COVID-19 Sounds: Ανίχνευση του κορονοϊού με το κινητό!
Η εφαρμογή COVID-19 Sounds δημιουργήθηκε στο Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και ισχυρίζεται πως ανιχνεύει αυτόματα το άτομο που πάσχει από τον κορονοϊό.
Την ώρα που όλος ο πλανήτης προσπαθεί να νικήσει στη μάχη με τον κορονοϊό και οι επιστήμονες να βρουν το φάρμακο για την καταπολέμησή του, ήρθε μία νέα εφαρμογή η οποία ισχυρίζεται πως ανιχνεύει τον φονικό ιό!
Η COVID-19 Sounds, όπως ονομάζεται η εφαρμογή, με βάση τον ήχο της φωνής, της αναπνοής και του βήχα, θα μπορούσε να ανιχνεύσει αυτόματα αν ένα άτομο πάσχει από τον κορονοϊό.
Ολυμπιακός: Γιατί είναι καλύτερος ο φετινός Ελ Κααμπί
Τη δημιούργησε το Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.
Επικεφαλής της ομάδας που κατασκεύασε το νέο εργαλείο είναι η καθηγήτρια Σεσίλια Μάσκολο, η οποία επιχορηγήθηκε πέρσι με 2,5 εκατομμύρια ευρώ από το Grant Advanced Research του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας.
Ο Μπέντζαμιν Στράινερ, μεταπτυχιακός φοιτητής της που εργάστηκε στο έργο, σε συνέντευξη δήλωσε ότι «τίποτα δεν θα είναι ποτέ τόσο φθηνό και τόσο εύκολο όσο όταν μιλάμε σε ένα τηλέφωνο».
Πάντως η εφαρμογή δεν είναι «διαγνωστικό σύστημα», δεν έχει εγκριθεί από το FDA και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο ιατρικής εξέτασης.
Οι ερευνητές πίσω από το έργο τονίζουν ότι η εφαρμογή είναι σε εξέλιξη.
Οι χρήστες καλούνται να βήξουν αρκετές φορές και να καταγράψουν έναν αριθμό ήχων καθώς και την απαγγελία του αλφαβήτου. Στη συνέχεια η εφαρμογή δίνει ένα σκορ. «Ο βήχας ενός ασθενούς με COVID-19 είναι πολύ χαρακτηριστικός», λένε και προσθέτουν: «Επηρεάζει τους πνεύμονες τόσο άσχημα ώστε επηρεάζονται και τα μοντέλα αναπνοής».
Η εφαρμογή COVID-19 Sounds συλλέγει δημογραφικές και ιατρικές πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες, καθώς και δείγματα φωνής, αναπνοής, βήχα μέσω του μικροφώνου του τηλεφώνου. Ακόμα, η εφαρμογή υποβάλλει στους χρήστες το ερώτημα εάν έχουν ευρεθεί θετικοί στον κορονοϊό. Η εφαρμογή θα συλλέγει δεδομένα θέσης μόνο μία φορά, όταν οι χρήστες τη χρησιμοποιούν. Τα δεδομένα θα αποθηκεύονται σε διακομιστές του πανεπιστημίου και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς.
«Ύστερα από πολλές συζητήσεις με γιατρούς είδαμε ότι οι ασθενείς με COVID-19 κρατούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο την ανάσα τους όταν μιλάνε και εκδηλώνουν έναν συγκεκριμένο ξηρό βήχα», εξηγεί η κυρία Μάσκολο.