Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό πολιορκία το Κίεβο – Ετοιμάζεται για τη μητέρα των μαχών
Στο Κίεβο που ζει μαρτυρικές στιγμές, στρατός και κάτοικοι προετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη.
Ακόμα μια νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους του Κιέβου. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σφίξει σαν τανάλια την πόλη, αλλά οι Ουκρανοί δεν εγκαταλείπουν τα όπλα. Προετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη.
Νωρίτερα, σήμανε συναγερμός, όταν κορυφαίο αμερικάνικο στρατιωτικό thinktank, του Ινστιτούτου Πολεμικών Μελετών, προέβλεψε ότι απόψε ήταν η νύχτα που θα γινόταν το μεγάλο χτύπημα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Ολυμπιακός: Ο Φουρνιέ κάνει τη διαφορά
Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα ότι μια νέα ρωσική φάλαγγα προωθείται προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας ενώ η πρώτη, που κατέβηκε από τα βόρεια, παραμένει ακινητοποιημένη εδώ και πολλές ημέρες έξω από την πόλη.
Υπό πολιορκία το Κίεβο
«Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι (οι Ρώσοι) αρχίζουν να προσπαθούν να προωθηθούν στο Κίεβο από τα βορειοανατολικά», είπε στους δημοσιογράφους ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας. «Εκτιμούμε ότι βρίσκονται σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από την πόλη», πρόσθεσε. Δεν ήταν όμως σε θέση να διευκρινίσει από πόσα και τι είδους οχήματα αποτελείται αυτή η φάλαγγα.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η προώθηση της πρώτης, μεγάλης φάλαγγας από τον βορρά προς το Κίεβο δεν έχει σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο εδώ και αρκετές ημέρες, λόγω της ουκρανικής αντίστασης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι σε θέματα ανεφοδιασμού και υλικοτεχνικής υποστήριξης. Αυτή η φάλαγγα «δεν κατάφερε να προχωρήσει πέρα από το αεροδρόμιο του Χοστόμελ» που απέχει 20 χιλιόμετρα από το Κίεβο, ενώ μια άλλη «είναι μπλοκαρισμένη στο Τσερνίχιφ», 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.
Η τρίτη φάλαγγα που κατεβαίνει από τα βορειοανατολικά εντάσσεται στις «προσπάθειες» της Μόσχας «να περικυκλώσει το Κίεβο και να το αναγκάσει να συνθηκολογήσει», συνέχισε. «Καθώς δεν έχουν κάνει την πρόοδο που πιστεύαμε ότι ανέμεναν, αύξησαν τους βομβαρδισμούς στην πόλη με πυραύλους, ρουκέτες, βλήματα του πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Εντείνουν την πίεση στο Κίεβο (…) και πιστεύουμε ακόμη ότι είναι ένας από τους βασικούς στόχους τους» επέμεινε.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο για πληροφορίες περί «οδομαχιών» εντός του Κιέβου, που όμως είναι «μεμονωμένα περιστατικά». «Θεωρούμε ότι πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για αναγνωριστικές επιχειρήσεις, στόχος των οποίων είναι να προκαλέσουν φόβο και σύγχυση και να προσπαθήσουν να προετοιμάσουν το έδαφος για τη συνέχεια», είπε.
Ετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών
Το ύψος ενός εκ των οχυρών που έχουν χτιστεί ξεπερνά τα δύο μέτρα και έχει ένα άνοιγμα, ώστε οι στρατιώτες που θα το επανδρώσουν να μπορούν να πυροβολούν τους Ρώσους που θα επιχειρήσουν να εισβάλουν στην πόλη του Κιέβου. Όλοι είναι έτοιμοι για τη μεγάλη μάχη.
Το ρωσικό σφυροκόπημα στα περίχωρα του Κιέβου δείχνει ότι πλησιάζει η ώρα μηδέν.
Βομβαρδίζονται οι συνοικίες Ιρπίν στα βορειοδυτικά, Μπρόβαρυ στα βορειοανατολικά, Μακάροφ και Ζυτόμιρ στη δυτική πλευρά της πόλης.
Οι Ουκρανοί θα πολεμήσουν με όποιο μέσο και όποιο όπλο έχουν στα χέρια τους, ακόμα και με βόμβες μολότοφ που έχουν αφήσει δίπλα στο σημείο ελέγχου στα περίχωρα του Κιέβου. Είναι έτοιμοι να θυσιαστούν για την πατρίδα τους.
«Οι ρώσοι δεν μπορούν να επιτεθούν στο Κίεβο»
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, στον ουκρανικό στρατό έχουν την αίσθηση ότι οι Ρώσοι δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα, ούτε τη δύναμη πυρός, αλλά ούτε σε ανθρώπινο δυναμικό για να πραγματοποιήσουν μια κατά μέτωπο επίθεση στο Κίεβο αυτή τη στιγμή.
Ουσιαστικά, θεωρούν πως έχουν προκαλέσει πάρα πολύ μεγάλες φθορές τόσο στα οχήματα, όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό του ρωσικού στρατού, ούτε ώστε να καταφέρουν να αποτρέψουν μια τέτοια προσπάθεια.
Αγωνία τους αμάχους
Δέκατη τρίτη ημέρα της ρωσικής εισβολής και η ουκρανική πρωτεύουσα οχυρώνεται σαν κάστρο.
Οι άμαχοι του Κιέβου βρίσκονται στην πολιορκημένη ουκρανική πρωτεύουσα, έχοντας μόνο δύο οριακά ασφαλείς διαδρόμους διαφυγής.
Οι επιλογές τους είναι να διασχίσουν οδικώς τη διαδρομή Κίεβο, Βίλα Τσέρκβα, Βινίτσκα, Χμελνίτσκι, Τσερνίτκσι και από εκεί να περάσουν στην Ουκρανία. Την ίδια διαδρομή μπορούν να επιχειρήσουν και με τα τρένα που φεύγουν από την πρωτεύουσα. Ασφαλής μόνο με τρένο είναι η διαδρομή Κίεβο – Λβιβ και από εκεί να περάσουν στην Πολωνία.
Πάντως, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν και την Τετάρτη (09/03) κατάπαυση πυρός, προκειμένου να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να αποχωρήσουν οι άμαχοι.
Πηγή: in.gr