WWF: Επιστολή προς Μητσοτάκη για αποτελεσματική δασοπροστασία με έμφαση στην πρόληψη
Προτάσεις για αποτελεσματική δασοπροστασία με έμφαση στην πρόληψη των πυρκαγιών διατυπώνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF που ζητεί την αναστολή των οικοδομικών αδειών για νέες κατασκευές στις καμένες περιοχές.
Είναι επιβεβλημένη η αναστολή όλων των οικοδομικών αδειών για νέες κατασκευές εντός των καμένων περιοχών, ακόμα και αν δεν το προβλέπει η νομοθεσία για τις αναδασωτέες εκτάσεις, μέχρι να εκτιμηθεί η συνολική οικολογική ζημιά και να καθοριστούν οι ανάγκες αποκατάστασης. Από την απαγόρευση θα πρέπει να εξαιρεθούν οι άδειες επισκευής και ανακατασκευής πυρόπληκτων κτιρίων, τονίζει το WWF Ελλάς σε αναλυτική επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για όλα όσα θα έπρεπε να γίνουν για να έχουμε ουσιαστική και αποτελεσματική δασοπυροπροστασία στη χώρα.
Η επιστολή συνοδεύεται και από τις υπογραφές 63.000 πολιτών οι οποίοι ανταποκρίθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα σε κάλεσμα που απεύθυνε το WWF, υποστηρίζοντας το πάγιο αίτημα της περιβαλλοντικής οργάνωσης για ουσιαστική πρόληψη των δασικών πυρκαγιών ως τον μόνο τρόπο για να προστατευτούν αποτελεσματικά τα δάση μας.
Στη χαοτική νέα κανονικότητα που διαμορφώνει η κλιματική κρίση, οι πιο διαχειρίσιμες πυρκαγιές είναι εκείνες που προλαμβάνονται και των οποίων η εξάπλωση ελέγχεται άμεσα και η έντασή τους ελαχιστοποιείται. Τα θεμελιώδη προβλήματα παραμένουν ίδια: υποχρηματοδότηση, μονομερής ανάπτυξη και εξάρτηση από κατασταλτικούς μηχανισμούς, θεσμική πολυδιάσπαση και διαρκής αποδυνάμωση της ειδικότερης αρμόδιας αρχής, δηλαδή της δασικής υπηρεσίας, και έλλειψη έγκαιρου σχεδιασμού, αναφέρεται στην επιστολή.
Το WWF ζητά:
■ Να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη με δραστική ενίσχυση σε πόρους με έμφαση κυρίως στα θέματα διαχείρισης της καύσιμης ύλης σε δάση και δασικές εκτάσεις με επιστημονικά κριτήρια και παράλληλη ενδυνάμωση των τοπικών δασικών υπηρεσιών.
■ Την ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής διαχείρισης πυρκαγιών με τη θεσμοθέτηση σχεδίων αντιπυρικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο, την αντιμετώπιση των επισφαλειών του δικτύου ηλεκτροδότησης, τον συνυπολογισμό της κλιματικής κρίσης, τη διαρκή αξιολόγηση του συστήματος δασοπυροπροστασίας και την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα που μπορούν να συνδυαστούν με την πρόληψη δασικών πυρκαγιών.
■ Τη διάφανη ανάλυση των αιτιών των πυρκαγιών και τη λήψη στοχευμένων μέτρων.
■ Την κάθαρση του θεσμικού πλαισίου, καθώς η δασική νομοθεσία είναι διάτρητη από συνεχείς μεταβολές που επιτρέπουν την ασχεδίαστη ανάπτυξη οικισμών (νόμιμων και αυθαίρετων) και ενθαρρύνουν την κατασκευή εγκαταστάσεων μέσα στα δάση.
■ Την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση των οποίων συνιστά απαράδεκτη ενθάρρυνση προς καταπατήσεις που περιπλέκουν το τοπίο διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών
■ Την πλήρη ενεργοποίηση του συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας με την εφαρμογή του νόμου 4662/2020, που αν και έχει ψηφιστεί εδώ και δύο χρόνια, παραμένει ανεφάρμοστος.
■ Την ενίσχυση της περιβαλλοντικής διοίκησης, καθώς είναι συνεχής η αποδυνάμωση της δασικής υπηρεσίας και η διαρκής απαξίωση των θεσμών διοίκησης των περιοχών Natura.
■ Τη δημιουργία ενός κλιματικά ανθεκτικού χωρικού σχεδιασμού με την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης και την ένταξη της έννοιας της διαχείρισης των περιβαλλοντικών και κλιματικών κινδύνων στη χωροταξία, στην πολεοδομία και στις αναπτυξιακές πολιτικές.
■ Τη διαφάνεια στην απόδοση ευθυνών και κυρίως την ενίσχυση της εφαρμογής των προβλεπόμενων κυρώσεων καθώς και την αυστηροποίηση των κυρώσεων σε όλες τις περιπτώσεις εμπρησμού
■ Τη συστηματική ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών στο σύστημα δασοπυροπροστασίας.
■ Την αποκατάσταση των καμένων περιοχών με αντιδιαβρωτικά έργα και με προτεραιότητα στην εξασφάλιση των συνθηκών για φυσική αναγέννηση.
Πηγή: efsyn.gr