Υπόθεση Ζαλμά: Ερασιτέχνες παράγοντες, ερασιτέχνες προπονητές
Το …επαγγελματικό πρωτάθλημα βόλεϊ δέχθηκε ακόμη ένα χτύπημα από ερασιτέχνες παράγοντες και ερασιτέχνες προπονητές, με την αποχώρηση του Νίκου Ζαλμά από τον Φοίνικα Σύρου, επειδή δεν εξασφάλισε απόσπαση από το σχολείο του.
Μιλάμε για επαγγελματικό πρωτάθλημα, όπου οι προπονητές πρέπει να είναι επαγγελματίες , να κάνουν διπλές προπονήσεις και να είναι αφοσιωμένοι στη δουλειά τους για να βελτιώσουν τους παίκτες, προς όφελος της Εθνικής. αλλά και των ομάδων τους. Στη Σύρο, προσλήφθηκε ο Νίκος Ζαλμάς, που απ ότι φάνηκε εκ των υστέρων, θα έμενε μόνο αν εξασφάλιζε απόσπαση από το σχολείο του. Έκανε την προετοιμασία, τα φιλικά και λίγες ημέρες πριν αρχίσει το πρωτάθλημα αποχώρησε γιατί δεν κατάφερε να πάει σε σχολείο της Σύρου.Μιλάμε για ερασιτέχνες παράγοντες που έκαναν τέτοια συμφωνία, αλλά και ερασιτέχνη προπονητή που έχει ως δεύτερη δουλειά το βόλει, αφού το πρόβλημα του θα μπορούσε να ξεπεραστεί αν έπαιρνε άδεια άνευ αποδοχών από το σχολείο του. Ήθελε όμως και την πίτα σωστή και το σκύλο χορτάτο…
Και το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στον Νίκο Ζαλμά, αλλά σχεδόν σε όλους τους Έλληνες προπονητές, που έχουν πρώτη δουλειά τα σώματα ασφαλείας ή το Λύκειο, ή το Πανεπιστήμιο και δεύτερη το βόλεϊ. Γι αυτό και δεν προοδεύει το άθλημα, αφού το βόλεϊ είναι πάρεργο… Και ουδείς θέλει να χάσει τη βόλεψη του, για τη …μεγάλη του αγάπη.Το ίδιο ισχύει φυσικά στο μέγιστο και για τους εκάστοτε ομοσπονδιακούς και ΠΟΠ.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Αν δεν κάνουμε λάθος, οι μοναδικοί επαγγελματίες προπονητές σε υψηλό επίπεδο είναι οι Δεληκώστας, Καλμαζίδης, Καμπερίδης, Ορφανός,Οικονόμου, Ψάρας , Νεόφυτος, άντε και μερικοί άλλοι που μας διαφεύγουν. Γι αυτό και ο ΣΕΠΠΕ πρέπει να προσθέσει ακόμη ένα Ε στο όνομα του και να μετονομασθεί σε Σύνδεσμο Ελλήνων Ερασιτεχνών Προπονητών Πετοσφαίρισης, αφού τα μέλη του δεν είναι επαγγελματίες, αλλά ερασιτέχνες και όλοι αυτοί που δουλεύουν σε σχολεία, πανεπιστήμια, σώματα ασφαλείας παίρνουν τις δουλειές απ όλα τα νέα παιδιά που θέλουν να γίνουν επαγγελματίες προπονητές και φυσικά η διπλοθεσία δεν προβλέπει συμβόλαιο, γιατί το Δημόσιο θέλει αποκλειστικότητα. Το βόλεϊ όχι. Και ο ΣΕΕΠΠΕ απλά βάζει εμπόδια στους ξένους επαγγελματίες προπονητές που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα.
Μια άλλη μάστιγα της εποχής είναι οι περίφημες υποδομές, όπου μαζεύονται δεκάδες παιδάκια που πληρώνουν 30-40-50 ευρώ, χωρίς ουδείς να ενδιαφέρεται για την εξέλιξη τους. Και στο εξωτερικό έχουν υποδομές, αλλά τα ταλαντούχα παιδιά τα προπονούν άλλοι προπονητές, ενώ εδώ μπαίνουν όλα σε ένα τσουβάλι και δεν υπάρχει παραγωγή παικτών για τις Εθνικές. Απλά οι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους στις ακαδημίες για να τα απασχολήσουν για δυο ώρες. Όπως στους παιδικούς σταθμούς…