοδώρα Μπάκα, τραγούδι
Δημήτρης Κούντουρας, φλάουτα & μουσική διεύθυνση
Θύμιος Ατζακάς, ούτι
Βασίλης Ζιγκερίδης, κανονάκι
Ηλέκτρα Μηλιάδου, βιόλα ντα γκάμπα
Νίκος Βαρελάς, κρουστά
www.exsilentio.org
To Εx Silentio παρουσιάζει ένα μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο της Αναγέννησης. Από την Ιταλία της εποχής μέχρι την Ανατολή παρουσιάζονται τραγούδια και ενόργανες φόρμες από συλλογές του 16ου αιώνα και από την προφορική λόγια παράδοση. Το σύνολο Ex Silentio εμφανίζεται τακτικά σε διεθνή φεστιβάλ σε πολλές ευρωπαικές χώρες ενώ έχει ηχογραφήσει 5 δίσκους ακτίνας για τις εταιρίες Carpe Diem, Τalanton και Νεφέλη.
Επτά χρόνια Φεστιβάλ Πάου: Μια δράση πολιτισμού από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Κλειστά εργαστήρια και ανοιχτές συζητήσεις για τους φοιτητές και τους απόφοιτους καθώς και για τους φίλους συνεργάτες των Μουσικών Συνόλων ΠΘ, θα προηγηθούν τις μέρες της προετοιμασίας. Μείνετε συνδεδεμένοι με τις αναρτήσεις στην ιστοσελίδα paufestival.uth.gr και στα social media. Για πληροφορίες και κρατήσεις απευθυνθείτε στο τηλ. 6931818614 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση paufestival@uth.gr

(Το Φεστιβάλ Πάου λειτουργεί για έβδομη χρονιά, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την εθελοντική συμμετοχή των Μουσικών Συνόλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας / Synola και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίας Θωίδου.

Φιλοξενείται στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Παλαιά Μονή Πάου / Αργαλαστή Πηλίου).