Οι Κινέζοι μπορούν αν το θελήσουν να τραβήξουν το χαλί στον Μπάιντεν
Η ιδέα της αμερικανικής παντοδυναμίας υπονομεύεται διαρκώς από το υπερχρεωμένο δολάριο. Το αμερικανικό δολάριο παραμένει επί δεκαετίες το σύμβολο μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.
Είναι ένα όπλο με το οποίο οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα ασκήσει πιέσεις στα «κακά παιδιά» του διεθνούς δικαίου, με πρόσφατο παράδειγμα τα χρηματοοικονομικά μαρτύρια της Ρωσίας μετά την κρίση στην Κριμαία στα μέσα της περασμένης δεκαετίας.
Για το λόγο αυτό ο Πούτιν και οι επιτελείς του εξοβέλισαν το δολάριο από τις οικονομικές συναλλαγές της χώρας του και βρήκαν την ησυχία τους. Οι συνέπειες των οικονομικών κυρώσεων που θα υποστούν λόγω εισβολής στην Ουκρανία θα είναι πολύ πιο ήπιες.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Την ίδια στιγμή η αμερικανική οικονομία πρέπει να αντιμετωπίσει τον Σινοϊαπωνικό άξονα που αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται ένα μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους της, 2,3 τρις δολάρια. Αναμένεται συνάντηση των Κεντρικών Τραπεζών Κίνας και Ιαπωνίας στο τέλος του χρόνου προκειμένου να συζητήσουν για το τεράστιο αγκάθι στον κόρφο του Μπάιντεν.
Το σίγουρο είναι ότι τα ομόλογα του Αμερικανικού Δημοσίου στα χέρια «άσπονδων φίλων» αποτελούν πονοκέφαλο για το οικονομικό στρατηγείο της Ουάσινγκτον.
Ανάλογα με τη διεθνή κατάσταση που θα επικρατεί εκείνη την εποχή δεν αποκλείεται κι ένα μικρό ή μεγαλύτερο «τσίμπημα» στα ψαχνά της υπερδύναμης.
Σχεδόν σίγουρη θεωρείται μια δημόσια πρόσκληση για κάποιο διακανονισμό του χρέους. Οι Κινέζοι έχουν το πάνω χέρι. Περισσότερες πληροφορίες θα μας δώσει ο Γιώργος Ηλιόπουλος σε προσεχές του άρθρο στο περιοδικό Nexus.