Τα σημαντικότερα διαστημικά γεγονότα του 2022
Σημαντικά γεγονότα από τους τομείς της Αστροφυσικής και της Διαστημικής.
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους! Παρακάτω θα θυμηθούμε μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα του 2022 στην Αστροφυσική και τη Διαστημική!
Απρίλιος 2022: Χάρη στις νέες παρατηρήσεις του τηλεσκοπίου TESS, σπάσαμε το φράγμα των 5.000 επιβεβαιωμένων εξωπλανητών! Πλέον γνωρίζουμε πάνω από 5.200 εξωπλανήτες όλων των ειδών, σε μια μεγάλη ποικιλία πλανητικών συστημάτων.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Απρίλιος 2022: Η εξερεύνηση του Άρη έφτασε σε νέα "κορυφή", καθώς το rover Perseverance έφτασε στο δέλτα αρχαίου ποταμού στον Άρη. Επίσης, το ελικόπτερο Ingenuity συνέχισε τις δοκιμαστικές πτήσεις στον κόκκινο πλανήτη σημειώνοντας ρεκόρ ταχύτητας και απόστασης που διένυσε. Συνολικά, μέσα στο 2022 ο αριθμός πτήσεων στον Άρη έφτασε τις 37!
Μάιος 2022: Φωτογραφήθηκε η μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας! Χάρη σε μια παγκόσμια προσπάθεια, είδαμε επιτέλους τον περίφημο Τοξότη Α*, δηλαδή την κεντρική μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας, σε απόσταση 26.000 ετών φωτός από εμάς.
Ιούνιος-Ιούλιος 2022: Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb άρχισε να παρατηρεί το Σύμπαν δίνοντάς μας τα πρώτα δεδομένα και τις πρώτες πολύ εντυπωσιακές φωτογραφίες του, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την Αστροφυσική και την Κοσμολογία. Μεταξύ άλλων, κατάφερε να διεισδύσει σε νέφη σκόνης και αερίων αποκαλύπτοντας γιγάντιες εκτάσεις αστρογένεσης, εντόπισε για πρώτη φορά διοξείδιο του άνθρακα σε ατμόσφαιρα εξωπλανήτη, ανακάλυψε κάποιους από τους αρχαιότερους γαλαξίες, φωτογράφισε έναν αστέρα στα πρώτα στάδια της γέννησής του, φωτογράφισε τον Τιτάνα κ.α. Όμως, τα καλύτερα και πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα του τηλεσκοπίου έρχονται, μιας και αναμένουμε αρκετά νέα papers βασισμένα στα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του τηλεσκοπίου!
Σεπτέμβριος 2022: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη δοκιμή Πλανητικής Άμυνας! Το σκάφος DART προσέκρουσε με πολύ μεγάλη ταχύτητα στον αστεροειδή Δίμορφο, μεταβάλλοντας την τροχιά του γύρω από τον μεγαλύτερο αστεροειδή Δίδυμο. Επιτέλους, η ανθρωπότητα φαίνεται να έχει ένα σχέδιο προστασίας του πλανήτη απέναντι στο καταστροφικό ενδεχόμενο της πτώσης ενός μεγάλου μετεωρίτη!
Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022: Εκτοξεύθηκε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αποστολή Artemis 1, η οποία προσέγγισε και ξεπέρασε τη Σελήνη, φτάνοντας στη μέγιστη απόσταση που έχει φτάσει ποτέ σκάφος ικανό να φιλοξενήσει ανθρώπους. Το σκάφος Orion, το σύστημα υποστήριξης European Service Module και ο πύραυλος SLS λειτούργησαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές, ανοίγοντας τον δρόμο για την επανδρωμένη εξερεύνηση αλλά και τη δημιουργία βάσης στη Σελήνη. Οι επανδρωμένες αποστολές Artemis ΙΙ και ΙΙΙ σχεδιάζονται για το 2024 και 2025.
Δεκέμβριος 2022: Δεν εμπίπτει στην Αστροφυσική, αλλά είναι κορυφαίας σημασίας εξέλιξη για την ανθρωπότητα: πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο για πρώτη φορά πυρηνική σύντηξη με πλεόνασμα ενέργειας! Εάν ο άνθρωπος καταφέρει να τιθασεύσει και να κάνει αυτήν την τεχνολογία προσιτή, η ανθρωπότητα θα εισέλθει σε μια νέα εποχή.
Δεκέμβριος 2022: Ανακαλύφθηκε η κοντινότερη μαύρη τρύπα στη Γη, σε απόσταση 1.560 ετών φωτός από εμάς, στο διπλό σύστημα Gaia BH1.
Ας ευχηθούμε το 2023 να έχει πολλές και σημαντικές εξελίξεις στους τομείς της Αστροφυσικής και της Διαστημικής! Καλή χρονιά σε όλους με υγεία και ευτυχία!
Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα αστρονομικά νέα.
Πηγή: astronio.gr