Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Ηχηρή διαφωνία Μαξίμου με Σαμαρά
Νέα δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Αντώνη Σαμαρά.
Νέα δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Αντώνη Σαμαρά έφερε η χθεσινή σκληρή αιχμή που άφησε για τον πρώην πρωθυπουργό ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά κατά της αποχής των βουλευτών, θύμισε πως το 2015 ο κ. Σαμαράς απείχε από την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης, καρφώνοντας με έμμεσο τρόπο τον κ. Σαμαρά για ανακολουθία λόγων και πράξεων, καθώς αυτό που σήμερα καταγγέλλει τότε το είχε κάνει ο ίδιος πράξη. «Ο πρώην πρωθυπουργός διατύπωσε απόψεις που έχει ξαναδιατυπώσει», είπε αρχικά ο κ. Μαρινάκης, προσθέτοντας πως «είναι ξεκάθαρο αυτό που είπε ο πρωθυπουργός ως προς την αποχή», τονίζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης εισηγήθηκε στους βουλευτές και τους υπουργούς «να υπερψηφίσουν». Πρόσθεσε όμως πως όσοι είναι κατά του νομοσχεδίου είναι προφανές πως είναι προτιμότερο να απέχουν. «Η αποχή είναι μια στάση. Ο κ. Σαμαράς ως έμπειρος κοινοβουλευτικός το γνωρίζει», πρόσθεσε, καθώς «το είχε κάνει στο σύμφωνο συμβίωσης το 2015, που είχε επιλέξει την αποχή».
Χθες το απόγευμα η πλευρά Σαμαρά απάντησε δημοσίως και επίσης σε αυστηρό τόνο προς την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, με δήλωση που αποδίδεται σε συνεργάτες του κ. Σαμαρά, αναφέρονται μεταξύ άλλων πως «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να “επιτεθεί” στον κ. Αντώνη Σαμαρά επειδή απουσίαζε στην ψηφοφορία τον… Δεκέμβριο του 2015 επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα και επί μεταβατικής προεδρίας της Ν.Δ. για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων», με τις ίδιες πηγές να προσθέτουν πως «δεν αντιλαμβανόμαστε το “μάθημα” που θέλησε να δώσει ο κ. Παύλος Μαρινάκης στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Ν.Δ.», ρωτώντας «επί της ουσίας: πιστεύει η κυβέρνηση ότι το σύμφωνο συμβίωσης και ο γάμος είναι το ίδιο πράγμα; Δεν γνωρίζει ότι το σύμφωνο συμβίωσης αφορά νομικά ζητήματα για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ ο γάμος αφορά στην τεκνοθεσία, δηλαδή στα παιδιά, στη μητέρα και στον πατέρα;».
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Επιπλέον, όσον αφορά τη διαδικασία, τονίζεται πως «ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός ουδέποτε προέτρεψε ούτε υπέδειξε στους βουλευτές του την “αποχή”. Και ως πρόεδρος της Ν.Δ. σεβάστηκε απολύτως το “ζήτημα συνείδησης” που του έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας», καταλήγοντας πως «ας είναι πιο προσεκτικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κι ας συνειδητοποιήσει ότι ο πολιτικός αντίπαλος της Ν.Δ. είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ο Αντώνης Σαμαράς!».
Παρά τη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Αντώνη Σαμαρά και τη δεύτερη προσωπική αιχμή του πρώην πρωθυπουργού για τον νυν –αυτή τη φορά για την αποχή του κατά την ψήφιση του κ. Παυλόπουλου–, η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, όπως φάνηκε και από την καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτηση του πρωθυπουργού στα social media, αλλά και από το πνεύμα όλης της τοποθέτησης του κ. Μαρινάκη, με τελικό στόχο την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών.
«Δεν θα χάσει η βενετιά βελόνι», είπε ο κ. Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στο τι θα γίνει αν φύγει από το υπουργικό συμβούλιο, λόγω της διαφωνίας του με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Η φράση του προφανώς και ειπώθηκε για να αποδραματοποιήσει λίγο την κατάσταση, καθώς το σίριαλ της παραμονής του ή όχι στην κυβέρνηση τροφοδοτείται διαρκώς. Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια που κυριαρχεί σε όλες τις τελευταίες τηλεοπτικές εμφανίσεις του υπουργού, ο οποίος τονίζει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Δεν μιλάει για καταψήφιση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο υπουργός Επικρατείας αυτό που τονίζει σε συνομιλητές του είναι πως πρέπει από όλη τη διαδικασία η παράταξη να βγει όσο το δυνατόν πιο αλώβητη «και να μην τραυματιστεί». Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο Μάκης Βορίδης είναι πολύ πιθανόν να αποφασίσει να απόσχει από την ψηφοφορία, χωρίς να ανοίξει περαιτέρω πληγές στην παράταξη. Οσον αφορά τα σενάρια περί παραίτησής του δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς παραίτηση σημαίνει πως διαφωνεί με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και όχι με ένα νομοσχέδιο. Συνεπώς ο κ. Βορίδης δεν θα κάνει αυτή την επιλογή και η παραμονή του ή όχι στην κυβέρνηση είναι καθαρά θέμα του πρωθυπουργού.
Πηγή: kathimerini.gr