Θωρακίζεται η Ακρόπολη καθώς και τα μνημεία της ευρύτερης περιοχής
Παραδόθηκε στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη μελέτη τρωτότητας και ασφάλειας της Ακρόπολης
Με κάθε επισημότητα αλλά και… μυστικότητα παραδόθηκε χθες η μελέτη τρωτότητας και ασφάλειας του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης και των μνημείων της αλλά και των μνημείων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, από το Κουκάκι έως τα Πατήσια.
Η απόρρητη έκθεση παραδόθηκε στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου και τον πρόεδρο του Δ.Σ. και διοικητή του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας που εκπόνησε τη μελέτη, Θεόδωρο Δραβίλλα.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου η μελέτη, έκτασης 600 σελίδων, αφορά ζητήματα προστασίας, σχέδια φύλαξης και διαχείρισης κινδύνων που απειλούν τα μνημεία, είτε αυτοί είναι φυσικά φαινόμενα ή ανθρωπογενείς παράγοντες. Η μελέτη αναλύει τα τρωτά σημεία των μνημείων, τους όρους επικινδυνότητας για τον χώρο και καταλήγει σε ένα σύνολο προτάσεων προς άμεση ή μεσο-μακροπρόθεσμη εφαρμογή. Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε τρισδιάστατη γεωγραφική αποτύπωση της ευρύτερης περιοχής του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, που εκτείνεται από το Κουκάκι έως την οδό Πατησίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», έχουν μελετηθεί οι κίνδυνοι κατά περίπτωση και έχουν τοποθετηθεί σε μια κλίμακα ανά περιοχή και όχι ανά μνημείο. Ως εκ τούτου, οι προτάσεις στις οποίες καταλήγει διαφέρουν στη χρονική τους διαστρωμάτωση. Κάποιες είναι περισσότερο επείγουσες, ενώ για την υλοποίηση άλλων, συνήθως πιο κοστοβόρων, χρειάζονται 3 έως 4 έτη.
«Μας ενδιαφέρει στον μέγιστο βαθμό η ασφάλεια των αρχαιολογικών χώρων, ιδιαιτέρως η ασφάλεια της Ακρόπολης και της γύρω περιοχής. Έχουμε έναν χώρο με πάρα πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, άρα τα θέματα ασφαλείας δεν απασχολούν μόνο την Ελλάδα, αλλά διεθνώς», σημείωσε η κ. Μενδώνη και πρόσθεσε ότι μια ενδεχόμενη ζημιά στις αρχαιότητες της Ακρόπολης είναι δυσφήμιση για τη χώρα.
Πρόσφατο πλήγμα στην εικόνα του μνημείου αποτέλεσαν οι απανωτές βλάβες του αναβατορίου της Ακρόπολης για τα άτομα με αναπηρίες που οδήγησαν στην αναστολή της λειτουργίας του για περίπου έναν χρόνο, αλλά και το κεραυνικό πλήγμα τον Απρίλιο του 2019 που είχε ως αποτέλεσμα των τραυματισμό τεσσάρων ατόμων. Ο νέος ανελκυστήρας πλαγιάς είναι προγραμματισμένος να παραδοθεί προς χρήση στις 3 Δεκεμβρίου, ενώ η κεραυνική προστασία του μνημείου αποκαταστάθηκε τον Μάιο του 2019.
«Η εποχή την οποία διανύουμε είναι εποχή πρωτόγνωρων απειλών. Αυτό που ίσχυε στο παρελθόν, ότι τα μνημεία είναι ουσιαστικά ασφαλή, λόγω του συμβολισμού και της σημασίας την οποία έχουν και είναι σεβαστά απ’ όλους, δυστυχώς στις ημέρες μας δεν ισχύει», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Οικονόμου.
Οι δύο φορείς αναμένεται να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας ώστε να εκπονηθούν σχέδια ασφαλείας για τα μουσεία και τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Η μελέτη παραδόθηκε στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων Κωνσταντίνο Φρισήρα και στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών Ελένη Μπάνου προκειμένου να εξειδικευθούν οι προτάσεις και να δρομολογηθούν οι πρώτες παρεμβάσεις.
Πηγή: kathimerini.gr