Νίκος Ανδρουλάκης: «Χάδι στους μεγάλους φοροφυγάδες το φορολογικό της κυβέρνησης»
Για ένα νομοσχέδιο αναχρονιστικό που δεν φέρνει φορολογική δικαιοσύνη μίλησε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις εκσυγχρονισμού.
Για ένα νομοθέτημα που «δεν διασφαλίζει τη φορολογική δικαιοσύνη» αλλά χρησιμοποιεί αναχρονιστικές μεθόδους προκειμένου να καλύψει την απουσία βούλησης και ικανότητας της κυβέρνησης για έναν πραγματικό εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος μίλησε σήμερα στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Εξέφρασε την αντίθεση του στο νομοθέτημα ενώ παράλληλα κατέθεσε συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως το νομοσχέδιο «αντί να πολεμά την φοροδιαφυγή την νομιμοποιεί και ιδίως για τους πολύ μεγάλους φοροφυγάδες» αφού «με πολύ μικρό αντίτιμο ένας φοροφυγάς των 200 χιλιάδων ευρώ θα είναι εντάξει». Όπως δήλωσε «κάποιος που έχει εισοδήματα ακόμη και 100 χιλιάδες ευρώ μπορεί να κρύβεται σε ένα ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα» και έτσι το νομοθέτημα γίνεται «χάδι στους μεγάλους φοροφυγάδες». Αναρωτώμενος μάλιστα σε αυτές τις συνθήκες «πως θα δημιουργηθεί φορολογική συνείδηση;».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη πραγματικού εκσυγχρονισμού. Έτσι αναφερόμενος στα POS, το My Data και την ηλεκτρονική τιμολόγησης τόνισε την ανάγκη «να χρησιμοποιήσουμε όλες τις τεχνικές» κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «πάτε με τα ξεπερασμένα εργαλεία των τεκμηρίων». Σχολίασε πως «δεν έχετε καταφέρει να συνδέσετε τα POS με τις ταμειακές μηχανές» καλώντας την κυβέρνηση να δεσμευθεί για το αν μπορεί να πετύχει αυτόν τον στόχο μέσα στους επόμενους μήνες. Μάλιστα στο θέμα αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις ζητώντας ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με «ένα μηχανισμό ανταπόδοσης για ηλεκτρονικές συναλλαγές» τονίζοντας πως «πρέπει να βρούμε ένα πλαίσιο με ισχυρά κίνητρα» τα οποία θα απευθύνονται «σε νομικά και φυσικά πρόσωπα που είναι υψηλού ρίσκου φοροδιαφυγής». Προέκρινε στην κατεύθυνση αυτή «ένα σύστημα γρήγορης εκκαθάρισης και επιστροφής ΦΠΑ» όπως και την «αξιοποίηση ψηφιακών μέσων από τις φορολογικές αρχές για τον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων». Συνολικά τόνισε την ανάγκη για μία «γενναία φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο τη μείωση των έμμεσων φόρων».
Σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε πως το νομοσχέδιο «επιβάλλει οριζόντια φορολόγηση για μη υπαρκτό εισόδημα» και «εξομοιώνει επιχειρήσεις» ανεξαρτήτως του τόπου ή των συνθηκών που λειτουργούν ενώ «τιμωρεί επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζομένους. Τελικά φορολογείται το επάγγελμα και όχι το εισόδημα». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως με τις διατάξεις «απαγορεύεται ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή ένας αυτοαπασχολούμενος να παρουσιάζει ζημιές» ενώ σημείωσε πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες έρχονται προ τετελεσμένων γεγονότων. Τόνισε πως «το ΠΑΣΟΚ στέκεται στο πλευρό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με συγκεκριμένες προτάσεις» καταθέτοντας σειρά θέσεων του κόμματος.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην απουσία πνεύματος συναίνεσης από την κυβέρνηση. Τονίζοντας ότι για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής «έπρεπε οι εταίροι, οι φορείς και οι πολιτικές δυνάμεις να καθίσουν σε ένα τραπέζι» πράγμα που δεν έγινε. Σημείωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι «τα πραγματικά σας έσοδα τα πληρώνουν οι πιο φτωχοί Έλληνες με τους έμμεσους φόρους» ενώ ταυτόχρονα «προσπαθείτε να βάλετε τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους απέναντι στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού αυτό το νομοσχέδιο τους χαρακτηρίζει συλλήβδην φοροφυγάδες».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι δεν συνιστούν στοιχεία που ενισχύουν την φορολογική συνείδηση οι αντιλήψεις της κυβερνητικής πολιτικής. Ειδικά αναφέρθηκε στο υψηλό αφορολόγητο στις γονικές παροχές τονίζοντας την ανάγκη να περιοριστεί στο «αφορολόγητο έως 400.000 ευρώ ανά γονέα». Τόνισε πως «δεν μπορεί να ξέρει κάποιος που έχει ένα περίπτερο ότι κάποιοι μεταβιβάζουν 4.000.000 ευρώ σε μετοχές και ακίνητα δίχως γονική παροχή». Αναφέρθηκε παράλληλα στην «προνομιακή φορολόγηση που λαμβάνουν τα golden boys» καθώς και οι «οι συνταξιούχοι του εξωτερικού που μπορούν να έρθουν στην χώρα με 7% φόρο – κίνητρο εγκατάστασης» ενώ οι Έλληνες συνταξιούχοι έχουν πολλαπλάσιες επιβαρύνσεις.