Τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων - Διάσταση απόψεων στην επιτροπή - Πιθανές ημερομηνίες
Χωρίς να υπάρξει συμφωνία για το άνοιγμα των σχολείων ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Διάσταση απόψεων στην επιτροπή λοιμωξιολόγων και πιθανές ημερομηνίες. Τρεις προτάσεις.
Χωρίς να υπάρξει συμφωνία ολοκληρώθηκε η σύσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων, στην οποία συμμετείχε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Όπως αναφέρει το MEGA, τα μέλη όχι απλά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν, αλλά δεν κατέληξαν ούτε καν σε δυο προτάσεις, τις οποίες θα έθεταν σε ψηφοφορία.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι
Συγκεκριμένα, υπάρχει μια ομάδα που πιστεύει πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας δεν το επιτρέπουν, ενώ το άνοιγμα των σχολείων θα φέρει και αύξηση κινητικότητας στους δρόμους, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να φέρει επικίνδυνο πισωγύρισμα.
Ακόμα, υπάρχει η πρόταση να ανοίξουν αρχικά τα δημοτικά, εάν τα στοιχεία είναι καλά μετά την Πρωτοχρονιά και στη συνέχεια, περίπου 15 μέρες αργότερα, να ακολουθήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια.
Τέλος, η τρίτη πρόταση είναι άμεσο άνοιγμα των σχολείων στις 8 ή 11 Ιανουαρίου. Αυτή η ομάδα των ειδικών θεωρεί ότι τα παιδιά δεν νοσούν βαριά, ενώ βασίζουν την άποψή τους στο γεγονός ότι τα παιδιά είναι πολύ κουρασμένα ψυχολογικά και βρίσκονται πολύ καιρό μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον.
Σε 48 ώρες πρέπει να καταθέσουν πρόταση
Πλέον, η επιτροπή έχει 48 ώρες να αποφασίσει και να καταθέσει την πρότασή της στην κυβέρνηση, η οποία θα πάρει και την τελική απόφαση για το αν και πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία.
Τι λένε οι ειδικοί
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, τόσο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, όσο και η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσαν πως το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για ειδικούς και κυβέρνηση.
Ωστόσο, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ σημείωσε πως «καμία απόφαση δεν παίρνεται ελαφρά τη καρδία. Αφού εξετάσουμε τα επιδημιολογικά στοιχεία παίρνονται οι αποφάσεις». Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, «παραμένει προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων, οπότε θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα επαναλειτουργήσουν».
«Δεν αποτελεί στόχο για μόνον εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και για την ψυχολογία και την υγεία των παιδιών μας» το άνοιγμα των σχολείων, είπε από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Επιπλέον, η καθηγήτρια σημείωσε πως οι εκπαιδευτικοί αποτελούν σημαντικούς λειτουργούς. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών των εκπαιδευτικών, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι «θα εμβολιαστούν σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της επιτροπής εμβολιασμών. Πρώτη προτεραιότητα αποτελούν οι ευπαθείς ομάδες, οι άνω των 70 ετών και άτομα με σοβαρά νοσήματα».
Ανυπομονούν για την επιστροφή στα θρανία
Πάντως, μετά από δυο μήνες μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών οι μαθητές άλλα και οι γονείς τους έχουν φθάσει να ανυπομονούν πλέον για την επιστροφή στη γνώριμη καθημερινότητα.
Επανεκκίνηση της δια ζώσης διδασκαλίας με αποστάσεις και περισσότερα τμήματα για να είναι λιγότεροι μαθητές στις αίθουσες, ζητούν οι εκπρόσωποι δασκάλων και καθηγητών.
Επιπλέον, εκφράζεται ο προβληματισμός για το αν θα πρέπει να υπάρξει προτεραιότητα στους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών.
Με την πανδημία να επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία των σχολείων, ανακοινώθηκε ταχύρρυθμο πρόγραμμα επιμόρφωσης για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών, ώστε να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για τηλεμαθήματα.
Πηγή: in.gr