Κύριοι του βόλεϊ, θα έχετε την τύχη των δεινοσαύρων...
Μετά την ανάσα που πήρε το ελληνικό βόλεϊ με τις προκρίσεις των εθνικών ανδρών και γυναικών στους «16» του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος επιστρέψαμε στη μιζέρια των πρωταθλημάτων μας, που έχουν πιάσει πάτο…
Από τη Volley League ανδρών δεν ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε και πού να τελειώσουμε, αφού υπάρχει παθογένεια ετών και το «παρεάκι» των 8 ομάδων κρατάει με νύχια και με δόντια τα προβληματικά μέλη μέχρι ρανίδος. Αν και διαφαίνεται εκ των προτέρων ότι κάποια ομάδα θα «σκάσει», τις κάνουν τεχνητές αναπνοές, αντί να δώσουν ανάσες στο πρωτάθλημα με φρέσκο αίμα, μέσω wild cards, σε ομάδες χωρίς χρέη, όπως ο Φίλιππος Βέροιας, η Κοζάνη, η Σάμος… Και σαν να μην έφτανε αυτό, τις νεοαφιχθείσες ομάδες τις αναγκάζουν να πληρώνουν δικά τους παλιά χρέη, όπως μας είχε καταγγείλει ο πρόεδρος του Εθνικού Πειραιά.
Καλά να μη μιλήσουμε για το διάτρητο Λιγκ Καπ που έχει απαξιωθεί πλήρως, αφού οι όμιλοι χωρίζονται όπως βολεύει, ενώ η προκήρυξη (η ποια;) καταστρατηγείται κατά το δοκούν (η εφετινή μιλάει για ισοβαθμίες 4 ομάδων, ενώ κάθε όμιλος έχει 3 !). Οι ομάδες έπαιξαν και χωρίς δελτία, ενώ φέτος έχουμε νέα παγκόσμια πρωτοτυπία, ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης δεν μετέχει γιατί δεν έχει ομάδα, αλλά μπήκε στην κληρωτίδα του πρωταθλήματος που αρχίζει σε λίγες μέρες. Και έγινε μια κλήρωση χωρίς να έχουν εξασφαλίσει άδεια συμμετοχής όλες οι ομάδες. Κι αν σκάσει «κανόνι» τότε θα έχουμε ένα ή δυο ρεπό, όπως πέρυσι. Βρε δεν βαριέσαι αδελφέ!
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Αποτελεί εξάλλου μνημείο η ανακοίνωση της ΕΣΑΠ για το πώς θα γίνει το νέο πρωτάθλημα. Αν παίξουν 11 ή 10 ή 9 ή 8 ομάδες... Γελάει το πανελλήνιο και γινόμαστε αντικείμενο χλευασμού αφού όλοι ρωτάνε ειρωνικά «τι γίνεται με το πρωτάθλημα βόλει; Θα αρχίσει; Με πόσες ομάδες;»
Συνυπεύθυνοι είναι όλοι. Και οι συνεπείς Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Φοίνικας, Παναθηναϊκός, Κηφισιά που έφτιαξαν δυνατές ομάδες χωρίς να ενδιαφέρονται για το συνολικό προϊόν, αλλά και οι Παμβοχαϊκός, Εθνικός Αλεξανδρούπολης, Ηρακλής. ΟΦΗ και Ελπίδα είναι νέοι δεν πιάνονται, αν και ο πρώτος έπρεπε να γίνει ΤΑΑ εδώ και καιρό.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο Εθνικός και να παίξει, θα «σκάσει» εν μέσω περιόδου, ενώ ο Ηρακλής μπορεί να τακτοποίησε και φέτος τις αμαρτίες του παρελθόντος, αλλά θα εμφανισθούν κι άλλες τους επόμενους μήνες.
Συνυπεύθυνοι και οι παίκτες που αρχικά κραυγάζουν και μετά συμβιβάζονται παρότι γνωρίζουν ότι θα πάρουν την πρώτη δόση και μετά μη τους είδατε τους οφειλέτες. Παλιά ιστορία.
Το μόνο ελαφρυντικό με προϋποθέσεις όμως, είναι η αβελτηρία της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού που κινείται σε ρυθμούς χελώνας. Πρώτα βγάζει τις αποφάσεις για το ποδόσφαιρο, μετά για το μπάσκετ και στο τέλος για το βόλει, κι αφού έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα(ήταν προγραμματισμένο στις 20 Οκτωβρίου αν δεν το θυμόσαστε). Κι εδώ όμως η ΕΣΑΠ έπρεπε να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να ζητήσει να ξεκαθαρίσουν όλες οι εκκρεμότητες τον Ιούλιο.
Τα ψέματα τελείωσαν. Αποφασίστε κύριοι. Επαγγελματικό πρωτάθλημα με 8 υγιείς ομάδες ως Ανώνυμες Εταιρείες και 4 γύρους ή επιστροφή στον ερασιτεχνισμό. Γιατί αυτό που κάνατε είναι ένα ημιθανές πρωτάθλημα. Έγραψε η ιστορία ότι ξοφλήσαμε, αλλά δεν το καταλάβαμε
Και το κερασάκι; Δεν γίνεται να ξεκινάει το πρωτάθλημα χωρίς τηλεόραση ή να … στριμώχνεται η κλήρωση στο ξενοδοχείο του προέδρου. Έλεος, αυτό είναι … πανηγυράκι, με τον έναν να βραβεύει τον άλλον, χωρίς τηλεοπτική κάλυψη.
Και πάμε στο πρωτάθλημα γυναικών, όπου υπάρχουν υγιείς ομάδες με τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ, τον Άρη, τον ΑΟ Θήρας, τη Θέτιδα να έχουν ισχυρά σύνολα, ο ανταγωνισμός είναι στην κορύφωση του, αλλά η ΕΟΠΕ δεν φρόντισε να το εκτοξεύσει. Δεν έκανε μια πανηγυρική εκδήλωση σε συνδυασμό με την κλήρωση. «Στριμώχθηκαν» οι ομάδες στα γραφεία της σε βαριεστημένη τυπική διαδικασία, ενώ το ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ δεν είχε τηλεοπτική κάλυψη και η τύχη του αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στην 3η αγωνιστική είναι στον αέρα. Και για να κάνεις ομελέτα χρειάζεται να σπάσεις αβγά, να γίνεις κακός, να πιέσεις, να διεκδικήσεις. Με ευχολόγια δεν γίνεται δουλειά …
Κύριοι του βόλεϊ, το άθλημα απαξιώθηκε, σβήνει χρόνο με τον χρόνο και γι αυτό δεν φταίει η κρίση. Φταίμε όλοι. Και οι δημοσιογράφοι που δεν ασκούν σκληρή κριτική και είναι απλά θεατές και καταγραφείς των γεγονότων. Αν όλα τα παραπάνω συνέβαιναν πριν από 10 χρόνια, οι υπεύθυνοι δεν θα τολμούσαν να πατήσουν το πόδι τους στο γήπεδο.
Κύριοι, όποιος δεν εξελίσσεται και δεν προσαρμόζεται, εξαφανίζεται, όπως οι δεινόσαυροι …