Σάββας Καλεντερίδης στο «ΦΩΣ»: «Θα τα βρούνε, γιατί Παγκόσμιος Πόλεμος χωρίς πυρηνικά δεν γίνεται»
Έχω κάνει πολλών ειδών συνεντεύξεις στο «ΦΩΣ», με κατάσκοπο δεν είχα ξαναμιλήσει. Είναι γνώστης και είναι πολύ ενδιαφέρων.
Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ
Έτυχε να δω ένα βίντεο πάνω από μία ώρα στο ίντερνετ με εξαιρετικές πληροφορίες από τον Σάββα Καλεντερίδη, αναζήτησα το τηλέφωνό του, μιλήσαμε για πρώτη φορά, αναδημοσιεύω ορισμένα πράγματα που είπε στην εκπομπή «Ιστορία, Λαογραφία, Πολιτισμός» με τον Γιώργο Παναγιωτίδη στο Pella TV.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης, Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ.
Εκτός από το βίντεο, πήρα ξανά τον Σάββα Καλεντερίδη και του έκανα ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 9/3/2022
Πιστεύετε ότι μπορεί ο Ζελένσκι της Ουκρανίας να δεχτεί τους όρους του Πούτιν; Θα μπορούσε η Ελλάδα να δεχτεί συνθηκολόγηση με την Τουρκία παραχωρώντας της τη Θράκη, κάποια νησιά και να είμαστε αποστρατιωτικοποιημένοι;
Από τη στιγμή που το ΝΑΤΟ δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά την Ουκρανία, πέρα από την αποστολή όπλων, εναπόκειται στην κυβέρνηση της μίας πλευράς και της άλλης. Λόγου χάρη: αν ο Πούτιν είχε 10 στόχους και δέχεται έναν έντιμο (για εκείνον) συμβιβασμό, 30% των στόχων του, και αυτό το θεωρήσει η ουκρανική πλευρά ότι είναι προς το συμφέρον του λαού και της πατρίδας, μπορεί να βρεθεί λύση. Αυτός είναι ο ένας δρόμος. Ο άλλος είναι ο δρόμος της ολοκληρωτικής καταστροφής της Ουκρανίας και ο Παγκόσμιος Πόλεμος.
Πόσο πιθανό θεωρείτε να έχουμε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο;
Έχει ελάχιστες πιθανότητες, γιατί κανείς δεν τον θέλει.
Ναι, αλλά αν δεν συνθηκολογούν οι Ουκρανοί και δεν νικάνε εύκολα οι Ρώσοι, θα πρέπει να ισοπεδώσουν τη χώρα. Μπορεί η Δύση να δεχτεί στην Ουκρανία ισοπέδωση, όπως είχαν κάνει οι Ρώσοι στο Γκρόζνι;
Δεν ξέρω αν μπορεί η Δύση να το δεχτεί, πάντως δόθηκε το μήνυμα από τον Πούτιν με την εντολή που έδωσε για τα πυρηνικά όπλα... Κανείς δεν θέλει πυρηνικό ολοκαύτωμα.
Αποκλείεται να γίνει Παγκόσμιος Πόλεμος χωρίς πυρηνικά;
Αποκλείεται, διότι αν η πλάστιγγα γέρνει εις βάρος της Ρωσίας, γι' αυτό έχει τα πυρηνικά, ως αποτροπή...
Τι εκτιμάτε ότι θα γίνει στο τέλος; Θα τα βρουν;
Πιστεύω ότι θα τα βρουν, αυτή η εβδομάδα είναι καθοριστική. Εκτός και αν λειτουργήσουν δυνάμεις προβοκατόρικες εκτός Ουκρανίας και Ρωσίας...
Με την πείρα που έχετε, θα την πιάσετε αμέσως την ερώτηση. Δεν θα ξαναβρούν στο μέλλον οι ΗΠΑ μπροστά τους τον Πούτιν; Και μάλιστα σύμμαχο της Κίνας που ο χρόνος κυλάει υπέρ της αφού συνεχώς δυναμώνει; Μήπως «η παγίδα του Θουκυδίδη» βάλει σε πειρασμό ορισμένους να τελειώνουν τώρα με τον Πούτιν;
Δεν γίνεται. Δεν γίνεται, γιατί θα οδηγηθούμε σε χαοτική κατάσταση στην υφήλιο, που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει. Αν αποσταθεροποιηθεί η δεύτερη ή η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου, θα αποσταθεροποιηθεί ο πλανήτης. Για την παγκόσμια ασφάλεια πρέπει να τα βρουν.
Πώς φτάσαμε στον πόλεμο στην Ουκρανία
Από τον Σάββα Καλεντερίδη
«Συνεργάτες μου έχουν γεννηθεί στο Σοχούμι, στην Αρχαία Κολχίδα. Μου λένε ότι η λέξη Ουκρανία, Ουκραΐνα, έχει ελληνική ρίζα και σημαίνει “άκρη”. Δηλαδή Ουκρανοί ήταν οι ακρίτες. Επειδή ήταν στα άκρα της τότε τσαρικής ρωσικής επικράτειας.
Ο Μέγας Πέτρος δεν ονομάστηκε τυχαία Μέγας, ούτε η Μεγάλη Αικατερίνη. Ο Μέγας Πέτρος έφτασε τη Ρωσία στην καρδιά της Ευρώπης νικώντας τους Σουηδούς, έφτιαξε την Αγία Πετρούπολη. Και η Μεγάλη Αικατερίνη, η γυναίκα του εγγονού του, προσπάθησε να υλοποιήσει ένα άλλο όραμα.
Το όραμα του Μεγάλου Πέτρου ήταν να απελευθερώσει (σ.σ. από τους Οθωμανούς) τους χριστιανικούς λαούς της Βαλκανικής υπό την ηγεσία των Ελλήνων. Λόγω της Ιστορίας που είχαν οι Έλληνες και λόγω του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αυτό το όραμα που είχε ο Μεγάλος Πέτρος προσπάθησε να το υλοποιήσει και κατά κάποιον τρόπο το πέτυχε η Μεγάλη Αικατερίνη.
Αυτή, λοιπόν, το 1770-1771 ήθελε να προελάσει και να απελευθερώσει περιοχές στη σημερινή Ουκρανία και στη Βεσσαραβία. Η Βεσσαραβία ήταν η σημερινή Μολδαβία και μέρος της Ρουμανίας. Για να το πετύχει αυτό με μεγαλύτερη ευκολία, προκάλεσε την ελληνική εξέγερση με τους αδελφούς Ορλώφ. Να επαναστατήσουν, να υποχρεώσουν τον σουλτάνο να στείλει στρατεύματα για να καταπνίξει την εξέγερση των Ελλήνων, να εκμεταλλευτούν οι στρατιές της Μεγάλης Αικατερίνης αυτήν την κατάσταση και να προελάσουν στις περιοχές της σημερινής Ουκρανίας. Αυτό έγινε.
Οι στρατιές της διήνυσαν τον Ίστρο ποταμό -τον σημερινό Δούναβη- και επειδή δεν υπήρχε καμία δύναμη να τους σταματήσει μέχρι να φτάσουν στην Κωνσταντινούπολη, ο σουλτάνος υπέγραψε τη Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή το 1774. Αυτός που συνέγραψε τη Συνθήκη και έβαλε σωτήριους όρους για τον Ελληνισμό ήταν ο παππούς του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Μια πολύ μεγάλη μορφή, ήταν στη συνέχεια ηγεμόνας της Μολδοβλαχίας. Αυτός είχε προτείνει στον τσάρο την απελευθέρωση της Ελλάδας από τότε. Οι όροι της συγκεκριμένης Συνθήκης ήταν το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η Ελληνική Επανάσταση.
Τότε λοιπόν απελευθερώθηκε από τους Ρώσους η περιοχή της Μαριούπολης, το Ροστόφ, η Αζοφική Θάλασσα. Η Μεγάλη Αικατερίνη πήρε 50.000 Έλληνες από την Κριμαία και τους εγκατέστησε στη Μαριούπολη. Τότε δημιουργήθηκε στον χάρτη η “Νέα Ρωσία”. Και πάνω σε αυτό στηρίζεται το τωρινό σχέδιο της Ρωσίας με την “ειδική επιχείρηση” όπως την ονόμασε.
Τότε δεν υπήρχε Ουκρανία. Κομβικό σημείο είναι η Επανάσταση των Μπολσεβίκων που ξεκίνησε το 1917. Στην περιοχή της σημερινής Ουκρανίας κατοικούσαν Λιθουανοί βορειοδυτικά, Πολωνοί δυτικά, νοτιότερα Ούγγροι, πιο νότια Μολδαβοί και φυσικά Έλληνες, Τάταροι, Εβραίοι και Ρώσοι ανατολικά.
Όταν ξέσπασε η Επανάσταση των Μπολσεβίκων, κυρίως οι κάτοικοι της σημερινής Δυτικής Ουκρανίας, οι Πολωνοί-Λιθουανοί, αλλά και οι Ούγγροι, αντιστάθηκαν στην Επανάσταση και ήταν οι λεγόμενοι “Λευκοί” που πολέμησαν με τους “Ερυθρούς”, τους Μπολσεβίκους. Τότε οι Αγγλογάλλοι, επειδή θεώρησαν απειλή τους Μπολσεβίκους για τα συμφέροντά τους, στράφηκαν εναντίον τους.
Στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα υπήρχαν δύο τάσεις: Ο βασιλιάς ήθελε η Ελλάδα να τηρήσει ουδέτερη στάση -η οποία μεταφραζόταν για την Αντάντ ότι έβαζε πλάτη στη Γερμανία- και υπήρχε η άλλη τάση του Ελευθέριου Βενιζέλου που έλεγε να συμμαχήσουμε με την Αντάντ, δηλαδή τους Άγγλους και τους Γάλλους.
Στην τσαρική Ρωσία δόθηκε ως προτεκτοράτο μια περιοχή στον Πόντο και στην Αρμενία, αλλά όταν οι Μπολσεβίκοι επικράτησαν, αποσύρθηκαν οι Ρώσοι και συνεχίστηκε με μεγαλύτερη βιαιότητα η γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους.
Τότε έχουμε την ίδρυση δύο κυβερνήσεων στην Ελλάδα, του βασιλιά στην Αθήνα και του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Επειδή άργησε η Ελλάδα να μπει στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και τηρούσε ουδετερότητα, μας υποχρέωσαν οι Γάλλοι να συμμετέχουμε στην εκστρατεία στη μεσημβρινή Ρωσία, δηλαδή στη σημερινή Ουκρανία (σ.σ. εκστρατεία της Κριμαίας), δίνοντας υπόσχεση ότι θα μας παραχωρήσουν οι σύμμαχοι την Ανατολική Θράκη και την Ιωνία.
Η Ελλάδα διέθεσε την αφρόκρεμα του ελληνικού στρατού τότε, δύο μεραρχίες και τέσσερα πολεμικά πλοία! Στην εκστρατεία αυτή παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα με τους Γάλλους, έφτασαν να πολεμήσουν και μεταξύ τους, διότι οι Γάλλοι είχαν άσχημη συμπεριφορά στους Έλληνες, συμμετείχαμε σε λίγες μάχες, ηττήθηκαν από τους Μπολσεβίκους οι “Λευκοί” με τη συμμαχία μας και έγινε η αποχώρηση του εκστρατευτικού σώματος με έναν τρόπο ατιμωτικό.
Η παρουσία των Ελλήνων στρατιωτών εκεί αντιμετωπίστηκε με σφοδρότητα από τους Μπολσεβίκους. Στην Οδησσό, στην πόλη Νικολάγεφ, στη Χερσώνα, στη Μαριούπολη και στην Ταυρίδα (σ.σ. Κριμαία) υπήρχαν οι πιο πλούσιοι Έλληνες ίσως σε όλο τον Ελληνισμό! Έλληνες πολλών αιώνων.
Οι Μπολσεβίκοι εξόντωσαν χιλιάδες Έλληνες, πληρώσαμε ακριβά αυτήν την επιλογή να στείλουμε ελληνικό στρατό να πολεμήσει τους Ρώσους. Γι' αυτό όταν ήρθε ένας Ρώσος στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και τον υποδέχτηκε ένας φίλος μου, το πρώτο πράγμα που τον ρώτησε ήταν “μπορείς να μου εξηγήσεις για ποιον λόγο τότε στείλατε στρατεύματα εναντίον μας;”.
Ιδρύεται τότε από τους Μπολσεβίκους για πρώτη φορά η Ουκρανία που είναι συνονθύλευμα -δεν το λέω αρνητικά- με Πολωνούς, Λιθουανούς, Ούγγρους, Μολδαβούς, Έλληνες, Εβραίους, Ρώσους. Επίτηδες οι Σοβιετικοί, αν δούμε όλες τις δημοκρατίες που έκαναν, δεν ήταν καμία αυτεξούσια και αυτάρκης, δεν έδιναν καθαρές λύσεις στα σύνορά τους για να είναι αναγκαίος ο καθοριστικός παράγοντας της Μόσχας.
Οι περισσότεροι “Λευκοί” ήταν στη Δυτική Ουκρανία, δυτικά του Δνείπερου ποταμού, στο συνονθύλευμα εθνοτήτων που ανέφερα, υπήρχε εκεί ένα μίσος για τους Ρώσους γιατί ταύτισαν την Επανάσταση των Μπολσεβίκων με τους Ρώσους.
Γι' αυτό όταν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μπήκαν οι Γερμανοί στην Ουκρανία, οι κάτοικοι της Δυτικής Ουκρανίας κυρίως τους υποδέχτηκαν περίπου ως απελευθερωτές. Όταν ξανάφυγαν οι Γερμανοί ηττημένοι, τότε οι Ρώσοι τούς θεώρησαν όλους συνεργάτες των ναζί και υπήρξε δεύτερη καταπίεση των Ουκρανών. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, λοιπόν, έχουν ένα απίστευτο μίσος κατά των Ρώσων. Και είναι αυτοί που τους εκμεταλλεύονται οι Δυτικοί τα τελευταία χρόνια για να εκδιώξουν τη ρωσική επιρροή και να φέρουν τη ΝΑΤΟϊκή επιρροή στην Ουκρανία.
Αυτό έγινε το 2014. Είχε εκλεγεί νόμιμα και δημοκρατικά ο Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία, ένας ρωσόφιλος Πρόεδρος, ήταν διεφθαρμένος, δεν κυβερνούσε δημοκρατικά, αυτό το εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι ξένοι παράγοντες της Δύσης, έβαλαν και κάποια στοιχεία νεοναζί.
Δεν είναι όλοι νεοναζί, μην πέσουμε στην παγίδα του Πούτιν. Όμως το κράτος έχει υπό την προστασία του και χρηματοδοτεί τους ναζί εναντίον των Ρώσων. Έγιναν λοιπόν τα γεγονότα του Μαϊντάν εναντίον του Γιανουκόβιτς και εκδιώχθηκε, υπήρχε και εμπλοκή ξένων μυστικών υπηρεσιών που οργάνωσαν τα γεγονότα.
Έγιναν εκλογές, εκλέχθηκε ο Ποροσένκο και στη συνέχεια εκλέχθηκε ο Ζελένσκι. Το 2014-2015 έγιναν οι συμφωνίες του Μινσκ, πάλι στη Λευκορωσία, όπως τώρα οι διαπραγματεύσεις έγιναν στη Λευκορωσία. Και να σας πω ότι και στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, που η Ρωσία αποχώρησε από την Αντάντ και έκανε επώδυνη ανακωχή με τους Γερμανούς το 1918, η Συνθήκη Μπρεστ-Λιτόφσκ είχε γίνει πάλι στη Λευκορωσία!
Οι Ρώσοι, αντιδρώντας στην ανατροπή του Γιανουκόβιτς, προσάρτησαν την Ταυρίδα που είναι το κανονικό όνομα της Κριμαίας -η Κριμαία είναι ταταρικό όνομα- και δημιούργησαν δύο λαϊκές δημοκρατίες, το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ. Στις Συμφωνίες του Μινσκ παραχωρείτο αυξημένη αυτονομία σε αυτές τις δύο περιοχές.
Όμως δεν τηρήθηκαν οι Συμφωνίες από την Ουκρανία, υπονομεύονταν προβοκατόρικα από τα ένοπλα τμήματα των νεοναζί, τρία τάγματα μεταξύ των οποίων το γνωστό τάγμα του Αζόφ. Ενσωματώθηκαν στην πολιτοφυλακή του ουκρανικού κράτους και πληρώνονταν από εκεί. Υπήρξαν χιλιάδες νεκροί από την πλευρά των φιλορώσων. Και επειδή μπήκε στο καινούργιο Σύνταγμα της Ουκρανίας η βούληση του ουκρανικού λαού να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ και να βγει από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, φτάσαμε στην εισβολή.
Θα έλεγε κανείς ότι για την εισβολή την ευθύνη έχει ο Πούτιν. Και μάλιστα μία μεγάλη εισβολή, με τέσσερα ανεξάρτητα μέτωπα. Ενώ περίμεναν όλοι ότι αν γινόταν μία επιχείρηση να ήταν μικρής κλίμακας στην περιοχή των δύο αυτόνομων περιοχών -όπου δεν θα είχε μεγάλες διεθνείς αντιδράσεις-, για έναν λόγο που μόνο ο Πούτιν ξέρει έκανε αυτήν τη μεγάλη εισβολή. Με αποτέλεσμα τις βαριές κυρώσεις με συσπείρωση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον του.
Στο νότιο μέτωπο έχουμε την πόλη Χερσώνα, την πόλη Νικολάγεφ, τη Μελιτούπολη και τη Μαριούπολη. Στη θάλασσα του Εύξεινου Πόντου και όχι Μαύρη Θάλασσα όπως τη λένε. Στη Ζαπορίζια λίγο πιο πάνω ελέγχουν πλέον οι Ρώσοι το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης! Μαζί με το άλλο μεγάλο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ που επίσης το ελέγχουν οι Ρώσοι. Θα είναι δηλαδή ενεργειακά εξαρτημένη στην επόμενη μέρα η δυτική Ουκρανία...
Η Χερσώνα έπεσε, έφτασαν και στο Νικολάγεφ οι Ρώσοι και ο επόμενος στόχος θα είναι η Οδησσός και να ενώσουν όλη τη νότια παράκτια περιοχή με την Υπερδνειστερία στην οποία έχουν στρατεύματα οι Ρώσοι, δηλαδή να φτάσουν μέχρι τη Μολδαβία. Ο τελικός στόχος είναι να χωρίσουν τη χώρα στα δύο, όπου η δυτική Ουκρανία δεν θα έχει έξοδο στη θάλασσα.
Από όλα τα μέτωπα το πιο σημαντικό είναι το Χάρκοβο. Το οποίο είναι η καρδιά της βαριάς βιομηχανίας, η καρδιά της αμυντικής τεχνολογίας, της υψηλής τεχνολογίας, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Η μητέρα των μαχών πιστεύω ότι θα δοθεί στο Χάρκοβο. Διότι οι υπερασπιστές του Χαρκόβου έχουν εξασφαλίσει υπερσύγχρονα όπλα αντιαρματικά και αντιαεροπορικά και έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρές απώλειες στον ρωσικό στρατό.
Στο μέτωπο του Κιέβου κατά την άποψή μου δεν θα γίνει μάχη για την κατάληψη του Κιέβου, αυτό θα είναι κάτι εξωφρενικό. Θα περικυκλώσουν την πρωτεύουσα για να καταστρέψουν τις υποδομές και να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να συνθηκολογήσει με τους όρους που θέλει η Μόσχα.
Να πούμε τώρα ότι παρουσιάστηκαν αρκετές δυσκολίες στον ρωσικό στρατό, σε έναν βαθμό απομυθοποιήθηκε ο στρατός ξηράς. Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία έχει εξελιγμένα συστήματα στον αέρα και πυραυλικά συστήματα, αλλά ο στρατός ξηράς αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα διοικητικής μέριμνας και κινητικότητας. Είχαν αρκετές βλάβες με εγκαταλελειμμένα άρματα και πυροβόλα. Και είχαν παραδόξως αρκετές απώλειες από αεροπορικές επιθέσεις των Ουκρανών, είτε από αεροσκάφη είτε από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αυτό δείχνει αδυναμία στην επιχειρησιακή σχεδίαση πιθανότατα.
Θα ήθελαν να φτιάξουν τέσσερις λαϊκές δημοκρατίες ενώνοντας όλο το βορειανατολικό μέτωπο από το Χάρκοβο, με το ανατολικό και νότιο μέτωπο ως την Οδησσό, και αφού συνθηκολογήσουν οι Ουκρανοί, αργότερα να γίνουν ένα κράτος σαν τη Λευκορωσία με το όνομα “Νέα Ρωσία” όπως επί Μεγάλης Αικατερίνης. Η υπόλοιπη Ουκρανία να έχει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Να πούμε επίσης ότι ενώ το ΝΑΤΟ είχε πει ο Μακρόν ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρό, έδειξε απίστευτα αντανακλαστικά, συσπειρώθηκε, το ίδιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση που ήταν πλαδαρή και είχε αδυναμία λήψης αποφάσεων. Επέβαλαν πολύ σημαντικές κυρώσεις στη Ρωσία, έστειλαν όπλα στην Ουκρανία, αλλά δεν μπορούν χωρίς στρατό και αεροπλάνα να νικήσουν τη Ρωσία ανατολικά του Δνείπερου μόνο με τα όπλα που στέλνουν. Αυτό που μένει να δούμε είναι το κατά πόσο θα επηρεάσουν την παραμονή του Πούτιν στην εξουσία με τη δραματική κατάσταση που δημιουργούν οι κυρώσεις στη ρωσική οικονομία.
Θα έλεγε κανείς ότι ο Πούτιν έπεσε σε μια παγίδα, δεν περίμενε τέτοια αντίδραση από το ΝΑΤΟ, από τις ΗΠΑ και από την Ευρώπη. Υπάρχει δυσφορία από τους ολιγάρχες, υπάρχει δυσφορία από το γραφειοκρατικό σύστημα - μόνο αυτό μπορεί να τον ρίξει, με πραξικόπημα εσωτερικό.
Υπάρχει ένας κίνδυνος εδώ: αν στριμωχτεί ο Πούτιν, ελέγξει την κατάσταση, αλλά στριμωχτεί πολύ, δεν είναι τυχαίο που έδωσε εντολή να είναι σε επιφυλακή τα πυρηνικά. Η διαχείριση από τη Δύση πρέπει να είναι τέτοια που να μην οδηγηθεί η ανθρωπότητα σε πυρηνικό ολοκαύτωμα. Ήδη θα πληρώσουμε οικονομικό τίμημα, διότι στις εμπορικές συναλλαγές υπάρχουν δύο πλευρές, όταν επιβάλλεις κυρώσεις στη μία πλευρά, πλήττεται και η άλλη. Ρωτήστε τους παραγωγούς στην Ημαθία και στην Πέλλα που από το 2014 πουλάνε τα προϊόντα τους στις μισές τιμές. Φανταστείτε τι έχει να γίνει από εδώ και πέρα.
H Ρωσία δεν μπορεί να έχει ποτέ δημοκρατικό καθεστώς. Είναι μια χώρα με έντεκα ζώνες ωρών! Δεν μπορεί να διοικηθεί αλλιώς.
Είμαστε ξεκάθαρα με τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Όμως έχει εισβάλει στην Ελλάδα ο νεομακαρθισμός, όποιος έχει μία διαφορετική άποψη να χρεώνεται στους Ρώσους. Αυτά πρέπει να σταματήσουν, να υπάρχει διάλογος εποικοδομητικός».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ