Δεύτερο «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη - Κατατίθεται η τροπολογία
Η κυβέρνηση θα καταθέσει την Παρασκευή (7/4) πρόσθετη τροπολογία ώστε ο καταδικασθείς για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή να μη βρει παραθυράκι συμμετοχής στις εκλογές.
Πρόσθετη τροπολογία που θα εμποδίσει την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, όποιον μανδύα και αν φορέσει, καταθέτει σήμερα η κυβέρνηση.
Στόχος είναι η νέα τροπολογία να ψηφιστεί τάχιστα, καθώς η Βουλή κλείνει τη Μεγάλη Τετάρτη λόγω Πάσχα και πιθανότατα δεν θα ανοίξει ξανά αφού μετά τις γιορτές θα προκηρυχθούν και τυπικά οι εκλογές.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Η νέα ρύθμιση αναμένεται να διευκρινίζει ότι η απόφαση για συμμετοχή ή όχι κόμματος στις εκλογές θα λαμβάνεται από την ολομέλεια του Α' τμήματος του Αρείου Πάγου, δηλαδή και από τα δέκα μέλη του ανώτατου δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, και όχι μόνο από τη πενταμελή επιτροπή, όπως ισχύει σήμερα.
Στον δικαστικό σχηματισμό, που επρόκειτο να κρίνει για την απαγόρευση ή μη της συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, ηγείται ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος και άλλοι τέσσερις ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί.
Σημειώνεται πως ο νόμος 5019/2023, που ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, απαγορεύει σε κόμματα να συμμετάσχουν στις εκλογές, εάν διαθέτουν ηγετικά στελέχη που έχουν καταδικαστεί για ορισμένα αδικήματα, ανάμεσα στα οποία κι εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης, ανεξάρτητα εάν η καταδίκη τους δεν έχει καταστεί αμετάκλητη. Η απαγόρευση αυτή ισχύει και στις περιπτώσεις εκείνες που οι καταδικασθέντες δεν ηγούνται κομματικών σχηματισμών, αλλά αποτελούν την πραγματική τους ηγεσία, κάτι που θα κριθεί δικαστικά.
Το ανώτατο δικαστήριο επί της ουσίας θα κληθεί να αποφασίσει αν το κόμμα Eλληνες υπό την προεδρία του Αν. Κανελλόπουλου ή κάποιου άλλου, είναι στην πραγματικότητα κομματικός σχηματισμός που καθοδηγείται από τον Ηλία Κασιδιάρη.
Υπενθυμίζεται ότι την ηγεσία του "κόμματος Κασιδιάρη" ανέλαβε και επίσημα ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, σε μία προσπάθεια να ξεφύγει το μόρφωμα του καταδικασθέντα για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή από τα δίχτυα του νέου νόμου. Μία κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις και γιατί ερμηνεύθηκε ως ένδειξη υπόγειων διαδρομών μεταξύ παραγόντων της Δικαιοσύνης και των ακροδεξιών σκοτεινών κύκλων.
Τα τρία αδέρφια του Αναστάσιου Κανελλόπουλου με δημόσια δήλωσή τους πάντως αποδοκίμασαν την απόφαση του πρώην αντιεισαγγελέα, τονίζοντας ότι η οικογένεια τους ήταν πάντα δημοκρατική και δεν είχε ποτέ σχέσεις με κόμματα και ιδεολογίες της άκρας δεξιάς.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε χθες στο briefing βέβαιος ότι η ελληνική Δικαιοσύνη "θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων" και παρότι υποστήριξε ότι "Υπάρχει επαρκές θεσμικό πλαίσιο το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον Άρειο Πάγο να απαγορεύσει σε εγκληματικές οργανώσεις - ακόμη και αν αυτές χρησιμοποιήσουν το οποιοδήποτε τρικ και επιστρατεύσουν πρώην δικαστικούς που αποφασίζουν να γίνουν επικεφαλής οργανώσεως με στελέχη μαχαιροβγάλτες - να κατέβουν στην εκλογική διαδικασία", είχε αφήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο πρόσθετης παρέμβασης.
Στη συνέχεια, μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Οικονόμου δήλωσε: "Είμαστε σε εγρήγορση, οτιδήποτε θεσμικά χρειαστεί να συμπληρωθεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη, Μεγάλη Τετάρτη που θα κλείσει η Βουλή, εδώ είμαστε να το κάνουμε."
Ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προανήγγειλε χθες το βράδυ στην ΕΡΤ ότι η πρόσθετη ρύθμιση- μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη θα συζητηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα στη Βουλή.
"Η λεγόμενη αντισυστημική ψήφος και δεν αποτελεί λύση και δεν παράγει ουσιαστικά προτάσεις και χρήζει πολιτικής αντιμετώπισης", δήλωσε επίσης ο κ. Βορίδης.
πηγή: News247