Πλήρης οδηγός για τη μείωση του ουρικού οξέος
Η ουρική αρθρίτιδα αποτελεί μορφή αρθροπάθειας που εντοπίζεται κυρίως στα μεγάλα δάκτυλα των ποδιών αλλά συχνά και σε άλλες αρθρώσεις.
Αυτός ο τύπος αρθρίτιδας αναπτύσσεται όταν τα επίπεδα ουρικού οξέος είναι αφύσικα υψηλά. Το ουρικό οξύ δημιουργεί κρυστάλλους στις αρθρώσεις που προκαλούν έντονο πόνο και πρήξιμο. Επιπρόσθετα των φαρμάκων που θεραπεύουν τη φλεγμονή, πρέπει να αντιμετωπιστεί και η κατάσταση της υπερουριχαιμίας. Η υπερουχαιμία εμφανίζεται όταν το σώμα παράγει υπερβολικό ουρικό οξύ ή όταν το σώμα δεν μπορεί να αποβάλει το υπάρχον ουρικό οξύ. Η διατροφή και ο τρόπος ζωής μπορούν να βοηθήσουν.
Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με φυσικούς τρόπους μείωσης των επιπέδων ουρικού οξέος.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
- Περιορίστε τις πουρίνες
Οι πουρίνες είναι μια ένωση που υπάρχει φυσικά σε μερικά τρόφιμα. Η διαδικασία μεταβολισμού των πουρινών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ουρικού οξέος. Το υπερβάλλον ουρικό οξύ μπορεί να δημιουργήσει ουρικούς κρυστάλλους που συγκεντρώνονται στις αρθρώσεις προκαλώντας επίπονα συμπτώματα αρθρίτιδας Μερικές από τις τροφές πλούσιες σε πουρίνες είναι πολύ θρεπτικές, οπότε ο στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση της πρόσληψης πουρινών και όχι ο πλήρης αποκλεισμός τους.
Οι τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες είναι:
Τόνος, πέστροφα, ξιφίας, σαρδέλες, μύδια, ρέγκα, αλκοόλ όπως μπύρα και λικέρ, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά αλλαντικά όπως μπέικον, συκώτι, κόκκινο κρέας, ζαχαρούχα αναψυκτικά, ζύμη, καρδιά, χτένι, αμύγδαλα.
Οι τροφές μέτριας περιεκτικότητας σε πουρίνες είναι:
Αλλαντικά χαμηλά σε λιπαρά, χοιρινό, μοσχάρι, πουλερικά, γαρίδες, καβούρι, αστακός, αρακάς, μανιτάρια, σπανάκι, σπαράγγια, φακές, φασόλια.
- Δώστε έμφαση στις χαμηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες τροφές
Με την κατανάλωση τροφών χαμηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες τα επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να παραμείνουν σταθερά και να αποφευχθεί περαιτέρω αύξηση. Αυτές οι τροφές είναι:
γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά (τυρί, γάλα, γιαούρτι)
φυστικοβούτυρο
ξηροί καρποί
φρούτα και λαχανικά (εκτός από εκείνα μέτριας περιεκτικότητας)
καφές
ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι, δημητριακά, καλαμπόκι
ελαιόλαδο, μαργαρίνη,
αυγό
σοκολάτα
χόρτα
Βέβαια μόνο οι διαιτητικές αλλαγές δεν είναι αρκετές για να αντιμετωπίσουν την αρθρίτιδα, αλλά σίγουρα βοηθούν στην πρόληψη. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η διατροφή πλούσια σε πουρίνες δεν ευθύνεται αποκλειστικά στην αύξηση ουρικού οξέος. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν παράγοντες όπως η γενετική προδιάθεση και η παχυσαρκία.
- Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος
Η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους μειώνει τον κίνδυνο έξαρσης ουρικού οξέος ειδικά σε νεαρή ηλικία. Η απότομη απώλεια βάρους, ειδικά όταν προκύπτει από νηστεία μπορεί να αυξήσει το ουρικό οξύ. Για αυτό τα άτομα θα πρέπει να επικεντρωθούν στην υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής και διατροφής που ενισχύει την καλή υγεία.
- Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και ζαχαρούχων ποτών
Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ και ζαχαρούχων ποτών όπως αναψυκτικών και χυμών με προσθήκη ζάχαρης σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αρθρίτιδας. Τα ποτά αυτά προσθέτουν θερμίδες και λιπαρά στο σώμα προκαλώντας μεταβολικά προβλήματα.
- Καταναλώστε καφέ
Μερικές αλλά σημαντικές έρευνες, υποδεικνύουν ότι τα άτομα που κατανάλωναν καφέ είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν αυξημένο ουρικό οξύ. Βέβαια από την άλλη ο καφές αυξάνει τις πιθανότητες χρόνιων νεφρικών παθήσεων και καταγμάτων στις γυναίκες για αυτό και είναι σημαντικό να συζητήστε τον κίνδυνο με τον ιατρό σας.
- Ενισχύστε την πρόσληψη βιταμίνης C
Η πρόσληψη βιταμίνης C μειώνει τον κίνδυνο αρθρίτιδας και τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Η αρθρίτιδα είναι μια επίπονη ιατρική κατάσταση που συχνά συνοδεύει και άλλες παθολογικές καταστάσεις.
Η διατροφική διαχείριση του ουρικού οξέος είναι πολύ αυστηρή και δεν λειτουργεί πάντα για τον έλεγχό του. Ο συνδυασμός φαρμάκων και διατροφής ίσως είναι ο πιο ενδεδειγμένος. Η μείωση του ουρικού οξέος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αρθρίτιδας και μπορεί να προλάβει μεταγενέστερες καταστάσεις.
Ασλανίδη Αναστασία
Κλινική Διαιτολόγος- NutritionCoach