ΑΣΕΠ: Προσεχώς γραπτές εξετάσεις για 2000 μόνιμες θέσεις εργασίας
Ο ΑΣΕΠ θα προκηρύξει μέσα στο Μάιο γραπτές εξετάσεις για 2.000 μόνιμες θέσεις εργασίας
Εντός του Μαΐου σκοπεύει το ΑΣΕΠ να προχωρήσει στην έκδοση της προκήρυξης για τον μεγάλο Πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά φέτος και θα αφορά την πλήρωση των θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) κατηγοριών Πανεπιστημιακής (ΠΕ), Τεχνολογικής (ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).
Eντός των ημερών το υπουργείο Εσωτερικών θα αποστείλει στο ΑΣΕΠ την κατανομή των θέσεων, προκειμένου να καλυφθούν και εκκρεμότητες στις προσλήψεις παρελθόντων ετών, κυρίως του 2020 και του 2021.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Οι φορείς που θα προσλάβουν το νέο προσωπικό δεν θα είναι μόνο υπουργεία και Οργανισμοί, αλλά και δήμοι και περιφέρειες όλης της χώρας.
Η διεξαγωγή του Πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ θα περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, και συνέντευξη των υποψηφίων, ενώ δύναται να χρησιμοποιούνται και ηλεκτρονικές συσκευές, όταν χρησιμοποιείται η μέθοδος των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών.
Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής ηλεκτρονικά στο ΑΣΕΠ μέσω του διαδικτυακού του τόπου, όπως συμβαίνει και σήμερα.
Οι διαδικασίες πλήρωσης θέσεων με γραπτό διαγωνισμό θα διεξάγονται από την Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού (ΚΕΔ), η οποία θα συγκροτείται μετά από τη δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης με απόφαση της Ελάσσονος Ολομέλειας του ΑΣΕΠ. Ο τόπος και ο χρόνος διεξαγωγής του διαγωνισμού, θα καθορίζονται με απόφαση της ΚΕΔ και σε κάθε περίπτωση η ΚΕΔ ορίζει το χρονοδιάγραμμα του γραπτού διαγωνισμού.
Ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός θα περιλαμβάνει:
εξέταση γνώσεων που αφορά στην αξιολόγηση γνώσεων γενικού περιεχομένου, καθώς και γνώσεων που συνδέονται με τη φύση των συγκεκριμένων κλάδων των προκηρυσσόμενων θέσεων.
δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας όπου αξιολογούνται, ιδίως, δεξιότητες γλωσσικού και αριθμητικού συλλογισμού, δεξιότητες ανάλυσης, επίλυσης προβλημάτων και ιεράρχησης προτεραιοτήτων στον χώρο εργασίας, καθώς και χαρακτηριστικά που συνδέονται με την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα στην εργασία. Οι παραπάνω εξετάσεις θα διενεργούνται είτε με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών είτε με ανάπτυξη κειμένου είτε με συνδυασμό και των δύο.
Ο γραπτός διαγωνισμός θα διενεργείται υπό την μορφή των «πανελλαδικών εξετάσεων για τα ΑΕΙ», και οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν δεν θα μπορούν να εξέλθουν από την αίθουσα των εξετάσεων πριν από την παρέλευση μιας ώρας από την έναρξη της εξέτασης κάθε μαθήματος.
Η εξεταστέα ύλη της εξέτασης γνώσεων, αλλά και εν γένει ο τρόπος εξέτασης των μαθημάτων ή δοκιμασιών, θα καθορίζεται για κάθε διαγωνισμό στην οικεία προκήρυξη του ΑΣΕΠ αφού ληφθούν υπόψη τα προσόντα που απαιτούνται για την πλήρωση των προκηρυσσόμενων θέσεων, οι ανάγκες που οι θέσεις αυτές καλύπτουν και τα τυχόν προβλεπόμενα στους Οργανισμούς ή Κανονισμούς Λειτουργίας των οικείων υπηρεσιών και νομικών προσώπων. Επίσης, όταν ο διαγωνισμός διεξάγεται κατά στάδια ορίζεται με την προκήρυξη η εξεταστέα ύλη κάθε σταδίου.
Βαθμολόγηση γραπτών
Η βαθμολογία για την εξέταση γνώσεων και τη δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας ορίζεται σε κλίμακα από 1-100 για κάθε μία.
Η βαθμολογία των υποψηφίων σταθμίζεται με τους ακόλουθους συντελεστές βαρύτητας:
εξέταση γνώσεων: 50%,δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας: 50%
Με την προκήρυξη δύνανται να καθορίζονται, στο πλαίσιο των ανωτέρω συντελεστών βαρύτητας, ειδικότεροι συντελεστές για κάθε επιμέρους στοιχείο.
Παράλληλα, η προκήρυξη του ΑΣΕΠ θα μπορεί να προβλέπει και αρνητική βαθμολόγηση, όταν το μάθημα ή η δοκιμασία έχει εξετασθεί με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών.
Βαθμός της εξέτασης είναι ο μέσος όρος των βαθμών όλων των μαθημάτων ή δοκιμασιών. Αν τα μαθήματα ή οι δοκιμασίες έχουν συντελεστή βαρύτητας, βαθμός της εξέτασης είναι ο σταθμισμένος μέσος όρος των βαθμών όλων των μαθημάτων ή δοκιμασιών, λαμβανομένων υπόψη και των συντελεστών βαρύτητας του κάθε μαθήματος ή δοκιμασίας.
Η συνολική βαθμολογία εξάγεται με προσέγγιση δύο δεκαδικών ψηφίων. Ο συνολικός βαθμός του διαγωνισμού είναι ο βαθμός της γραπτής εξέτασης προστιθεμένων και των τυχόν προσαυξήσεων του υποψηφίου.
Με την ολοκλήρωση των γραπτών εξετάσεων καταχωρίζονται στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ οι πίνακες βαθμολογίας των υποψηφίων που συγκέντρωσαν την απαιτούμενη βαθμολογία βάσης κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα.
Στη συνέχεια, όταν δεν προβλέπεται με την προκήρυξη η κατ’ εξαίρεση υποβολή δικαιολογητικών με την αίτηση συμμετοχής, το ΑΣΕΠ., πριν από τη σύνταξη των προσωρινών πινάκων κατάταξης, καλεί προς υποβολή δικαιολογητικών, μόνο εκείνους τους υποψηφίους που έχουν συγκεντρώσει τη βαθμολογία της καθορισμένης βάσης και άνω και που βάσει των δηλωθέντων στην αίτηση συμμετοχής τους στοιχείων, φέρονται να προηγούνται στη σειρά κατάταξης του οικείου πίνακα και αντιστοιχούν σε αριθμό διπλάσιο τουλάχιστον του συνόλου των θέσεων που προκηρύσσονται.
Στη συνέχεια η ΚΕΔ ελέγχει με βάση τα δικαιολογητικά την ορθότητα των βαθμολογιών με τις προσαυξήσεις που προβλέπονται και καταρτίζει τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης, διοριστέων/προσληπτέων και απορριπτέων.
Κατά των προσωρινών πινάκων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασκήσουν ένσταση ενώπιον του ΑΣΕΠ μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 10 ημερών, από την επομένη της ανάρτησής των αποτελεσμάτων στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. Επανεξέταση ή νέα βαθμολόγηση των γραπτών δεν επιτρέπεται.
Δομημένη Συνέντευξη
Για την πλήρωση θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ), απαιτείται και ατομική δομημένη συνέντευξη με τους υποψηφίους. Με τη δομημένη συνέντευξη κρίνονται η καταλληλότητα των υποψηφίων για την άσκηση των καθηκόντων της συγκεκριμένης θέσης, καθώς και η επικοινωνιακή τους ικανότητα.
Η δομημένη συνέντευξη αφορά, ενδεικτικά, σε θέματα σχετικά με το αντικείμενο του φορέα και της προκηρυσσόμενης θέσης σε συνάρτηση με το γνωστικό αντικείμενο, την εμπειρία, τις επιστημονικές δημοσιεύσεις και άλλες συναφείς δραστηριότητες και λοιπά προσόντα του υποψηφίου.
Η ατομική συνέντευξη για το Ε.Ε.Π. βαθμολογείται σε κλίμακα 1-100 μονάδων. Κάθε θεματική ενότητα της δομημένης συνέντευξης (επιστημονική κατάρτιση στο αντικείμενο της θέσης και επαγγελματική εμπειρία) καθώς και η επικοινωνιακή ικανότητα, βαθμολογείται από κάθε μέλος της επιτροπής χωριστά, με ακέραιο βαθμό ή με προσέγγιση πρώτου δεκαδικού ψηφίου.
Η βαθμολογία που λαμβάνει ο υποψήφιος σε κάθε θεματική ενότητα του κατωτέρω πίνακα από κάθε μέλος της επιτροπής, καθορίζεται ως εξής:
Επιστημονική κατάρτιση στο αντικείμενο της θέσης, έως 50 μονάδες Επαγγελματική εμπειρία, έως 35 μονάδες Επικοινωνιακή ικανότητα, έως 15 μονάδες
Η μοριοδότηση της συνέντευξης κάθε υποψηφίου προκύπτει από τον μέσο όρο των βαθμών των μελών της επιτροπής. Ο βαθμός της συνέντευξης πολλαπλασιαζόμενος με συντελεστή 0,35 προστίθεται στη βαθμολογία του υποψηφίου.