Εμβόλιο: Στο τραπέζι και τέταρτη δόση – Ποιους θα αφορά (vids)
Το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης θα αφορά μόνο όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δεν θα αφορά τους υπόλοιπους πολίτες, εκτός κι αν με την πάροδο των μηνών τεθεί θέμα λόγω κάποιας νέας μετάλλαξης.
Για τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού αναμένεται να αποφασίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.
Το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης θα αφορά μόνο όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δεν θα αφορά τους υπόλοιπους πολίτες, εκτός κι αν με την πάροδο των μηνών τεθεί θέμα λόγω κάποιας νέας μετάλλαξης.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Σχετικά με όσους έχουν νοσήσει και πρέπει να εμβολιαστούν πάνω στο τρίμηνο, όταν και λήγει το πιστοποιητικό νόσησης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται τις επόμενες ημέρες να διευκρινίσει ότι θα κάνουν ένα εμβόλιο στους τρεις μήνες και θα ορίσει το χρονικό πλαίσιο (3 ή 6 μήνες μετά) για τη δεύτερη δόση.
Την είδηση για την χορήγηση της τέταρτης δόσης στους ανοσοκατεσταλμένους, μετέδωσε η ΕΡΤ, ενώ σε δηλώσεις της στο iatropedia.gr η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου επιβεβαίωσε πως «είναι στο πρόγραμμα να το συζητήσουμε στην Επιτροπή και είναι μέσα στα θέματα που συζητούνται και διεθνώς. Αυτό που θέλω να τονίσω, επειδή ο κόσμος μπερδεύεται, δεν είναι για τον γενικό πληθυσμό. Εάν υπάρξει μια ομάδα που θα πάρει τέταρτη δόση, να το τονίσετε, είναι άτομα που έχουν συγκεκριμένο πρόβλημα ανοσοκαταστολής, π.χ. μεταμοσχευμένοι».
Το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης για καλύτερη προστασία από τη μετάλλαξη Όμικρον δεν απέκλεισε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
Σε αντίστοιχη δήλωση προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά. Ανέφερε ότι μπορεί να χρειαστεί μια τέταρτη δόση για καλύτερη προστασία έναντι του νέου στελέχους, καθώς οι αρχικές μελέτες έχουν δείξει ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει την προστασία των αντισωμάτων με δύο δόσεις.
Η κ. Ψαλτοπούλου εξήγησε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είτε αν νοσήσουμε είτε αν εμβολιαζόμαστε εκπαιδεύεται καλύτερα και φτιάχνει αντισώματα για να αντιμετωπίζει καλύτερα τις μεταλλάξεις.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 κλείνει κάθε συζήτηση περί επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους 50 ετών και άνω.
Σημείωσε ότι η κίνηση των εμβολιασμών έχει φτάσει το τελευταίο διάστημα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, 68% στο γενικό πληθυσμό και 78% στον ενήλικο πληθυσμό. «Κινούμαστε σε πολύ υψηλά νούμερα. Εάν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός δεν θα χρειαστεί επέκταση και σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Αλλά κρατάμε ανοιχτή τη συζήτηση για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: in.gr