Ώρα της Γης: Στο σκοτάδι Ακρόπολη, Βουλή και Καλλιμάρμαρο για την κλιματική αλλαγή
Για περίπου 60 λεπτά από τις 8:30 μέχρι και τις 9.30 ώρα Ελλάδας, αξιοθέατα, μνημεία, φορείς και επιχειρήσεις σε όλο τον πλανήτη έσβησαν τα φώτα και παρέμειναν στο σκοτάδι καλώντας συμβολικά σε δράση για την κλιματική αλλαγή.
Πολίτες σε περισσότερες από 190 χώρες του κόσμου συμμετείχαν για 16η χρονιά στην «Ώρα της Γης», τη μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία της WWF για το περιβάλλον.
Έτσι, εμβληματικά μνημεία και οικοδομήματα μεγάλων πόλεων έσβησαν τα φώτα σε όλον τον κόσμο και μεταξύ αυτών η Ακρόπολη, η Βουλή, το Καλλιμάρμαρο, το Κολοσσαίο στη Ρώμη, ο Πύργος του Άιφελ και το Πάνθεον στο Παρίσι, η Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο, τo Βασιλικό Ανάκτορο της Μαδρίτης, η Γέφυρα του Πύργου.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Αντίστοιχα, τα φώτα έσβησαν για την «Ώρα της Γης» και στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, στο London Eye του Λονδίνου, στο κτίριο του Κοινοβουλίου της Βουδαπέστης, στο Κρεμλίνο, στις Μεγάλες Πυραμίδες της Αιγύπτου, στο Azrieli Center του Τελ Αβίβ, στο σιδηροδρομικό σταθμό του Chhatrapati Shivaji Terminus στο Μουμπάι της Ινδίας, στο ξενοδοχείο Marina Bay Sands στη Σιγκαπούρη κ.ά.
Η φετινή «Ώρα της Γης» έρχεται αμέσως μετά την ιστορική συμφωνία της 15ης Διάσκεψης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (COP15), που επετεύχθη στο Μόντρεαλ του Καναδά τον Δεκέμβριο του 2022, για ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα έως το 2030.
Από το 2007 έως σήμερα
Το κίνημα «Η Ώρα της Γης;» ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου 2007 από το WWF Αυστραλίας, με πάνω από 2,2 εκατομμύρια άτομα και 2.000 επιχειρήσεις να σβήνουν τα φώτα τους την ίδια ώρα.
Σημειώνεται δε, ότι από το 1970 έως σήμερα το 80% της φύσης στην Ευρώπη είναι σε άσχημη κατάσταση, ενώ παγκοσμίως ο πληθυσμός της άγριας ζωής έχει μειωθεί κατά 69%.
Η κατάσταση της υγείας του πλανήτη βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο. Το 80% της φύσης στην Ευρώπη είναι σε άσχημη κατάσταση, ενώ παγκοσμίως ο πληθυσμός της άγριας ζωής έχει μειωθεί κατά 69% από το 1970 μέχρι σήμερα. Την ίδια στιγμή η κλιματική αλλαγή κάνει αισθητή την παρουσία της περισσότερο από ποτέ.
Η «Ώρα της Γης», το Σάββατο 25 Μαρτίου, ήρθε να υπενθυμίσει τον κομβικό ρόλο του ανθρώπου στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς μικρές αλλαγές στις συνήθειες της καθημερινότητας μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Πηγή: cnn.gr