Μετάδοση κορονοϊού σε συσκευασίες τροφίμων - Τι ισχύει για delivery, take-away
H επικρατέστερη άποψη σχετικά με τη μετάδοση του κορονοϊού δεν συμπεριλαμβάνει το φαγητό και ειδικά το καλά ψημένο φαγητό. Τι συμβαίνει, όμως, στις περιπτώσεις που παίρνουμε φαγητό σε πακέτο (take away) ή παραγγέλνουμε από το σπίτι (delivery);
Τόσο το take away, όσο και το delivery συνεπάγονται επαφή με τρόφιμα και συσκευασίες, που μπορεί να τα έχουν αγγίξει διάφοροι άνθρωποι. Πόσο πρέπει, λοιπόν, να ανησυχούμε μήπως κολλήσουμε τον κορoνοϊό από φαγητά σε πακέτο και γενικά από τις συσκευασίες τροφίμων;
Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε για το συγκεκριμένο θέμα, ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε χαρτόνι έως και 24 ώρες και σε άλλες επιφάνειες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο Μπιλ Κίβιλ, καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, αναφέρει αρχικά στην Telegraph ότι «ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω φαγητού είναι πολύ μικρός», ωστόσο, καίρια σημασία έχει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής από το προσωπικό.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
«Αρκεί όσοι προετοιμάζουν το φαγητό σας να ακολουθούν όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες για την καλή υγιεινή των τροφίμων» τονίζει ο καθηγητής λέγοντας στη συνέχεια ότι «η θερμότητα και όχι η ψύξη σκοτώνει τον κορωνοϊό, έτσι όταν τα τρόφιμα θερμαίνονται και μαγειρεύονται, δεν έχουν απολύτως κανέναν κίνδυνο».
«Προφανώς τα αξιόπιστα καταστήματα τροφίμων υποτίθεται ότι λαμβάνουν καλά τεκμηριωμένα, και ελεγχόμενα μέτρα υγιεινής», λέει ο Κίβιλ, και τονίζει ότι ιδανικά για λόγους προφύλαξης, το προσωπικό θα πρέπει να φοράει καλής ποιότητας γάντια, κατάλληλη προστατευτική μάσκα προσώπου, να πλένει τα χέρια και να μην δουλεύει εάν εμφανίζει συμπτώματα. «H γενική άποψη πάντως είναι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από το φαγητό, επειδή το περιβάλλον του στομάχου είναι όξινο».
Ακόμη, η ποσότητα του ιού στις επιφάνειες μειώνεται με την πάροδο του χρόνο. Η μόλυνση είναι πιο πιθανή από τη στενή επαφή με μολυσμένο άτομο και όχι από τις επιφάνειες. Ο μόνος κίνδυνος θα ήταν να μεταφέρετε τον ιό στα χέρια σας από ένα μολυσμένο τρόφιμο και στη συνέχεια να αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας. Είναι μεν ένας μικρός κίνδυνος αλλά πιθανός. Επίσης, ο γιατρός υποστηρίζει πως το καλό φαγητό και τα πολλά υγρά παίζουν σημαντικό ρόλο για την προφύλαξη μας από τον ιό.
Τέλος, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, ο Covid-19 μπορεί να επιβιώσει σε διαφορετικές επιφάνειες: Χαλκός: μέχρι 4 ώρες, Χαρτόνι: μέχρι 24 ώρες, Ανοξείδωτο ατσάλι: μέχρι 2-3 ημέρες, Πλαστικό: μέχρι 2-3 ημέρες. Σύμφωνα, τέλος, με προηγούμενη έρευνα του καθηγητή Μπιλ Κίβιλ ο ανθρώπινος κορωνοϊός 229E (το στέλεχος που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα) μπορεί να επιβιώσει σε πλαστικά (PVC, PTFE), κεραμικά, ανοξείδωτο χάλυβα και γυαλί έως και 4-5 ημέρες.