Γάζα: Τουλάχιστον 33 Παλαιστίνιοι νεκροί σε ισραηλινές επιδρομές σε προσφυγικό καταυλισμό

Η κυβέρνηση της Γάζας επιβεβαίωσε τον αριθμό και ανέφερε πως 21 από τους νεκρούς ήταν γυναίκες.

Γάζα: Τουλάχιστον 33 Παλαιστίνιοι νεκροί σε ισραηλινές επιδρομές σε προσφυγικό καταυλισμό

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε ισραηλινά πλήγματα που έπληξαν πολλά σπίτια σε μια πλατεία στην Τζαμπάλια, τον μεγαλύτερο από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Γάζας σύμφωνα με την πολιτική Άμυνα του παλαιστινιακού θύλακα.

«Ο αριθμός των θυμάτων (…) ανέρχεται σε 33 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες», ανέφερε ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας, οργανισμού που αναφέρεται στην κυβέρνηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Η κυβέρνηση της Γάζας επιβεβαίωσε τον αριθμό και ανέφερε πως 21 από τους νεκρούς ήταν γυναίκες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, τανκς ανατίναξαν δρόμους και σπίτια καθώς εισέβαλαν στην περιοχή.

Όπως ανέφεραν τα σωστικά συνεργεία ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε τουλάχιστον 85, ενώ περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια.

Πριν από τις νέες επιδρομές, το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι τουλάχιστον 39 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 20 στην Τζαμπάλια, είχαν σκοτωθεί από ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα σε όλη τη Γάζα, χθες Παρασκευή.

Οι κάτοικοι της Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα ανέφεραν ότι τα ισραηλινά τανκς είχαν φτάσει στην καρδιά του καταυλισμού, χρησιμοποιώντας σφοδρά πυρά αφού είχαν προωθηθεί μέσα από προάστια και κατοικημένες συνοικίες.

Πρόσθεσαν ότι ο ισραηλινός στρατός καταστρέφει καθημερινά δεκάδες σπίτια, με πυρά τόσο από αέρος όσο και από το έδαφος και τοποθετώντας βόμβες στα κτήρια, τις οποίες στη συνέχεια πυροδοτεί από απόσταση.

Ιατρική πηγή στο νοσοκομείο Αλ Άουντα δήλωνε λίγο νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στο κέντρο επειγόντων περιστατικών της δομής υγείας διακομίστηκαν «22 νεκροί και 70 τραυματίες» έπειτα από βομβαρδισμό με στόχο τον τομέα Ταλ αζ Ζαατάρ του καταυλισμού προσφύγων στην Τζαμπάλια.

Ερωτηθείς από το AFP για τον βομβαρδισμό και τους στόχους, ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε αμέσως· εκπρόσωπός του περιορίστηκε να πει πως ο στρατός βρίσκεται σε διαδικασία «επαλήθευσης».

Σε μια άλλη επίθεση, σύμφωνα με το Al Jazeera ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 15 σε βομβαρδισμό σπιτιού στην περιοχή αλ Ταουμπάχ της Τζαμπάλια.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι δυνάμεις του, που επιχειρούν στην Τζαμπάλια τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ότι σκότωσαν την Πέμπτη δεκάδες μαχητές σε μάχη, καθώς και ότι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές και κατέστρεψαν στρατιωτικές υποδομές.

Ακόμα σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, χθες, Παρασκευή, οι κάτοικοι της Τζαμπάλια και δύο κοντινών πόλεων δήλωσαν ότι οι επικοινωνίες και οι υπηρεσίες διαδικτύου διακόπηκαν, διαταράσσοντας τις επιχειρήσεις διάσωσης και τη δυνατότητα των ανθρώπων που επλήγησαν από τις ισραηλινές επιχειρήσεις να ζητήσουν βοήθεια.

Η κλιμάκωση της επιχείρησης στην Τζαμπάλια ήρθε μία ημέρα αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό της χώρας, τον Γιαχία Σινουάρ, επικεφαλής της Χαμάς, τον οποίο κατηγορεί για την εντολή της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ – την πιο θανατηφόρα στην ιστορία της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι η επιχείρησή του στην Τζαμπάλια έχει ως στόχο να σταματήσει τους μαχητές της Χαμάς που ανασυντάσσονται για νέες επιθέσεις.

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν ουσιαστικά απομονώσει τις πολύ βόρειες πόλεις της Γάζας Μπέιτ Χανούν, Τζαμπάλια και Μπέιτ Λαχία από την πόλη της Γάζας, εμποδίζοντας την κυκλοφορία εκτός από εκείνες τις οικογένειες που ακολούθησαν τις εντολές εκκένωσης και εγκατέλειψαν τις τρεις πόλεις.

Πηγή: ertnews.gr