Η ανάλυση του Γιώργου Μάνταλου στο «ΦΩΣ» για το φάιναλ φορ του Βερολίνου

Ο προπονητής της Μεγαρίδας, Γιώργος Μάνταλος ανέλυσε στο «ΦΩΣ» τα ζευγάρια του φάιναλ φορ και εύχεται να δει μονομαχία Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού για το τρόπαιο

Η ανάλυση του Γιώργου Μάνταλου στο «ΦΩΣ» για το φάιναλ φορ του Βερολίνου

Ο Γιώργος Μάνταλος οδήγησε φέτος τη Μεγαρίδα σε μια εξαιρετική πορεία στην Elite League, ασχέτως αν η ομάδα δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι το τέλος. Ο προπονητής της ΝΕΜ, με άριστες γνώσεις για το μπάσκετ, μίλησε στο «ΦΩΣ» για το μεγάλο ραντεβού του Βερολίνου.

Η ώρα του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας έφτασε. Ο Ολυμπιακός στην τρίτη συνεχόμενη παρουσία του έρχεται αντιμέτωπος με τη Ρεάλ, σε μια επανάληψη του περσινού τελικού. Τι βλέπεις;

Ο Ολυμπιακός, παρόλο που αναγκάστηκε να προσθέσει στο ρόστερ του παίκτες κατά τη διάρκεια της σεζόν, λόγω των πολλών τραυματισμών, έδειξε και φέτος πως είναι μία σκληρή ομάδα που δύσκολα μπορείς να καταβάλεις. Το απέδειξε και στη σειρά με την Μπαρτσελόνα. Περιμένω ένα δύσκολο ματς με τη Ρεάλ, με τις πιθανότητες να είναι μοιρασμένες. Ο Ολυμπιακός έχει πληρότητα στη γραμμή των ψηλών και μπορεί να κοντράρει τα αντίστοιχα ατού των Μαδριλένων.

Ποια πιστεύεις είναι τα κλειδιά της αναμέτρησης;

Όταν μιλάμε για ένα ζευγάρι Ολυμπιακός – Ρεάλ δεν υπάρχουν και πολλά άγνωστα ζητήματα για τους προπονητές, αφού η μία ομάδα ξέρει πολύ καλά την άλλη. Με Φαλ, Μιλουτίνοβ και Ράιτ ο Ολυμπιακός έχει «κόσμο» στους σέντερ για να αντικρούσει Ταβάρες και Πουαριέ. Η Ρεάλ με τα ψηλά φόργουορντ (Μούσα, Χεζόνια) φαίνεται πως έχει εκεί ένα μικρό πλεονέκτημα, αλλά οι συχνές παρουσίες στην πεντάδα των τριών γκαρντ από τον κόουτς Μπαρτζώκα μπορούν να δημιουργήσουν εξίσου προβλήματα. Είναι επίσης πολύ σημαντικό για τον Ολυμπιακό να περιορίσει τη δημιουργία του Καμπάτσο και ταυτόχρονα να επιβάλει εκείνος τον δικό του ρυθμό στην αναμέτρηση. Τέλος, θεωρώ δεδομένο ότι κάποια από τα γκαρντ της Ρεάλ, ελπίζω όχι όλα, θα βρουν μακρινό σουτ. Οπότε, εάν ο Ολυμπιακός καταφέρει και αυτός να βρει μακρινό σκορ και δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνο από Κάνααν ή Πίτερς, θεωρώ ότι θα ματσάρει πλήρως.

Πού υπερτερεί ο Ολυμπιακός και πού η Ρεάλ;

Ο Ολυμπιακός και η Ρεάλ δεν μπορούμε να πούμε ότι έκαναν πάρα πολλές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Παρόλο που οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν Βεζένκοφ και Σλούκα, είναι το πιο δεμένο σύνολο της Ευρωλίγκας. Ομάδα που τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχει ο κόουτς Μπαρτζώκας, που πλέον χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις, όπως ένα φάιναλ φορ, με τεράστια αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα. Η Ρεάλ, από την άλλη, έχει και αυτή τεράστια πείρα ως οργανισμός, αλλά και ένα ρόστερ πολύ πιο ακριβό από του Ολυμπιακού. Στο μπάσκετ και στον αθλητισμό γενικότερα μερικές φορές «money talks»… Θα είναι ένας συναρπαστικός ημιτελικός που πιστεύω θα κριθεί στις λεπτομέρειες και ως Έλληνας ελπίζω αυτές να γείρουν υπέρ του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός κατεβαίνει ως αουτσάιντερ φέτος. Καλό γι’ αυτόν; Από την άλλη πιστεύεις ότι το τρίτο συνεχόμενο φάιναλ φορ και τα δύο προηγούμενα χαμένα δημιουργούν ένα έξτρα βάρος;

Αρχικά δεν συμμερίζομαι τον ισχυρισμό του αουτσάιντερ. Ομάδα που επί τρία χρόνια έχει «τρομοκρατήσει» την Ευρώπη δεν τη λες αουτσάιντερ. Μόνο η διαφορά του μπάτζετ οδηγεί κάποιους στο να σκεφτούν έτσι. Ωστόσο, θα συμφωνήσω ότι φαίνεται πως ο Ολυμπιακός δείχνει να μην έχει πίεση. Το γεγονός ότι παίζει το τρίτο σερί φάιναλ φορ είναι από μόνο του μία τεράστια επιτυχία, που επετεύχθη όχι με σπατάλη πακτωλού χρημάτων αλλά με πλάνο, προγραμματισμό, συνέπεια και πίστη τόσο από τη διοίκηση όσο και από παίκτες και σταφ. Βέβαια, όταν φτάνεις σε αυτό το σημείο, η δίψα για την κατάκτηση του τροπαίου είναι τεράστια. Αυτό βέβαια ισχύει για όλους, ωστόσο πιστεύω ότι η Ρεάλ θα έχει περισσότερη πίεση λόγω του τεράστιου μπάτζετ. Πάντως να ξέρετε ότι στο πρώτο δευτερόλεπτο μετά το τζάμπολ όλα αυτά πάνε περίπατο και παίζουν 5 εναντίον 5.

Πάμε και στο άλλο ζευγάρι. Παναθηναϊκός εναντίον Φενέρμπαχτσε. Τι βλέπεις;

Ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι επένδυσε. Αρχικά έφερε έναν προπονητή που τα τελευταία χρόνια είχε μεγάλες επιτυχίες στην Ευρωλίγκα. Ταυτόχρονα έπεισε σημαντικούς παίκτες να φορέσουν τη φανέλα του (Σλούκας, Ναν, Λεσόρ, Χουάντσο) και σε συνάρτηση με τον κόσμο, που αγκάλιασε την προσπάθεια και μεταμόρφωσε το ΟΑΚΑ σε φρούριο, παρουσιάστηκε πλήρως μεταμορφωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η Φενέρμπαχτσε έχει και εκείνη πείρα και μην ξεχνάμε το έντονο ελληνικό στοιχείο που ίσως παίξει κάποιον ρόλο. Ο κόουτς Γιασικεβίτσιους θεωρώ ότι διανύει την ωριμότερη σεζόν του και ξεκάθαρα τόνωσε την ψυχολογία των ήδη χαρισματικών παικτών δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Πού πιστεύεις ότι θα κριθεί η αναμέτρηση;

Αρχικά, δύο πολύ σημαντικοί παίκτες για τον Παναθηναϊκό, ο Σλούκας και ο Χουάντσο, προέρχονται από τραυματισμό. Δεν γνωρίζουμε σε τι κατάσταση θα παρουσιαστούν. Ο κόουτς Αταμάν κλείνει το ροτέισον, ειδικά σε τέτοια παιχνίδια, οπότε είναι αντιληπτό πως αν Σλούκας και Χουάντσο δεν είναι 100% έτοιμοι, αυτό θα είναι τεράστιο μειονέκτημα για τον Παναθηναϊκό. Γενικότερα, όμως, ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα με τρομερό ατομικό ταλέντο που ο κόουτς Αταμάν έχει επιλέξει να το αφήνει ελεύθερο. Με αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού κάποιες φορές αρκούν 5’ για να διαλύσουν μια ομάδα. Η Φενέρμπαχτσε από την άλλη έχει υπολογίσιμο βάθος στον πάγκο και πάρα πολύ καλούς φόργουορντ. Ειδικά ο Χέις-Ντέιβις έκανε τρομερή σεζόν και μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Οι παίκτες-κλειδιά;

Στους παίκτες-κλειδιά για τον Παναθηναϊκό δεν θα βάλω τους προφανείς Σλούκα, Ναν, Λεσόρ, που εύκολα ή δύσκολα θα κάνουν αυτό που πρέπει για την ομάδα τους, αλλά τον Παπαπέτρου, που ήταν κομβικός στα πλέι οφ και τους Χουάντσο και Μήτογλου που αν ματσάρουν με τους φόργουορντ της Φενέρ θα λύσουν τα χέρια του κόουτς Αταμάν. Για τη Φενέρ, που έχει στις τάξεις της την «αδυναμία» μου, κατ’ εμέ τον πιο επιδραστικό για τους συμπαίκτες του, παίκτη της Ευρωλίγκας τα τελευταία χρόνια, Νικ Καλάθη, θεωρώ ότι αυτός μαζί με τον Ουίλμπεκιν και τον Χέις-Ντέιβις θα αποτελέσουν βαρόμετρο. Ως Μεγαρίτης, θέλω ο Γιώργος Παπαγιάννης να κάνει εμφάνιση MVP, αλλά φυσικά να νικήσει ο Παναθηναϊκός.

Συμπερασματικά, σε ποια ομάδα από τις τέσσερις δίνεις τις περισσότερες πιθανότητες για την κατάκτηση του τροπαίου;

Ακούγεται κλισέ, αλλά μόνο έτσι είναι. Δεν υπάρχουν πιθανότητες. Και οι τέσσερις ομάδες κατέβηκαν για να το πάρουν και όλοι έχουν αποδείξει περίτρανα ότι μπορούν να το πάρουν. Εξαιτίας αυτού, λοιπόν, είναι πάρα πολύ ανοιχτό και πιθανό το σενάριο να δούμε έναν ελληνικό τελικό. Εύχομαι, ελπίζω και επιθυμώ διακαώς να πάνε στον τελικό Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός και αφενός το τρόπαιο να έρθει πάλι στην Ελλάδα, αφετέρου να βιώσουμε όλοι οι Έλληνες τη μόνη συγκίνηση που δεν μας έχει δώσει το μπάσκετ, έναν ελληνικό τελικό στην Ευρωλίγκα!

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τι βλέπεις;

Δεν υπάρχει πρόβλεψη σε αυτό! 50%-50%.

Ως προπονητής, ποιος από τους τέσσερις σου αρέσει περισσότερο; Μπαρτζώκας, Αταμάν και Γιασικεβίτσιους είναι φωνακλάδες σαν και εσένα!

Οι προπονητές, σε αυτό το επίπεδο, αποτελούν για όλους εμάς τους υπολοίπους δασκάλους, που καλούμαστε να τους μελετήσουμε και με κριτική προσέγγιση να μάθουμε από τη δουλειά τους. Δεν μπορώ να υιοθετήσω το «φωνακλάδες» ή ήρεμοι, καθώς ο καθένας από αυτούς κάνει τη δουλειά του άριστα, υποδειγματικά και με ξεκάθαρα, μετρήσιμα και μη αμφισβητήσιμα αποτελέσματα. Ο κόουτς Ματέο κλήθηκε να καθοδηγήσει ένα ρόστερ αστέρων που ο καθένας από μόνος του θα ήταν πρωταγωνιστής παντού και κατάφερε με υποδειγματικό τρόπο να τους εντάξει σε ένα καταπληκτικό σύνολο. Ο κόουτς Αταμάν μιλούν τα αποτελέσματά του γι’ αυτόν, καθώς έχει ήδη δύο κατακτήσεις Ευρωλίγκας (ίσως τρεις, αν δεν ήταν ο covid) και πιστώνεται φέτος την καθόλου εύκολη μεταμόρφωση του Παναθηναϊκού. Ο κόουτς Γιασικεβίτσιους, μετά την παρουσία του στην Μπαρτσελόνα, παρουσιάστηκε «αλλαγμένος» ως προς τον απόλυτο έλεγχο των αθλητών του, που μας είχε συνηθίσει, και αυτό νομίζω ότι λειτούργησε ευεργετικά στη Φενέρ, παρουσιάζοντάς μας ταυτόχρονα και κάποια επιθετικά highlights στη φετινή σεζόν. Τέλος, ο κόουτς Μπαρτζώκας είναι ο κόουτς Μπαρτζώκας. Ο καλύτερος προπονητής αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη. Ο τρόπος που διαχειρίζεται τους παίκτες του, η συμπεριφορά του προς αυτούς, η πίστη που τους δείχνει, η εξέλιξη ενός παιδιού στα χέρια του, η σχέση που σφυρηλατείται και παραμένει σταθερή, αλλά και τα αποτελέσματα της ομάδας, ο τρόπος που αυτά επιτυγχάνονται, η διαχρονική σταθερότητα και φυσικά τα πολύ λιγότερα χρήματα που δαπανώνται σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες του ίδιου επιπέδου αποδεικνύουν ότι έχει χτίσει και θεμελιώσει αυτό που στο μπάσκετ λέμε «προσωπική φιλοσοφία», ένα «πρόγραμμα σπουδών», που όποιος αθλητής και να εισαχθεί σε αυτό είναι υποχρεωμένος να το ακολουθήσει και να το τηρήσει!