Αγρότες: Κινητοποιήσεις με τρακτέρ σε Ιωάννινα, Λαμία, Καστοριά, Κοζάνη και Γρεβενά
Οι αγρότες αντιδρούν στο αυξημένο κόστος παραγωγής, στις αυξημένες τιμές ενέργειας αλλά και στις αυξήσεις των τιμών στα γεωργικά εφόδια.
Σε συντονισμένες κινητοποιήσεις προχώρησαν σήμερα, Παρασκευή (26/1), οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στη Δυτική Μακεδονία, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τα προβλήματα που ταλανίζουν το κλάδο τους και “απειλούν την βιωσιμότητα της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής”, όπως υποστηρίζουν.
Όπως έγινε γνωστό, νωρίτερα σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους της Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου με τα τρακτέρ τους σε παράταξη, πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη της Κοζάνης, όπου οι εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Γιάννη Κοκκαλιάρη ενώ στην συνέχεια απέκλεισαν για μισή ώρα το κτίριο της Περιφέρειας, όπου είχαν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Γ. Αμανατίδη.
Ολυμπιακός: Η αλεπού των πάγκων έχει ονοματεπώνυμο
Τα θέματα που σχετίζονται με τις ενισχύσεις από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων και φαίνεται ότι αποτελούν την αιχμή του δόρατος των κινητοποιήσεων.
Οι αγρότες της Κοζάνης, μετά την συνάντηση τους με τον Περιφερειάρχη Γ. Αμανατίδη, παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Εγνατίας οδού στα Κοίλα Κοζάνης και όπως δήλωσε ο Στάθης Πασχαλίδης από τις αρχές της επόμενης βδομάδας “θα επιδιωχθεί σε συντονισμό με τα αλλά μπλόκα στην Περιφέρεια να αποκλειστεί ο κόμβος της Εγνατίας στη Σιάτιστα”.
Στην Καστοριά, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης της Καστοριάς, στη Λεωφόρο των Κύκνων και έχουν προαναγγείλει για την Δευτέρα (29/1) ολιγόωρο αποκλεισμό του κτιρίου της Περιφέρειας κατά την διάρκεια της συνάντησής τους με τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς.
Ο αγροκτηνοτρόφος από την Πολυκάρπη Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος ανέφερε ότι την επόμενη βδομάδα μετά από συνεννόηση όλοι οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας με λεωφορεία θα μεταβούν στην παναγροτική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.
Στα Γρεβενά, οι αγροκτηνοτρόφοι αποσύρθηκαν από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας και παράταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Εγνατίας οδού στην Μυρσίνα.
Ο κ. Μπάμπης Ορφανίδης από το Καρπερό Γρεβενών μίλησε για τις επιπτώσεις των πράσινων πολιτικών της ΕΕ στην αγροτική παραγωγή επισημαίνοντας ότι “ενώ στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, των λιπασμάτων, των αγροεφοδίων, πληρώνουμε ήδη ως καταναλωτές την ραγδαία άνοδο των τιμών, την ίδια στιγμή τα αγροτικά και κτηνοτροφικά μας προϊόντα, που εφαρμόζουν περιβαλλοντικές πρακτικές, πως εξηγείται οι τιμές τους να κατρακυλούν στο χωράφι”.
Εξάλλου, με 90 τρακτέρ, 10 αγροτικά και 7 φορτηγά οχήματα, αγρότες από όλη τη Φθιώτιδα, κατέκλυσαν το μεσημέρι της Παρασκευής (26/1) το κέντρο της Λαμίας.
Σύμφωνα με το Lamiareport, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν το πρωί στην ΠΕΛ και από κει κομβόι ανέβηκαν στο κέντρο της Λαμίας και στην πλατεία Ελευθερίας, όπου και έκλεισαν την πόρτα της εισόδου της ΠΕ Φθιώτιδας με άχυρα.
Ακολούθησε νέα πομπή προς τα γραφεία της Περιφέρειας Στερεάς στη Λεωφόρο Καλυβίων όπου συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλία Σανίδα.
Στην πόλη των Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε η πανηπειρωτική διαμαρτυρία των αγροτών. Αγρότες και κτηνοτρόφοι με τρακτέρ και αγροτικά έκαναν αρχικά προσυγκεντρώσεις στις εισόδους της πόλης των Ιωαννίνων και στη συνέχεια προχώρησαν σε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο.
Από τα βασικά τους αιτήματα είναι η μείωση του κόστους παραγωγής με επιβολή πλαφόν στα 7 λεπτά ανα Kwh για το αγροτικό ρεύμα, καθώς και οι κατώτατες εγγυημένες τιμές, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο κόστος και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.
Παράλληλα, τόνισαν πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί, ακόμη και με κλείσιμο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Naftemporiki, Lamiareport, News247