Καμπούλ: Λήγει το τελεσίγραφο των Ταλιμπάν, αγωνία για την επόμενη μέρα
Ξεκίνησε το απόγευμα η τελευταία αμερικανική επιχείρηση απομάκρυνσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, δίνοντας το σήμα τέλους των πτήσεων εκκένωσης, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο των Ταλιμπάν.
Η αγωνία για όσους δεν καταφέρουν να επιβιβαστούν αυξάνεται, καθώς από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η αποχώρηση των Αμερικανών, το Πεντάγωνο δεν θα συμμετέχει σε καμία επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών που θέλουν να φύγουν.
Την ίδια στιγμή η χαοτική απομάκρυνση των δυτικών από την Καμπούλ, εν μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων και αντιποίνων, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια σε αυτούς που θέλουν να πλησιάσουν το αεροδρόμιο, αλλά και κινδύνους αναζωπύρωσης των αντιπαραθέσεων.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Το παρακλάδι του ISIS στο Αφγανιστάν ανέλαβε την ευθύνη για την απόπειρα νέας επίθεσης με 5 ρουκέτες με στόχο το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Η τρομοκρατική οργάνωση χαρακτήρισε το χτύπημα επιτυχημένο, ωστόσο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως τα βλήματα αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό τους σύστημα.
Χθες είχε προηγηθεί η επίθεση των ΗΠΑ με drone σε μαχητές του ISIS, με τους Ταλιμπάν να καταδικάζουν τη συγκεκριμένη ενέργεια, ενώ υπήρξαν και αναφορές για θάνατο αμάχων.
Το Πεντάγωνο με ανακοίνωσή του ερευνά τις αναφορές αυτές αν και μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι. Οι πληροφορίες μιλούν για 9 ή 10 νεκρούς, μέλη μιας οικογένειας, ανάμεσά τους και 6 παιδιά. Κάποια από τα θύματα είχαν βίζα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει το BBC.
Η απομάκρυνση των ΗΠΑ και οι εγγυήσεις για ασφαλείς αποχωρήσεις μετά την 31η Αυγούστου
Όπως αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, ο βασικός «πυρήνας» του διπλωματικού προσωπικού της χώρας έχει αναχωρήσει. Δεν διευκρινίστηκε αν μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο πρεσβευτής Ρος Γουίλσον, ο οποίος αναμένεται να είναι από τους τελευταίους που θα φύγουν από την Καμπούλ. Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν με αερογέφυρα περίπου 1.200 ανθρώπους από την Καμπούλ χθες, Κυριακή.
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν απομακρυνθεί συνολικά μέχρι σήμερα είναι πάνω από 122.000 ενώ απομένουν 350 από τις ΗΠΑ, 1.250 από τη Βρετανία, 300 από τη Γερμανία και 1.000 από τη Γαλλία.
Ανησυχία εκφράζεται για το πώς θα καταφέρουν οι Ταλιμπάν να διοικήσουν το αεροδρόμιο από την 1η Σεπτεμβρίου και για το αν θα επιτρέπουν σε ανθρώπους με νόμιμα έγγραφα να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπως έχουν δεσμευτεί. Οι διαπραγματεύσεις είναι έντονες και η Τουρκία που διεκδικεί την ασφάλεια του αεροδρομίου με τους δικούς της όρους λέει ότι ακόμη δεν έχει δεχθεί σχετικό αίτημα.
Από την πλευρά τους οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν ότι μπορούν να επαναφέρουν την ηρεμία στο αεροδρόμιο, μόλις φύγουν και οι τελευταίοι Αμερικανοί και ότι θα αντιμετωπίσουν την ISIS.
Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα
Οι Αφγανοί που μένουν πίσω αγωνιούν για την επόμενη μέρα και για τη σκληρή μάχη της επιβίωσης. Η ανθρωπιστική κρίση είναι μπροστά, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, και πέρα από το ζήτημα των δικαιωμάτων, το βασικό πρόβλημα είναι πως θα αντέξει η ήδη τσακισμένη οικονομία του Αφγανιστάν. Το υποτυπώδες σύστημα υγείας που στηρίζεται στη δράση ΜΚΟ, απειλείται με κατάρρευση, οι τιμές των βασικών αγαθών αυξάνονται ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια της Δύσης δεν θεωρείται δεδομένη.
Από τη μεριά της η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τους Πρόσφυγες απηύθυνε σήμερα έκκληση για υποστήριξη των Αφγανών πολιτών, θεωρώντας βέβαιο ένα νέο προσφυγικό κύμα. Συγκεκριμένα, ο Φιλίπο Γκράντι, ο Ύπατος Αρμοστής, ζήτησε να παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα και περισσότερες χώρες να μοιραστούν «αυτή την ανθρωπιστική ευθύνη» με το Ιράν και το Πακιστάν, που φιλοξενούν ήδη 2,2 εκατομμύρια Αφγανούς.
Παράλληλα, σημείωσε: «Είναι θέμα ημερών να τελειώσει η αερομεταφορά από την Καμπούλ και η τραγωδία που ξετυλίγεται δεν θα είναι πια τόσο ορατή. Όμως θα εξακολουθήσει να είναι μια καθημερινή πραγματικότητα για εκατομμύρια Αφγανούς. Δεν πρέπει να τους εγκαταλείψουμε. Μια πολύ μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μόλις που αρχίζει».
Πηγή: In.gr