Γιάννης Kαλμαζίδης: «Ναυαγός» στη Σαάρεμα...
Ιστορίες για ναυαγούς διαβάσαμε και είδαμε πολλές σε βιβλία και ταινίες. Μερικές ήταν αληθινές, άλλες μυθοπλασία, αλλά η δική μας είναι πραγματική, συμβαίνει στις μέρες μας και ναυαγός στο νησί Σαάρεμα είναι ο πρώην προπονητής βόλεϊ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ Γιάννης Καλμαζίδης, που έχει αποκλειστεί λόγω κορονοϊού και δεν μπορεί να έρθει στην οικογένειά του, στη Θεσσαλονίκη.
Ο Γιάννης Καλμαζίδης τα τελευταία χρόνια, κι αφού κατέκτησε πρωταθλήματα και Κύπελλα με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, ξενιτεύτηκε και δουλεύει στο εξωτερικό. Η ζωή του είναι έτοιμη για βιβλίο και ταινία, αλλά χρόνο με τον χρόνο προστίθενται καινούργια κεφάλαια που την κάνουν πιο συναρπαστική, όπως αυτό που του συμβαίνει στην Εσθονία.
Ο Γιάννης Καλμαζίδης γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1968 στη Βουδαπέστη, από Έλληνες γονείς που έφυγαν από τη χώρα με τον εμφύλιο πόλεμο. Ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στο βόλεϊ ως αθλητής στη Σουηδία (μετανάστευσε με την οικογένειά του) υπό τις οδηγίες του Άντερς Κρίστιανσον, με τον οποίο η τύχη τα έφερε να συνεργαστούν αργότερα όταν ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα. Έχει αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 και έχει κατακτήσει 6 τίτλους, εκ των οποίων οι 5 ως αθλητής του Ηρακλή. Διετέλεσε αθλητής του ΠΑΟΚ από το 1994 έως και το 1999. Επίσης έχει αγωνιστεί σε Ορεστιάδα, Έσπερο Βυζαντίου και Άρη.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Την προπονητική καριέρα του την ξεκίνησε το 2007 στον Ηρακλή ως συνεργάτης του Σουηδού Άντερς Κρίστιανσον, με τον οποίο κατέκτησαν το πρωτάθλημα και το Σούπερ Καπ. Μετακόμισαν μαζί στον Ολυμπιακό όπου κατέκτησαν το νταμπλ της σεζόν 2008-09. Ο Καλμαζίδης ανέλαβε μόνος του τον Ολυμπιακό, όταν ο Κρίστιανσον παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2010, οδηγώντας την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Το καλοκαίρι έμεινε στον Ολυμπιακό ως δεύτερος πίσω από τον Ιταλό τεχνικό Φλάβιο Γκουλινέλι, που παραιτήθηκε την πρωτοχρονιά του 2011, οδηγώντας και πάλι την ομάδα στην κατάκτηση του νταμπλ. Τη σεζόν 2011-2012 ήταν πρώτος προπονητής στον Ολυμπιακό από όπου και αποχώρησε πριν από τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου και αντικαταστάθηκε από τον Τέλη Σωτήρχο.
Τον Οκτώβριο του 2012 ανέλαβε την Εθνική Γυναικών μέχρι και τον Ιούλιο του 2016. Στις 10 Δεκεμβρίου του 2013 ανέλαβε τον Παναθηναϊκό με μηδέν βαθμούς και με 8 νίκες σε 12 παιχνίδια στην κανονική περίοδο τον κράτησε στη μεγάλη κατηγορία. Ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε στον ΠΑΟΚ ως προπονητής αυτή τη φορά και πανηγύρισε το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του συλλόγου.
Ο αποκλεισμός στη Σαάρεμα
Στη συνέχεια έκανε καριέρα στο εξωτερικό, στην Κύπρο, τον Λίβανο, το Ντουμπάι και την Εσθονία. O κορονοϊός βρήκε τον Γιάννη Καλμαζίδη αποκλεισμένο στην Κουρέσαρ, στο νησί Σαάρεμα της Εσθονίας, και ψάχνει τρόπο να επιστρέψει στην Ελλάδα, αφού δεν υπάρχουν αεροπορικές πτήσεις και τα σύνορα είναι κλειστά.
Όλα ξεκίνησαν όταν η ομάδα του, πρωτοπόρος του εσθονικού πρωταθλήματος, κληρώθηκε με την ιταλική Μιλανό την εποχή που ο εφιάλτης του κορονοϊού εμφανίστηκε δειλά δειλά στην περιοχή της Λομβαρδίας. Η CEV (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία) ύστερα από αίτημα της Σαάρεμα και σύμφωνη γνώμη των Ιταλών ανακοίνωσε ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν στην Εσθονία το διήμερο 4-5 Μαρτίου, οι Ιταλοί πήραν την πρόκριση, αλλά άφησαν πίσω τους τον κορονοϊό.
Εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα και όλη η ομάδα μπήκε σε καραντίνα από τις 10 έως τις 24 Μαρτίου. Και όταν έληξε η καραντίνα, οι ξένοι της ομάδας και ο Καλμαζίδης αποκλείστηκαν στην Εσθονία.
«Ήμασταν για τρεις μέρες στο ίδιο γήπεδο, αφού εκτός από αγώνες κάναμε και προπονήσεις, Λίγο η μπάλα, λίγο οι χειραψίες, λίγο ο ιδρώτας έφεραν τον ιό και σε εμάς. Και το οξύμωρο και ενδεικτικό του ύπουλου ιού είναι ότι το βόλεϊ είναι ένα άθλημα όπου τις δύο ομάδες τις χωρίζει ο φιλές και δεν έρχονται σε επαφή οι παίκτες», μας είπε ο Καλμαζίδης.
Η καραντίνα για την ομάδα έληξε, όσοι βρέθηκαν θετικοί ανάρρωσαν, αλλά οι ξένοι παίκτες, όπως ο Κουβανός Χιμένεθ, πρώην του ΠΑΟΚ, και ο Γιάννης Καλμαζίδης αποκλείστηκαν στο νησί. «Είμαι σε καθημερινή επαφή με την ελληνική πρεσβεία στο Ταλίν, αλλά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, καθώς έχουν διακοπεί οι πτήσεις από και προς τις περισσότερες χώρες, ενώ έχει απαγορευτεί και η ακτοπλοϊκή σύνδεση» μας είπε o Γιάννης Καλμαζίδης, που δεν μπορεί να πάει και στη χώρα όπου μεγάλωσε, τη Σουηδία, καθώς διακόπηκε και η σύνδεση με τα πλοία. Το νησί έχει την έκταση της Εύβοιας, συνδέεται με την ηπειρωτική Εσθονία με φέριμποουτ, ύστερα από ημίωρο ταξίδι, ενώ η πρωτεύουσα Ταλίν, όπου υπάρχει αεροδρόμιο, απέχει μιάμιση ώρα.
Ο ομογενής τεχνικός συνέχισε: «Η Σερβία έκλεισε τα βόρεια σύνορά της, αλλά πριν φτάσω καν εκεί δεν θα μπορούσα να περάσω την Πολωνία, που επίσης έχει επιβάλει ανάλογη απαγόρευση. Βρήκα κάποιες πτήσεις από Γερμανία για Αθήνα, αλλά πώς θα πάω στη Φρανκφούρτη ή στις Βρυξέλλες που συνδέονται με την Ελλάδα; Καθημερινά μιλάω με το πρακτορείο με το οποίο συνεργάζεται η ομάδα για να δούμε αν τυχόν έχουν ανοίξει κάποιες πτήσεις, όμως αντιλαμβάνομαι πως αν υπάρξει κάποια αλλαγή αυτή θα συμβεί έπειτα από δύο εβδομάδες τουλάχιστον. Αλλά και να γυρίσω στην Ελλάδα, πρέπει να μείνω σε καραντίνα δύο εβδομάδων, ενώ ήδη ήμουν σε απομόνωση 15 μέρες».
Όσον αφορά τη ζωή στο Κουρέσαρ, «η ομάδα μας φροντίζει, οι φίλαθλοι μας άφηναν έξω από την πόρτα τρόφιμα, επικοινωνούμε καθημερινά για είδη πρώτης ανάγκης, όλη η διοίκηση είναι στο πλάι μας, μένουμε στα σπίτια του κλαμπ, αλλά δεν νομίζω ότι θα πληρωθούμε το υπόλοιπο του συμβολαίου μας. Το πρωτάθλημα διακόπηκε χωρίς την ανάδειξη πρωταθλητή, αν και ήμασταν πρώτοι στη βαθμολογία».
Και κατέληξε: «Δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο πέρα από υπομονή, καθώς όλοι βιώνουμε κάτι πρωτόγνωρο και η προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα ήταν κάτι παραπάνω από βίαιη. Ευτυχώς η οικογένειά μου (η σύζυγός του, τα δύο παιδιά του και η 81χρονη μητέρα του) στη Θεσσαλονίκη είναι καλά κι αυτό διώχνει λίγο το άγχος, αλλά με οπλίζει και με μεγαλύτερη υπομονή για την επιστροφή στην Ελλάδα. Εδώ βγαίνουμε στα πάρκα, στη φύση περπατάμε και δεν υπάρχει συνωστισμός. Οι Εσθονοί είναι πειθαρχημένος λαός, λειτουργούν τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Έχουν ένα σύνθημα που λέγεται 2x2. Δηλαδή δύο άτομα σε δύο μέτρα απόσταση. Στη Σουηδία πάντως δεν είναι όλα ελεύθερα. Έχουν ληφθεί μέτρα, όπως το κλείσιμο των σχολείων και η προστασία των ηλικιωμένων. Δεν έκλεισαν τα καταστήματα, δεν νέκρωσαν οι αγορές όπως σε όλες τις υπόλοιπες χώρες. Ποιο μοντέλο θα δικαιωθεί, θα το γράψει η ιστορία. Το σίγουρο πάντως είναι πως η φιλοσοφία των Σουηδών δεν είναι λάθος: Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, να είμαστε ενήμεροι και υπεύθυνοι και σίγουρα το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στην Ελλάδα όταν βγούμε από την καραντίνα».