Αρχηγός ΕΛΑΣ για δολοφονία Λυγγερίδη: «Πάνω από 60 συλλήψεις και 400 προσαγωγές»
Τι αποκάλυψε σε δηλώσεις του ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Δημήτρης Μάλλιος για τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τη δολοφονία Λυγγερίδη.
Τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, που δρούσε από το 2019 και βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του αστυνομικού των ΜΑΤ Γιώργου Λυγγερίδη αποκάλυψε σε δηλώσεις του ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Δημήτρης Μάλλιος.
Η εγκληματική οργάνωση αριθμεί 158 μέλη και έχουν γίνει ήδη 60 συλλήψεις ενώ οι κατηγορούμενοι φέρονται να έχουν διαπράξει κακουργήματα και πλημμελήματα εκτός από την Αττική, στο Βόλο και στα Ιωάννινα.
Ολυμπιακός: Να μη «βλέπει» τους άλλους
Αναλυτικά η δήλωση του αρχηγού της ΕΛΑΣ
«Τους τελευταίους 4 μήνες η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, διεξήγαγε υπό άκρα μυστικότητα εκτεταμένη έρευνα για την πλήρη διαλεύκανση της εγκληματικής επίθεσης χούλιγκαν στην περιοχή του Ρέντη, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του αστυνομικού της ΥΑΤ Γεώργιου Λυγγερίδη.
Όπως είναι ήδη γνωστό, για την εξιχνίαση αυτής της δολοφονικής επίθεσης, από την πρώτη στιγμή, είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 400 προσαγωγές, ώστε να μην χαθεί κανένα πειστήριο, ενώ ένα άτομο είχε συλληφθεί και οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.
Στη συνέχεια, η δικογραφία που συντάχθηκε περιελάμβανε μαρτυρίες, βίντεο και άλλα ευρήματα που κατέδειξαν την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης πίσω από την επίθεση, ενώ επιβεβαίωναν συσχέτιση της αθλητικής βίας με το οργανωμένο έγκλημα.
Ειδικότερα, προέκυψαν στοιχεία για εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από 158 μέλη, τα οποία, τουλάχιστον από το 2019, τελούσαν κακουργηματικές και πλημμεληματικές αξιόποινες πράξεις και δρούσαν κυρίως σε Αττική, Βόλο και Ιωάννινα.
Για την αποδόμηση της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης, από πρώτες πρωινές ώρες σήμερα διεξήχθη, στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης, ευρεία αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή της Ε.Κ.Α.Μ. και αστυνομικών σκύλων, με αποτέλεσμα τη σύλληψη, μέχρι στιγμής 60 ατόμων.
Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί 58 έρευνες σε οικίες και 15 σε οχήματα και έχουν κατασχεθεί πλήθος πειστηρίων όπως πιστόλια, ξύλινα ρόπαλα, μαχαίρια, ναρκωτικά, ρουχισμός, ψηφιακά μέσα και άλλα.
Η δέσμευσή μας για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας και συνολικά της ανομίας είναι απόλυτη. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με σχέδιο και αποφασιστικότητα για την ασφάλεια των πολιτών και την ειρηνική συνύπαρξη στην κοινωνία μας».
Χρυσοχοΐδης: Θα αποδοθεί δικαιοσύνη
Στο θέμα των συλλήψεων αναφέρθηκε και ο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη, όπως προβλέπει η Δημοκρατία και το Σύνταγμά μας.
Μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ, μετά και τις συλλήψεις που έγιναν για τη δολοφονία του αστυνομικού, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι ο θρήνος θα πρέπει να μετατραπεί σε πράξη «τόσο για εκείνον που “έφυγε”, όσο και για εκείνους που μένουν πίσω. Οφείλουμε να επανεξετάσουμε όλο το νομικό καθεστώς γύρω από την προστασία των θυμάτων της βίας και της τρομοκρατίας».
«Ο Γιώργος, θα είναι κάθε μέρα μαζί μας, για να μας θυμίζει πόσο πολύτιμη είναι η ανθρώπινη ζωή και πόσο απεχθής, δολοφονική και καταστροφική είναι η βία για κάθε κοινωνία», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στους γονείς του Γιώργου Λυγγερίδη, αλλά και στους γονείς κάθε θύματος. «Δεν θα μείνουν μόνοι. ΗΕλληνική Αστυνομία, αλλά και όλη η Ελλάδα θα είμαστε δίπλα σας, ούτως ώστε κάθε μέρα να μπορούμε να παλέψουμε, να αγωνιστούμε και να δώσουμε τη μάχη όχι μόνο ως κοινωνία, αλλά και ως Αστυνομία, να καταπολεμήσουμε το έγκλημα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Οι συλλήψεις για την υπόθεση Λυγγερίδη
Υπενθυμίζεται ότι τεράστια επιχείρηση της αστυνομίας οδήγησε σε εφόδους και συλλήψεις δεκάδων υπόπτων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και αυτουργία σε περιστατικά αθλητικής βίας.
Μεταξύ των συλληφθέντων για τη δολοφονία του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη από φωτοβολίδα στου Ρέντη φέρεται να είναι και ο ηθικός αυτουργός της δολοφονικής επίθεσης, ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή για τα σοβαρά επεισόδια που κατέληξαν στον θανάσιμο τραυματισμό του αστυνομικού.
Στην επιχείρηση – σκούπα στην οποία επιχειρεί η υποδιεύθυνση αντιμετώπισης βίας στους αθλητικούς χώρους, έχουν γίνει τουλάχιστον 60 συλλήψεις.
Στις σαρωτικές έρευνες που ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας έλαβαν μέρος είκοσι εισαγγελείς από όλη την Ελλάδα. Την υπόθεση συντόνιζε ο νέος Εισαγγελέας Οργανωμένου Εγκλήματος Δημήτρης Γκύζης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η δικογραφία, που σχηματίστηκε είναι «τεράστια και είναι πολύ καλά δεμένη», ενώ αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες ημέρες. Στους υπόπτους είχαν προηγηθεί άρσεις τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σκάι, πρόκειται για μια νέα δικογραφία, με συνολικά 158 κατηγορούμενους, που αφορά την ηθική αυτουργία στη δολοφονία του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη και την εγκληματική οργάνωση που εμπλέκεται σε τουλάχιστον 10 ίσως και περισσότερα περιστατικά βίας και επιθέσεων σε αθλητικές συναντήσεις.
Έχουν εξελιχθεί δεκάδες κατ’ οίκον έρευνες, έχουν κατασχεθεί διάφορα πειστήρια, σημαντικά είναι τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την άρση απορρήτου των επικοινωνιών όπως και τις επισυνδέσεις των υπόπτων και τα αποτελέσματα DNA, όπως επίσης και από άτομα που θέλησαν να υπαχθούν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.
Υπάρχουν αρκετά ευρήματα όπως ρουχισμός που βρέθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων και ταυτοποιείται με τα βίντεο των επιθέσεων, αλλά ταυτοποιήθηκε και DNA από καμένα ρούχα που είχαν βρεθεί στις τουαλέτες του κλειστού γυμναστηρίου, ενώ εντοπίστηκαν και διαπιστεύσεις για αγώνες της Σουπερλίγκας συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής ομάδας.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι ηγετικά μέλη αυτών των συνδέσμων, με κάποιους εξ αυτών να έχουν συμμετάσχει σε επεισόδια ακόμα και 16 χρόνια πριν. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές έχουν συλληφθεί οι αρχηγοί, ανάμεσα τους και ο 27χρονος μάνατζερ (τράπερ) οι οργανωτές (οι υπαρχηγοί), οι ομαδάρχες, οι διαβιβαστές των εντολών και των ενεργειών, οι αποθηκάριοι οπλισμού και τα άτομα που αποτελούσαν τις ομάδες κρούσης.
Πρόκειται για αρχηγούς ηγετικών ομάδων των συνδέσμων που απ’ ό,τι φαίνεται ήταν αυτοί που οργάνωσαν τα επεισόδια. Οι πηγές της ΕΛΑΣ αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι ίδιοι στρατολογούσαν νεαρά άτομα από συνδέσμους που ως περιφερόμενοι στρατοί συμμετείχαν σε επεισόδια, επιθέσεις και άλλες εγκληματικές ενέργειες. Οι «ικανότεροι» επιλέγονταν για συμμετοχή και σε πιο βαριά εγκλήματα, ενδεχομένως και εγκλήματα που αφορούσαν την ελληνική μαφία.
Σε ό,τι αφορά τη δράση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, απ’ ό,τι φαίνεται τα επεισόδια στα οποία είχαν συμμετάσχει οι «στρατοί» ήταν στα Γιάννενα, στο Βόλο, στην Αττική, στη Μαλακάσα στο Ίλιον, στη Νέα Φιλαδέλφεια, την Κρήτη αλλά και την Τρίπολη. «Όσα συνέβησαν στο κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς ήταν αντίποινα για τα τεκταινόμενα τέσσερις μέρες νωρίτερα στον Βόλο, με τις επιθέσεις αστυνομικών δυνάμεων.