Παναθλητικός: Ένας οργανισμός - πρότυπο! (pics)

Το χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Νεανίδων δικαίωση για την καταπληκτική δουλειά που γίνεται στον σύλλογο της Θεσσαλονίκης

Παναθλητικός: Ένας οργανισμός - πρότυπο! (pics)

Ο Παναθλητικός τα κατάφερε φέτος και πήρε το χρυσό στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων, επιβραβεύοντας την εξαιρετική δουλειά που γίνεται σε όλα τα επίπεδα στον σύλλογο των Συκεών. Στις μικρές ηλικίες έχουν καταγραφεί ουκ ολίγες επιτυχίες τα τελευταία χρόνια, ενώ και η γυναικεία ομάδα έφτασε μέχρι την Α1 και ετοιμάζεται φέτος να επιστρέψει σ’ αυτήν! Το «ΦΩΣ» μίλησε με τους συντελεστές της επιτυχίας.

Πρασσάς: Η ομορφότερη στιγμή!

Υπεύθυνος της ομάδας ο κ. Βασίλης Πρασσάς, που είδε στη διοργάνωση της Καλαμαριάς να ανταμείβονται οι κόποι όλων!

- Το κυνηγούσατε τα τελευταία χρόνια, επιτέλους ήρθε το χρυσό στο Πανελλήνιο Νεανίδων! Ποια τα συναισθήματα;

Ήταν η ομορφότερη στιγμή στην ιστορία του συλλόγου, με ένα σπουδαίο επίτευγμα (11 χρόνια είχε να έρθει πανελλήνιος τίτλος στις νεάνιδες στη Θεσσαλονίκη). Και ήταν πολύ συγκινητικό ότι αυτό έγινε με τα δικά μας παιδιά, μπροστά στους φίλους της ομάδας, στις οικογένειές τους και στις ακαδημίες μας!

- Το καλοκαίρι όταν αποχώρησαν κάποια βασικά στελέχη, φάνηκε να μην ανησυχείτε. Η δεξαμενή σας τελικά είναι ανεξάντλητη;

Επιτρέψτε μου να μιλήσω για το παρόν και το μέλλον. Το παρόν αποδείχτηκε λαμπρό και μάλιστα με πολλά κορίτσια να είναι γέννημα – θρέμμα του Παναθλητικού που σήμερα έχει την μεγαλύτερη ακαδημία μπάσκετ κοριτσιών σε όλη την Ελλάδα (180 κορίτσια) και δεν σας κρύβω ότι και το μέλλον θα είναι αντίστοιχο. Σε πρόσφατη αξιολόγηση που έγινε από στελέχη της Ομοσπονδίας στα U12 του συλλόγου, υπήρξε εξαιρετικό αποτύπωμα.

- Ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας;

Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό ωστόσο υπάρχει διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με πολλούς άλλους. Όπως βλέπετε, ο Παναθλητικός, στην γυναικεία ομάδα, προωθεί από πολύ νωρίς τα δικά του παιδιά. Ο κορμός της ομάδας που διεκδικεί την άνοδο στην Α1 αποτελείται από τις νεάνιδές μας. Αυτό βοηθάει την εξέλιξη των νέων Ελληνίδων που ζητούν ευκαιρίες και σε εμάς τους δίνονται απλόχερα. Φυσικά μεγάλο μερίδιο έχει και το τεχνικό επιτελείο με επικεφαλής τον Φοίβο Γυμνόπουλο όπου εφαρμόζει ένα πολύ σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης. Ωστόσο η δουλειά ξεκινάει από πολύ πιο πριν στις μικρές ηλικίες όπου η οργάνωση και ο σωστός σχεδιασμός συνοδεύονται από ένα υγιές περιβάλλον όπου κυρίως για το νεαρό κορίτσι και την οικογένειά του παίζει κυριαρχικό ρόλο.

- Η γυναικεία ομάδα, που έχει βάση τις νεάνιδες, ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Α1. Στόχος πλέον και η καθιέρωση στη μεγάλη κατηγορία;

Ο στόχος μας δεν θα αλλάξει αν επιστρέψουμε στην Α1. Προτεραιότητα έχουν τα νεαρά μας κορίτσια. Θέλουμε να αφήσουμε παρακαταθήκη στο γυναικείο μπάσκετ. Ακόμη και να έρθει η καθιέρωση, θα γίνει με τη δική μας φιλοσοφία στο επίκεντρο. Πλέον υπάρχουν και κίνητρα για τις ομάδες ούτως ώστε να δώσουν χρόνο σε νέες Ελληνίδες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν και επιπλέον κινήσεις από την Ομοσπονδία για τον περιορισμό των ξένων.

Γυμνόπουλος: Σκληρή δουλειά, άριστες σχέσεις

Προπονητής της ομάδας ο Φοίβος Γυμνόπουλος, με προϋπηρεσία κυρίως σε ανδρικό επίπεδο, αλλά …κολύμπησε με επιτυχία και στα νερά των γυναικών!

- Συγχαρητήρια. Το περιμένατε; Είχατε απέναντί σας δυνατούς αντιπάλους όπως ο Κρόνος, οι Εσπερίδες και ο Παναθηναϊκός.

Έτσι όπως εξελίχθηκε ήταν ένα αμφίρροπο τουρνουά. Εμείς ερχόμασταν από παιχνίδια πλέι οφ του πρωταθλήματος γυναικών. Δεν είχαμε την πολυτέλεια να ετοιμαστούμε και να μελετήσουμε τα παιχνίδια των νεανίδων, επίσης θα έπρεπε να κάνουμε διαχείριση στην κούραση και στους τραυματισμούς και για τους δύο στόχους. Τα κορίτσια έχουν μάθει να παίζουν για να μάχονται και να κερδίζουν. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία μας!

- Ποια συστατικά οδήγησαν στο χρυσό;

Τα συστατικά της επιτυχίας αυτής είναι η σκληρή δουλειά στην διάρκεια της χρονιάς, οι άριστες σχέσεις των αθλητριών, η υποστήριξη και η καθοδήγηση από μια εξαιρετικά έμπειρη διοίκηση και κατά κύριο λόγο τον κύριο Πρασσά. Και ο κόσμος που γέμισε το γήπεδο ήταν πάντα δίπλα μας.

- Είστε προπονητής και στο γυναικείο τμήμα. Πόσο εύκολο είναι να διαχειρίζεστε διπλό φορτίο;

Οι δύο στόχοι για να επιτευχθούν θέλουν μια πάρα πολύ προσεκτική διαχείριση των προπονήσεων, των εντάσεων και είχαμε την τύχη να συνεργαζόμαστε με το Proponisis, με ένα επιτελείο πολύ έμπειρων γυμναστών, τον κ. Χρυσάφη και την κ. Σπανίδου, όπως επίσης με το ιατρικό επιτελείο, τον γιατρό κύριο Χρηστίδη ο οποίος μας κατεύθυνε άριστα κατά την διάρκεια της χρονιάς, και το Physio two, με τον φυσιοθεραπευτή μας κ. Τσουκαλά που έκανε τα πάντα για την αποκατάσταση και αποθεραπεία των κοριτσιών. Δεν μπορώ να παραλείψω και τον έφορο της ομάδος κ. Κανάκη Σάκη που πραγματικά είναι δίπλα στην ομάδα για ό,τι χρειαστεί.

- Επειδή ωστόσο ο κορμός είναι σχεδόν ο ίδιος, διευκολύνει μήπως τη δουλειά;

Ο κορμός ήταν ο ίδιος και αυτό διευκόλυνε την χημεία της ομάδας, καθώς και τις νεαρές παίκτριες που ο σύλλογος εμπιστεύτηκε να πρωταγωνιστήσουν στην κατηγορία και τελικά δικαιώθηκε πλήρως.

- Αν και όλα τα κορίτσια αξίζουν μπράβο, ποια πιστεύεις πως μπορούν να κάνουν μια σημαντική καριέρα;

Πράγματι τα κορίτσια κάνανε τεράστια προσπάθεια, πολλές θυσίες, σκληρή δουλειά με πολλή πίεση. Όλες τους είναι ξεχωριστές. Όλες η καθεμία με τον δικό της ρόλο ήταν σημαντικές στην επιτυχία. Χρειάζεται πολλή δουλειά, πολλή συνέπεια και αφοσίωση για να ξεχωρίσει κάποια στο μέλλον. Αυτή θα κάνει στο τέλος και καριέρα...

- Στο παρελθόν είχες δουλέψει κυρίως σε ανδρικό επίπεδο. Ποια η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών; Λένε ότι στις γυναίκες είναι πιο δύσκολο να τα καταφέρεις. Ισχύει;

Οι διαφορές είναι μεγάλες σε όλα τα επίπεδα. Η αλήθεια είναι πως οι εντάσεις, η δύναμη, η ταχύτητα αλλάζει πολύ το επίπεδο. Αλλά και η ιδιοσυγκρασία των γυναικών είναι διαφορετική. Δυσκολεύομαι πολύ να προσαρμοστώ αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που τα κορίτσια το κατανοούν και έχουμε μια εξαιρετική επικοινωνία. Tough love (σκληρή αγάπη) το είπε και η ξένη της ομάδας μας, η Χάμιλτον.

Χωλοπούλου: Με δουλειά να πετύχω ό,τι ονειρεύομαι

Πρωταγωνίστρια της ομάδας η χαρισματική Βασιλική Χωλοπούλου, κόρη του παλιού άσου, Άρη.

- Πρωταθλήτρια, MVP και πρώτη σκόρερ του Πανελληνίου. Πως αισθάνεσαι;

Νιώθω πολύ χαρούμενη που καταφέραμε να κατακτήσουμε το Πανελλήνιο. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να γίνει αυτό. Πέρυσι φτάσαμε στη πηγή αλλά νερό δεν ήπιαμε, φέτος όμως ήταν διαφορετικά. Ήταν μια δύσκολη χρονιά καθώς είχαμε πολλά παιδιά στην 3η Λυκείου ενώ υπήρξαν και τραυματισμοί. Η σκληρή δουλειά όμως που κάναμε όλη τη χρονιά και το οικογενειακό κλίμα που είχαμε μεταξύ μας παίκτριες και προπονητές συνέβαλαν στο αποτέλεσμα αυτό. Οι οικογένειές μας, φίλοι, συμπαίκτες και όλη η διοίκηση και κυρίως ο κύριος Βασίλης Πρασσάς ήταν εκεί για μας όλη την χρονιά ώστε να μην μας λείψει τίποτα. Τώρα το μυαλό μας είναι στους τελικούς με τις Σέρρες για την άνοδο στην Α1. Πιστεύω αν παίξουμε με υπερηφάνεια και μαχητικότητα μπορούμε να το πετύχουμε!

- Το πιστεύατε ότι θα τα καταφέρετε; Ποιος αντίπαλος σας δυσκόλεψε περισσότερο;

Σίγουρα το πιστεύαμε! Ήταν ο στόχος που θέσαμε στην αρχή της χρονιάς ως τμήμα νεανίδων. Ήταν η τελική φάση όπου συμμετείχαν οι 8 καλύτερες ομάδες της Ελλάδας οπότε πιστεύω όλα τα ματς είχαν μια δυσκολία. Το ματς με τον Κρόνο ήταν απαιτητικό, στο πρώτο ημίχρονο δεν παρουσιάσαμε την πραγματική μας εικόνα. Στο δεύτερο ημίχρονο η προσπάθεια που κάναμε δεν ήταν αρκετή για να κερδίσουμε αλλά ευτυχώς η ήττα αυτή δεν μας στοίχισε. Ο τελικός με τις Εσπερίδες είχε πολλή ένταση, κάναμε λάθη και δεν παίξαμε με τον τρόπο που θέλαμε. Ωστόσο θεωρώ στο τέλος όλες κάναμε το κάτι παραπάνω και μπορέσαμε να κερδίσουμε!

- Νιώθεις ότι έχεις πάρει το DNA του μπαμπά;

Δεν ξέρω αν έχω πάρει το DNA του μπαμπά, θα φανεί! Από μικρό παιδί όμως είμαι συνέχεια στο γήπεδο μαζί του! Έχω μεγαλώσει μέσα στα γήπεδα. Είτε για να κάνω προπόνηση είτε για να δούμε αγώνα είτε για να τον δω να προπονεί. Δεν τον πρόλαβα να παίζει αλλά από τα βιντεάκια που έχω δει και από όσο μου έχουν πει ο τρόπος παιχνιδιού μας δεν μοιάζει τόσο. Εξάλλου έπαιζε και στην θέση 3 ενώ εγώ παίζω στο 1. Ξέρω όμως ότι είχε πολύ καλό σουτ και θα δουλέψω για να μου λένε όταν τελειώσω με το μπάσκετ ότι τον ξεπέρασα!

- Πόσο σε έχει βοηθήσει ως τώρα;

Είναι πάντα δίπλα μου σε ό,τι και αν κάνω! Είναι ο μεγαλύτερός μου φαν αλλά και αυτός που δεν θα μου κρύψει την αλήθεια είτε μ’ αρέσει είτε όχι. Μου έχει δείξει ότι χωρίς σκληρή δουλειά δεν πετυχαίνεται τίποτα! Έχει περάσει ατελείωτες ώρες στο γήπεδο για να μου κάνει προπόνηση και είμαι ευγνώμων για αυτό! Σίγουρα και όταν μου μοιράζεται προσωπικές του εμπειρίες με βοηθάει. Δεν ξέρω αν μπορέσω να του ξεπληρώσω ποτέ τις ώρες που έχει ασχοληθεί μαζί μου και την αγάπη που μου έχει δώσει αλλά ελπίζω να τον κάνω υπερήφανο!

- Ποιοι οι στόχοι σου για το μέλλον; Σκοπεύεις να πας Αμερική;

Στόχος μου είναι να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερη με την σκληρή δουλειά! Το να συνδυάσω μπάσκετ και σπουδές στην Αμερική είναι το όνειρό μου από μικρή. Έχω κάνει commitment στο Columbia University και αν όλα πάνε καλά σε 1 χρόνο και κάτι θα φύγω. Μέχρι τότε δουλειά, δουλειά, δουλειά και το μυαλό στην καθημερινή βελτίωση!

- Πέραν του μπάσκετ, θέλεις και με κάτι άλλο να ασχοληθείς;

Το μπάσκετ μου δίνει ζωή! Το γήπεδο το νιώθω σπίτι μου αλλά κάποια στιγμή θα τελειώσει. Στην Αμερική θέλω να σπουδάσω αθλητική ψυχολογία. Μετά τις σπουδές μου μακάρι να καταφέρω να παίξω επαγγελματικά και να πετύχω ό,τι ονειρεύομαι. Δεν ξέρω ακριβώς τι θέλω να κάνω όταν σταματήσω να παίζω αλλά σίγουρα το επάγγελμά μου θα έχει να κάνει με τον αθλητισμό.

- Αγαπημένος σου παίκτης και παίκτρια;

Κόμπι Μπράιαντ και Μαρίν Ζοανές!

Τσινασλανίδου – Κοφινά: Θυσιάσαμε πολλά!

Η Θεοδώρα Τσινασλανίδου και η Έλενα Κοφινά είναι απ’ τα κορίτσια που βρίσκονται από μικρά στον Παναθλητικό.

- Μπράβο για το χρυσό. Δικαίωση των κόπων σας;

Θ. Τ.: Δικαίωση των κόπων μας φυσικά, γιατί δουλέψαμε για την πρώτη θέση, θυσιάσαμε πολλά πράγματα και ανταμειφθήκαμε.

Ε. Κ.: Ευχαριστούμε! Βρίσκομαι στον σύλλογο 8 χρόνια, η δουλειά που γίνεται είναι εξαιρετική και κάθε χρόνο με ανοδική πορεία θα έλεγα. Οι θυσίες όλων αυτών των ετών είναι αρκετές καθώς η ομάδα λειτουργεί με βασική αρχή τον πρωταθλητισμό και την ατομική βελτίωση της κάθε παίκτριας μέσω της ομαδικότητας. Είμαι ευγνώμων που έκλεισε ο κύκλος της εφηβικής μου μπασκετικής πορείας με έναν τέτοιον τρόπο καθώς αυτό που έλειπε από τον Παναθλητικο ήταν αυτό το Πανελλήνιο Νεανίδων οπότε ολοκληρώθηκα και εγώ προσωπικά με τον πιο κατάλληλο τρόπο!

- Πού πιστεύετε ότι κρίθηκε;

Θ. Τ.: Θεωρώ πως βασικός παράγοντας ήταν το μπάσκετ που θέλουμε κάθε φορά να παίζουμε και δεν εννοώ τα συστήματα αλλά την ενέργεια στην άμυνα, την γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, την ομαδικότητα, την εμπιστοσύνη και στήριξη που έχουμε η μια στην άλλη και τέλος στο πόσο το θέλαμε.

Ε. Κ.: Βασική αρχή μας ήταν η άμυνα. Ο τρόπος που προσεγγίσαμε το παιχνίδι ήταν οι προσαρμογές μας σε κάθε επίθεση του αντιπάλου με βάση τις αλληλοκαλύψεις μεταξύ μας. Δεν σκεφτήκαμε λεπτό ότι δεν θα λήξει ο αγώνας χωρίς την υπέρ μας νίκη ακόμη και όταν ήμασταν πίσω με 9 πόντους στον τελικό. Στα αποδυτήρια είχα πει πως ό,τι και αν συμβεί έχουμε την δύναμη με κάθε τρόπο να αλλάξουμε ό,τι πάει λάθος μέσω της συγκέντρωσης και των οδηγιών του προπονητή μας, ώστε να βρεθούμε στην κορυφή. Οι καλές άμυνες που βγάλαμε την στιγμή που χρειαζόταν, βοηθούσαν να ανεβάζουμε την ψυχολογία μας κάθε λεπτό καθώς παίρναμε ενέργεια. Τα κρίσιμα σουτ που βάλαμε κρίθηκαν στο ότι είχαμε την υπομονή να αντιμετωπίσουμε τη ζώνη 1-4 του αντιπάλου, η οποία μας έδωσε κάτι που το θέλαμε. Όπου εν τέλει, δικαιωθήκαμε με αυτό που μας αξίζει!

- Παίζετε και στις γυναίκες. Η άνοδος στην Α1 θα είναι το κερασάκι στην τούρτα;

Θ. Τ.: Η άνοδος είναι ένας δύσκολος στόχος που θέλουμε πολύ και δουλεύουμε για αυτό όλη την χρονιά, επομένως η επίτευξή του σίγουρα θα είναι το κερασάκι στην τούρτα!

Ε. Κ.: Η αλήθεια είναι πως είμαστε η πιο νεανική ομάδα στην Α2γυναικών με αρκετό χρόνο συμμετοχής των νεανίδων. Η ψυχολογία που έχουμε οι "μικρές", θεωρώ πως θα γεμίσει ενεργειακά τις 3 μεγαλύτερες αθλήτριες της ομάδας ώστε να οδηγήσει στην επίτευξη του πλέον μοναδικού στόχου που έχουμε μπροστά μας, ολοκληρώνοντας μια χρονιά με πολλές εμπειρίες!

- Ποια τα όνειρά σας για το μέλλον;

Θ. Τ.: Τα όνειρά μου παραμένουν ως αυτά της 8χρονης Θεοδώρας, να θέλω να παίξω μπάσκετ όσο πιο ψηλά μπορώ, να δουλεύω καθημερινά και να βελτιώνομαι!

Ε. Κ.: Πολλά από αυτά έγιναν πραγματικότητα μέσω του Παναθλητικού! Πλέον το επόμενο είναι να πετύχω την εισαγωγή σε ανώτατο ίδρυμα και να συνεχίσω να βελτιώνομαι απολαμβάνοντας το μπάσκετ! Η χρονιά αυτή είναι ιδιαίτερη για μένα και για τις περισσότερες συμπαίκτριές μου καθώς δίνουμε πανελλήνιες εξετάσεις. Η καταβολή προσπάθειας για να ισορροπήσουμε προπόνηση και διαβάσματα είναι μεγάλη.

- Αγαπημένοι σας παίκτες και παίκτριες;

Θ. Τ.: Νίκος Χατζηβρέττας και Μαριέλλα Φασούλα!

Ε. Κ.: Ο Στέφεν Κάρι!

Τα «χρυσά» κορίτσια

Όλγα – Ιβιέ Όμο 2007 1.87 G
Ευμορφία Αναστασίου 2007 1.70 F
Κατερίνα Σακκοράφα 2007 1,70 G
Σωτηρία Κισόγλου 2008 1.65 G
Μαρία Σαββίδου 2007 1.75 F
Ευθυμία Στολτίδου 2006 1.72 F
Ελένη Κοφινά 2006 1.71 G
Θεοδώρα Τσινασλανίδου 2006 1.78 GF
Δήμητρα Καμπερίδου 2006 1.78 GF
Χριστίνα Παντώτη 2006 1.68 G
Καϊρέ Ντιόπ 2008 1.94 F
Μαρία Καρύδα 2006 1.84 C
Σμαράγδα Καπετανικόλα 2008 1.63 G
Βασιλική Δίτσα 2007 1.60 G
Βασιλική Χωλοπούλου 2007 1.77 G
Φωτεινή Σύρπα 2007 1.82 FC
Θεοδώρα Αδαμίδου 2006 1.81 C

# Προπονητής: Φοίβος Γυμνόπουλος. Βοηθός προπονητή: Δημήτρης Παπαδόπουλος. Γυμναστής: Βασίλης Μπαρτζόπουλος. Έφορος: Σάκης Κανάκης. Τιμ μάνατζερ: Κάλι Αποστολίδου.

# Πρόεδρος του Παναθλητικού ο Γιώργος Γιαρένης.