Υπουργείο Υγείας: Καταργείται ο αγροτικός γιατρός
Πλέον οι γιατροί υπαίθρου θα γίνουν «προσωπικοί γιατροί υποχρεωτικής θητείας», όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Το υπουργείο Υγείας, επιχειρεί να δώσει λύση στο πρόβλημα κάλυψης του πληθυσμού με προσωπικό γιατρό, λόγω της απροθυμίας ιδιωτών γιατρών να ενταχθούν στο σύστημα.
Με ένα δυναμικό 1.661 γιατρών υπαίθρου, που θα πλαισιώσουν τον προσωπικό γιατρό και μάλιστα με πολύ καλές οικονομικές απολαβές, η ηγεσία του υπ. Υγείας, επανεκκινεί το θεσμό, ενεργοποιώντας παράλληλα και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Ολυμπιακός: Ο Κάρμο και η ανησυχία στην Πόρτο
Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Υγείας, επιχειρεί να δώσει λύση στο πρόβλημα κάλυψης του πληθυσμού με προσωπικό γιατρό, λόγω της απροθυμίας των ιδιωτών γιατρών να ενταχθούν στο σύστημα, κυρίως στα αστικά κέντρα.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ πρόκειται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση.
Στα μεγάλα αστικά κέντρα, θα ανοίξουν θέσεις σε επίπεδο Δήμου, με βάση τον πληθυσμό, επεσήμανε η κυρία Αγαπηδάκη, προσθέτοντας, ότι στόχος είναι να υπάρχει μια μόνιμη δεξαμενή για το θεσμό του προσωπικού γιατρού, αλλά και να δοθούν κίνητρα για αύξηση των παθολόγων και γενικών γιατρών στη χώρα μας.
Παράλληλα με τους γιατρούς υπαίθρου, το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να ενισχύει τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, μέσω διασύνδεσής του με το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Σπύρος Δοξιάδης». Γιατροί με επιπλέον οικονομικά κίνητρα θα ενημερώνουν για τις διαγνωστικές προληπτικές εξετάσεις και θα προτρέπουν τους πολίτες να προσχωρήσουν στο πρόγραμμα.
Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, το μοντέλο των «αγροτικών γιατρών», ή αλλιώς «γιατρών υπαίθρου» όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα, θα υποστεί ριζική αναδιαμόρφωση, καθώς είναι ένας «απαρχαιωμένος θεσμός».
Πλέον οι γιατροί υπαίθρου θα γίνουν «προσωπικοί γιατροί υποχρεωτικής θητείας». Για παράδειγμα, έχει υπολογιστεί από τους αρμόδιους πως σε έναν Δήμο 10.000 κατοίκων χρειάζονται 5 προσωπικοί γιατροί, οπότε στη δεξαμενή των 1.861 αγροτικών γιατρών σήμερα θα ενταχθούν επιπλέον 1.270 γιατροί από νέες προσλήψεις.
Στη συνέχεια οι γιατροί υπαίθρου, εάν επιλέξουν την ειδικότητα της Παθολογίας ή της Γενικής Ιατρικής, θα μπορούν να παραμείνουν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού, λαμβάνοντας επιπλέον αμοιβή. Οι ετήσιες αποδοχές των αγροτικών – προσωπικών γιατρών θα φτάνουν στα 46.000 ευρώ μεικτά.
Σχεδιάζεται, επίσης, επαναπατρισμός γιατρών, παθολόγων και γενικών γιατρών, από την Κύπρο και την Μεγάλη Βρετανία, με οικονομικά θέλγητρα και υψηλές αμοιβές που θα αγγίζουν τα 100 και 150 χιλιάδες ευρώ ετησίως, αλλά και σημαντικές φοροαπαλλαγές. Ήδη για το θέμα του επαναπατρισμού γιατρών και πανεπιστημιακών, μιλά πολύ συχνά και ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Η κυρία Αγαπηδάκη τέλος, εκτίμησε πως την επόμενη χρονιά θα έχουμε 2.500 νέους προσωπικούς γιατρούς και δυνατότητα σε κάθε πολίτη να εγγραφεί στον θεσμό.