Κολοκύθα: 7+1 δώρα της στον οργανισμό
Ποια είναι τα οφέλη της κολοκύθας για τον οργανισμό μας.
Στη χώρα μας καταναλώνεται κυρίως η κίτρινη, όμως ανάλογα με τις διασταυρώσεις των καλλιεργητών μπορούμε να δούμε διάφορα χρώματα, σχήματα και μεγέθη. Πιο συνηθισμένα ελληνικά είδη: η κολοκύθα ή νεροκολοκύθα με σφαιρικό ογκώδη καρπό, η γλυκιά κολοκύθα που ωριμάζει το φθινόπωρο και η φλασκιά ή λαγηνοκολοκύνθη, με το χαρακτηριστικό σχήμα μεγάλου αχλαδιού, που όταν ξεραθεί βάφεται και χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό. Την κολοκύθα τη συναντάμε στην αγορά από τον Αύγουστο μέχρι τον Μάρτιο, αλλά η καλύτερη εποχή ωρίμανσής της είναι από τον Οκτώβρη έως τον Νοέμβρη. Οι σπόροι μερικών ποικιλιών καταναλώνονται ως ξηρός καρπός, γνωστός ως πασατέμπος.
Ποια τα οφέλη της για τον οργανισμό;
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
- Βελτιώνει την όραση
Όπως και τα πορτοκαλί ξαδέρφια της, τα καρότα και η γλυκοπατάτα, η κολοκύθα είναι πλούσια σε β-καροτένιο που στο σώμα μετατρέπεται σε βιταμίνη Α την οποία χρειαζόμαστε για την όραση, το σύστημα αναπαραγωγής και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθά επίσης όργανα όπως καρδιά, πνεύμονες, νεφρά να παραμείνουν υγιή.
Ένα φλιτζάνι κολοκύθα παρέχει το 200% της απαραίτητης ποσότητας βιταμίνης Α. Η όραση είναι καθαρή ειδικά σε καταστάσεις χαμηλού φωτισμού.
- Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
Η κατανάλωση κολοκύθας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων και προστάτη. Μελέτες επιβεβαιώνουν την ιδιότητα της βιταμίνης Α ενώ τα συμπληρώματα βιταμίνης από μόνα τους δεν παρέχουν την ίδια προστασία.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Επιπρόσθετα η κολοκύθα περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σίδηρο και φυλλικό οξύ. Τα στοιχεία αυτά χρειάζεται το ανοσοποιητικό σύστημα για να παραμείνει δυνατό. Όσο αυξημένη η παρουσία της κολοκύθας στη διατροφή τόσο τα κύτταρα δυναμώνουν, ενώ βελτιώνεται και η ικανότητα επούλωσης.
- Βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης
Το έντονο πορτοκαλί χρώμα της κολοκύθας είναι ένδειξη του άφθονου καλίου που περιέχει, στοιχείο απαραίτητο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι ανάλατοι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε φυτικές στερόλες που αυξάνουν τα επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης και βοηθούν να παραμείνει η αρτηριακή πίεση χαμηλά.
Μελέτες δείχνουν ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα καλίου τόσο χαμηλότερος ο κίνδυνος για εγκεφαλικό, πέτρες στα νεφρά και διαβήτη τύπου 2. Επίσης το κάλιο αυξάνει την πυκνότητα των οστών βελτιώνοντας την υγεία τους.
- Βοηθά την καρδιά
Οι πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις μειώνονται όσο η πρόσληψη φυτικών ινών αυξάνεται. Η βιταμίνη Α και το κάλιο που περιέχει η κολοκύθα ενισχύουν την καλή λειτουργία της καρδιάς
- Σύμμαχος στην απώλεια βάρους
Η κολοκύθα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε θερμίδες, αυτό σημαίνει ότι προκαλεί κορεσμό. Αν θέλετε κάτι υγιεινό που θα ενισχύσει την υγεία του πεπτικού συστήματος και θα σας χορτάσει, η κολοκύθα είναι καλή λύση.
- Χαρίζει ήρεμο ύπνο
Οι κολοκυθόσποροι περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά την παραγωγή σερετονίνης. Η σερετονίνη προάγει την καλή διάθεση και προωθεί τον καλό ύπνο.
- Φροντίζει το δέρμα
Η αντιοξειδωτική δράση του β-καροτένιου, ενισχύει τους αντιγηραντικούς μηχανισμούς του δέρματος. Βοηθά στη μείωση των φλεγμονών έτσι ώστε το δέρμα και το σώμα να είναι πιο υγιή και δυνατά.
Καλύτεροι τρόποι κατανάλωσης της κολοκύθας
Ο καλύτερος τρόπος να καταναλώσετε την κολοκύθα με όλα της τα πλεονεκτήματα είναι να την ψήσετε σε μεγάλα κομμάτια. Σε πουρέ ή ακόμα και σούπα με άλλα λαχανικά διατηρεί τη θρεπτικότητά της ενώ προσφέρει όμορφα γεύματα για τα παγωμένα βράδια.
Η κολοκύθα, χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται ακόμη στις τοπικές κουζίνες ανά την Ελλάδα, με διάφορους τρόπους, ενώ η πιο γνωστή αστική εκδοχή της είναι η γλυκιά πίτα με λεπτό φύλλο κρούστας, που πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Από την κολοκυθόσουπα που συνηθίζουν στην Κομοτηνή, μέχρι την αλμυρή κολοκυθόπιτα που αγαπούν στη Σάμο κι από τη μαγειρευτή κολοκύθα στην κατσαρόλα της Ικαρίας ή το «σοφικό» του ίδιου νησιού με μελιτζάνες και άλλα λαχανικά που ψήνονται μαζί στον φούρνο, η χρήση της κολοκύθας σε παραδοσιακές συνταγές έχει ενδιαφέρον. Θα τη συναντήσουμε, ακόμα, στην Κρήτη με τον ξυνόχοντρο και τα σαλιγκάρια, σε τηγανητές φέτες που συνοδεύονται με σκορδαλιά, στους κεφτέδες, αλλά και σαν γλυκό κουταλιού (ρετσέλι), ή το κουφέτο της Μήλου, που είναι γλυκό του γάμου.
Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος -Διατροφολόγος