Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας - Το σκυλί που γαβγίζει και δεν δαγκώνει
Η αρχική αισιοδοξία οικονομικών κύκλων του δυτικού κόσμου περί καταποντισμού της Ρωσίας λόγω των οικονομικών κυρώσεων δεν επαληθεύτηκε ποτέ
Μετά την κρίση της Κριμαίας οι Ρώσοι είχαν νιώσει στο πετσί τους τι σημαίνει να μπαίνεις στο στόχαστρο των ΗΠΑ και να θεωρείσαι απειλή για την πλανητική ηγεμονία τους. Η Ελβίρα Ναμπιουλίνα, η «σιδηρά κυρία» της Ρωσικής οικονομίας με ένα επιλεγμένο επιτελείο τεχνοκρατών κατάφερε σε πείσμα όσων καταδίκαζαν τους Ρώσους να κρατήσει το νόμισμα της χώρας από την κατρακύλα που ονειρεύονταν στη Δύση.
Η αποδολλαριοποίηση των συναλλαγών εκτόπισε το αμερικανικό νόμισμα από τον κύριο όγκο των συναλλαγών στη χώρα του Πούτιν. Τι κι αν έκλεισαν οι αγορές της Δύσης, αφού άνοιξαν διάπλατα εκείνες της Ανατολής. Η Ρωσία, κορυφαίος πωλητής στον κόσμο, κάτι το οποίο δεν έλαβαν υπόψη τους οι Δυτικοί, βρήκε τον τρόπο να εξάγει ενέργεια και προϊόντα σε χώρες της Εγγύς και της Άπω Ανατολής.
Έχει περάσει τόσος καιρός από την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία και οι δυσοίωνες προβλέψεις για την Ρωσική οικονομία δεν επιβεβαιώθηκαν. Μπορεί να καταβαραθρώθηκαν οι Ρώσοι Ολιγάρχες που ευημερούσαν στις χώρες της Δύσης, μπορεί να μπήκε φραγμός στην εισαγωγή του Ρώσικου φυσικού αερίου, μπορεί η Ρωσία να δέχτηκε οικονομικές κυρώσεις πάσης φύσεως σε τέτοιο βαθμό που δεν είχαμε ξαναδεί στην Ιστορία αλλά η αυτοκρατορία του Πούτιν φαίνεται να αντέχει. Η ειρωνεία του πράγματος απορρέει από το γεγονός ότι αυτό το καταφέρνει χάρις στις άοκνες προσπάθειες τεχνοκρατών που αντιτίθενται στην εξωτερική πολιτική του Ρώσου Προέδρου. Περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο του Γιώργου Ηλιόπουλου με τίτλο «Τα αποτελέσματα των κυρώσεων της Δύσης» που θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος του περιοδικού NEXUS.