Φάρμακα σε έλλειψη - η λίστα του ΕΟΦ
Αναλυτική λίστα των φαρμάκων που είναι σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη, εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται 232 σκευάσματα, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, αφού τον περασμένο Νοέμβριο οι ελλείψεις ανέρχονταν συνολικά σε 186 προϊόντα.
Πέραν της λίστας με τις μακροχρόνιες και σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, δημοσιεύθηκε και δεύτερη, με 76 φάρμακα, τα οποία οι εταιρείες που τα διακινούσαν έχουν ανακοινώσει τη διακοπή της παραγωγής και της κυκλοφορίας τους.
Ολυμπιακός: Ο Φουρνιέ κάνει τη διαφορά
Έπειτα από χθεσινή σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας με εκπροσώπους της αγοράς, ανακοινώθηκε η λήψη νέων μέτρων, μεταξύ των οποίων και η αύξηση στις τιμές των φθηνών φαρμάκων.
Στόχος της εν λόγω κίνησης, όπως εξήγησε χθες, Τρίτη, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, είναι η αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων.
«Τα πολύ φθηνά φάρμακα πρέπει να αξίζει τον κόπο να τα παράξει κάποιος για να τα έχουμε. Δεν είναι λογικό να έχουμε φάρμακα κάτω από το κόστος. Πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες έχουν τη διάθεση να παράξουν περισσότερα φάρμακα και πολλά από τα θέματα θα λυθούν άμεσα», εξήγησε η κυρία Γκάγκα, αναφερόμενη στις ελλείψεις φαρμάκων.
Κάτι που σημαίνει ότι είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι μία από τις βασικές αιτίες της έλλειψης φαρμάκων, είναι η άρνηση των φαρμακοβιομηχανιών να διαθέσουν φάρμακα στις τιμές που έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι φαρμακαποθήκες που διακινούν τα σκευάσματα, τα προωθούν σε άλλες χώρες που έχουν υψηλότερη τιμή.
Ακόμη όμως και να είναι λογικό να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων, ως ένα από τα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης, ο ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να απορροφήσει την αύξηση μέσω της συμμετοχής ή να βάλει στη θετική λίστα (με συμμετοχή) φάρμακα που μέχρι σήμερα αγοράζει ο ασθενής από την τσέπη του.
Όπως εξήγησε η κυρία Γκάγκα, θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν τις αυξήσεις με ιδιωτική δαπάνη.
«Αν έχουν εντοπιστεί ελλείψεις σε φάρμακα που είναι πολύ φθηνά και δεν συμφέρει τις εταιρείες να τα διαθέτουν στην ελληνική αγορά, είναι λογικό να γίνουν αυξήσεις. Βέβαια, όλα αυτά θέλουν μελέτη και είναι συνήθως πολυπαραγοντικά. Το θέμα είναι να μην μετακληθεί η αύξηση του κόστους στον πολίτη, αλλά να απορροφηθεί, ειδικά σε αυτήν την φάση, από τον ΕΟΠΥΥ», εξηγεί στο NEWS 24/7 Κυριάκος Σουλιώτης, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Επίσης, πολλά από τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους πολίτες και μάλιστα σε μία φάση που το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων χαρακτηρίζονται από συνεχείς αυξήσεις, οι οποίες μαίνονται εδώ και μήνες ανεξέλεγκτες.
Άρα, στο καλάθι με τα προϊόντα πρώτης ανάγκης που θα αδυνατούν πλέον πολλά νοικοκυριά να αποκτήσουν, αναμένεται να προστεθούν και φάρμακα.
«Είναι δεδομένο ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί καλύτερα, λείπουν λεφτά και από το φάρμακο. Δεν υπάρχει δεύτερη λύση. Αν η Υγεία αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης, θα πρέπει τα κονδύλια να αυξηθούν, ειδικά τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια. Στην Ελλάδα για την Υγεία δίνεται μόλις το 10% της κρατικής δαπάνης, στην Ευρώπη είναι το 14% και στις χώρες του ΟΟΣΑ 15%, που σημαίνει ότι το σύστημα υπεχρηματοδοτείται», εξηγεί ο κ. Σουλιώτης.
πηγή: news247