Eλλάδα: Τα αίτια των πολλών πνιγμών στη θάλασσα και το ρομπότ «Έμιλυ» που σώζει ζωές (vid)
Η μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας αλλά και η έλλειψη άμεσης βοήθειας στους κολυμβητές, είναι δύο βασικές αιτίες, λόγω των οποίων πνίγονται άνθρωποι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Ελλάδα.
«Είναι πράγματα που πρέπει να προσέχουμε όπως ότι δεν χρειάζεται να απομακρυνόμαστε πέρα από το σημείο που μπορούμε να πατάμε για να είμαστε ασφαλής γιατί δυστυχώς στο νερό ότι και να μας συμβεί οδηγεί στον πνιγμό» ανέφερε ο Δημήτρης Χαλιώτης, εθελοντής ναυαγοσώστης Ε.Ε.Σ, στην ΕΡΤ.
Το καλοκαίρι του 2022 πνίγηκαν 268 πολίτες, δηλαδή περισσότερα από 3 περιστατικά ημερησίως.
Ολυμπιακός: Ο απειλητικός Παναιτωλικός και το βαρύ πρόγραμμα
Ωστόσο αυτή τη χρόνια, τουλάχιστον τον Ιούνιο, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί καθώς καταγράφηκαν 35 περιστατικά πνιγμών σε σχέση με το 2022, όπου 67 πολίτες είχαν χάσει τη ζωή τους στο νερό την ίδια περίοδο.
Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος ομάδα υψηλού κινδύνου αποτελούν οι ηλικιωμένοι καθώς σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία το 80% των περιστατικών πνιγμών αφορούν άνδρες και γυναίκες άνω των 60 ετών.
Επίσης η τεχνολογία σώζει ζωές, και κάτι τέτοιο κάνει με επιτυχία η «Έμιλυ» το μοναδικό στο είδος του ρομπότ που χρησιμοποιούν οι ναυαγοσώστες του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Για το θέμα μίλησε ο Δημήτρης Χαλιώτης, εθελοντής ναυαγοσώστης Ε.Ε.Σ λέγοντας ότι «έχει τη δυνατότητα να επέμβει με μεγάλη ταχύτητα προς το θύμα για να μπορέσει να του προσφέρει ένα μέσο πλευστότητας να επιπλεύσει και να ρυμουλκήσει σε σημείο που ο ναυαγοσώστης θα μπορέσει να παραλάβει το θύμα του.
Επίσης, το συγκεκριμένο μοντέλο έχει τη δυνατότητα του σόναρ εκτελώντας έτσι με αυτόν τον τρόπο σάρωση του βυθού για τυχόν εντοπισμό θυμάτων που έχουν ήδη βυθιστεί».