Ράφα: Είκοσι ένας νεκροί, δεκάδες τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα επίθεση δυτικά της Ράφα.
Στους είκοσι ένας υπολογίζονται οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν και τουλάχιστον οι 12 από αυτούς ήταν γυναίκες, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τα νέα ισραηλινά πλήγματα σε μια περιοχή με σκηνές όπου στεγάζονται εκτοπισμένοι, στα δυτικά της Ράφα, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.
Τα νέα ισραηλινά πλήγματα είχαν ως στόχο σκηνές εκτοπισμένων οικογενειών στην επισημασμένη ανθρωπιστική περιοχή του Μαουάσι, στη δυτική Ράφα, ανέφεραν γιατροί και κάτοικοι.
Ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν στο κέντρο της Ράφας για πρώτη φορά σήμερα, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.
Συγκεκριμένα, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα με πολυβόλα θεάθηκαν κοντά στο τέμενος Αλ-Άουντα, ορόσημο της κεντρικής Ράφας, όπως δήλωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως οι δυνάμεις του εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή της Ράφας χωρίς να σχολιάζει τις πληροφορίες για προώθησή τους στο κέντρο της πόλης.
Στη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις του βομβάρδισαν την πόλη με αεροπορικά πλήγματα και πυρά αρμάτων μάχης, όπως δήλωσαν κάτοικοι, συνεχίζοντας την επίθεση
Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα εγείρουν εκ νέου φόβους για κλιμάκωση της κρίσης, ιδίως μετά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ ισραηλινών και αιγυπτιακών στρατευμάτων, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί Αιγύπτιος στρατιώτης. Εν μέσω βομβαρδισμών, δεκάδες οικογένειες φεύγουν και πάλι από τη Ράφα με τα Ηνωμένα Εθνη να ανακοινώνουν ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι γίνονται μάχες σώμα με σώμα με τη Χαμάς στους δρόμους. Παρά την πακόσμια κατακραυγή που έχει προκαλέσει η ισραηλινή επίθεση σε καταυλισμό εκτοπισμένων Παλαστινίων στη Ράφα, εξαπολύθηκανι νέες αιματηρές επιθέσεις και εντείνονται οι χερσαίες επιχειρήσεις με άρματα μάχης να έχουν ήδη φθάσει στο κέντρο της πόλης, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.
Νωρίτερα ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε διαμηνύσει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί, αποκαλώντας «τραγικό λάθος» το πλήγμα στον κατάμεστο καταυλισμό.
Διπλωματική αντιπαράθεση με τρεις δυτικοευρωπαϊκές χώρες
Η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία αναγνώρισαν επισήμως το δικαίωμα ύπαρξης παλαιστινιακού κράτους, Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε στο έθνος ότι «αυτή είναι μια ιστορική απόφαση που έχει έναν και μόνο στόχο, να βοηθήσει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να επιτύχουν την ειρήνη». Το παλαιστινιακό κράτος πρέπει να είναι βιώσιμο με τη Δυτική Οχθη και τη Γάζα να συνδέονται μέσω ενός διαδρόμου και την Aνατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του και πρέπει να είναι ενοποιημένο υπό τη νόμιμη κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής, τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Israel Katz, αποκάλεσε την ισπανική κυβέρνηση «συνένοχη στην υποκίνηση γενοκτονίας κατά των Εβραίων».
Η Ιρλανδία αλλά και η Νορβηγία που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγιναν οι πρώτες δυτικοευρωπαΙκές χώρες στη λίστα των 149 εθνών που ανανγνωρίζουν παλαιστινιακό κράτος.
Η παλαιστινιακή σημαία υψώθηκε στο Δουβλίνο «για να διατηρεί ζωντανή την ελπίδα της λύσης των δύο κρατών», όπως δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις.
Ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ Άιντε δήλωσε ότι «το Όσλο αναγνωρίζει επίσημα την Παλαιστίνη ως κράτος».
Ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν προς τη δυτική Ράφα και κατέλαβαν θέσεις στην κορυφή του λόφου Ζουρούμπ, σε μια από τις χειρότερες νύχτες βομβαρδισμών που αναφέρθηκαν από κατοίκους.
Σύμφωνα πάντα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως έφερε μέσα στη Ράφα τηλεκατευθυνόμενα τεθωρακισμένα οχήματα και πως δεν υπάρχει κάποια άμεση ένδειξη προσωπικού μέσα ή γύρω από αυτά. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν είχε κάποια άμεση απάντηση.
Ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη μετέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως εξαπολύθηκαν νέοι βομβαρδισμοί στην κεντρική και στη δυτική Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από τις αρχές Μαΐου χερσαίες επιχειρήσεις.
«Ανάστατη», η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσε τον σύμμαχό της, το Ισραήλ, να «λαμβάνει όλες τις προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων», η διπλωματία του Καναδά εξέφρασε «φρίκη», ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «αγανάκτηση».
Περίπου 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην πρωτεύουσα της Γαλλίας για να καταγγείλουν τον βομβαρδισμό. Συμπλοκές ξέσπασαν ωστόσο ανάμεσα σε διαδηλωτές κι αστυνομικούς.
Το πλήθος κράταγε παλαιστινιακές σημαίες, πανό και πλακάτ στα οποία διάβαζε κανείς συνθήματα όπως «δεν σκοτώνεις παιδί, ούτε του Ισραήλ ούτε της Παλαιστίνης».
Συνεδριάζει εκτάκτως το Σ.Α.
«Καταδικάζω τις ενέργειες του Ισραήλ οι οποίες σκότωσαν δεκάδες αθώους αμάχους, που το μόνο που ζητούσαν ήταν απλά να προστατευτούν απ’ αυτό τον φονικό πόλεμο. Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα. Αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει», ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
«Το να λέγεται ότι επρόκειτο για ‘λάθος’ δεν σημαίνει τίποτα για αυτούς που σκοτώθηκαν, για αυτούς που πενθούν, για αυτούς που προσπαθούν να σώσουν ζωές», έκρινε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, χαρακτηρίζοντας «απόλυτα απαράδεκτο» τον βομβαρδισμό στον καταυλισμό εκτοπισμένων, που «προξενεί αποστροφή».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης), ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Η κατεπείγουσα συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας, κράτους-μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας που εκπροσωπεί τις αραβικές χώρες, κι υποστηρίχθηκε από τη Σλοβενία, εξήγησαν οι πηγές. Ο ΟΗΕ κάλεσε να διενεργηθεί «πλήρης και διαφανής» έρευνα για τον βομβαρδισμό του καταυλισμού στη Ράφα.
Η παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για πολλά «απανθρακωμένα» πτώματα στην πυρκαγιά που σάρωσε τον καταυλισμό εκτοπισμένων Μπαρκάσατ, τον οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), βορειοδυτικά της Ράφας. «Είδαμε πτώματα απανθρακωμένα, διαμελισμένα (…) ακρωτηριασμένους, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους» που τραυματίστηκαν, αφηγήθηκε ο Μοχάμεντ αλ Μουγαγίρ, εργαζόμενος στην Πολιτική Προστασία στη Λωρίδα της Γάζας.
«Κάηκαν ζωντανοί…»
Εικόνες που κατέγραψαν εργαζόμενοι της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία υπογράμμισε ότι η τοποθεσία που βομβαρδίστηκε είχε χαρακτηριστεί από τον ισραηλινό στρατό «ανθρωπιστική ζώνη», δείχνουν το χάος: ασθενοφόρα με σειρήνες να ουρλιάζουν, τραυματιοφορείς μέσα στη νύχτα στον φλεγόμενο καταυλισμό που διακομίζουν τραυματίες, ανάμεσά τους παιδιά. Πλάνα που τράβηξαν εικονολήπτες του Γαλλικού Πρακτορείου μετά τον βομβαρδισμό δείχνουν απανθρακωμένα πτώματα μέσα σε σκηνές ή κουφάρια οχημάτων.
«Ο κόσμος δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε απλά, κάηκε ζωντανός», είπε ο Μοχάμαντ Χαμάντ, 24 ετών. «Η κόρη του εξαδέλφου μου, παιδί 13 ετών, είναι ανάμεσα στους ‘μάρτυρες’. Τα χαρακτηριστικά της ήταν σχεδόν αδύνατο να αναγνωριστούν, θραύσματα της κομμάτιασαν το πρόσωπο».
«Οι εικόνες της περασμένης νύχτας αποτελούν χειροπιαστή απόδειξη του ότι η Ράφα έχει μετατραπεί σε κόλαση πάνω στη Γη», ανέφερε μέσω X ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του UNRWA, σύμφωνα με τον οποίο «αγνοούνται» εργαζόμενοι της υπηρεσίας του.
Ο πολύνεκρος βομβαρδισμός στον καταυλισμό έγινε μερικές ώρες μετά την εκτόξευση από την πόλη οκτώ ρουκετών εναντίον του Τελ Αβίβ, ενέργεια την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, κι επίσης δυο ημέρες έπειτα από νέα απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, του κορυφαίου δικαστικού θεσμού του ΟΗΕ, το οποίο την Παρασκευή έδωσε εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις του στη Ράφα.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις έχουν ήδη αναγκάσει, σε περίπου τρεις εβδομάδες, περίπου 800.000 Παλαιστίνιους να τραπούν σε φυγή, με άλλα λόγια ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο στη Ράφα εξαιτίας του πολέμου να εκτοπιστούν εκ νέου.
Η Αίγυπτος, που μεσολαβεί μαζί με το Κατάρ και τις ΗΠΑ στις διπλωματικές προσπάθειες ώστε να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, καταδίκασε τον «εσκεμμένο βομβαρδισμό» που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός εναντίον «σκηνών εκτοπισμένων». Από την πλευρά του, το Κατάρ προειδοποίησε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα ενδέχεται να «περιπλέξουν τις προσπάθειες μεσολάβησης», την ώρα που ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι απειλείται άμεσα λιμός στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου τα περισσότερα νοσοκομεία δεν λειτουργούν πλέον.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να λάβει κάθε προφύλαξη ώστε να προστατεύσει τους άμαχους Παλαιστίνιους μετά το πλήγμα στη Ράφα, ενώ Δημοκρατικοί ζητούν να διακοπεί η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ. «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να καταδιώξει τη Χαμάς και κατανοούμε ότι από αυτό το πλήγμα σκοτώθηκαν δύο υψηλόβαθμοι τρομοκράτες της Χαμάς που ευθύνονταν για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Η πίεση των Δημοκρατικών προς τον Μπάιντεν να περιορίσει την υποστήριξη της κυβέρνησής του προς το Ισραήλ είχε ενταθεί ακόμη και πριν από το αεροπορικό πλήγμα της Κυριακής, εξαιτίας του οποίου ξέσπασε πυρκαγιά σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 45 άνθρωποι.
Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα πως η έρευνα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) για τα αεροπορικά πλήγματα στη Ράφα πρέπει να διεξαχθεί “με ταχύτητα, να είναι περιεκτική και διαφανής“, καλώντας και πάλι για μια παύση στις εχθροπραξίες.
“Πολύ λυπηρές σκηνές ακολούθησαν τα αεροπορικά πλήγματα στη Ράφα αυτό το Σαββατοκύριακο. Η έρευνα των IDF πρέπει να διεξαχθεί με ταχύτητα, να είναι περιεκτική και διαφανής“, ανέφερε ο Κάμερον στο X. “Χρειαζόμαστε επειγόντως μια συμφωνία για να βγάλουμε έξω τους ομήρους και να βάλουμε μέσα βοήθεια, με μια παύση στις εχθροπραξίες που θα επιτρέψει να εργαστούμε προς μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη κατάπαυση του πυρός“.
Πηγή: ertnews.gr