Τα υπερ και τα κατά Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ
Ο Σωτήρης Δρίκος επιχειρεί μια πρώτη προσέγγιση στους μονομάχους τους πρωταθλήματος βόλεϊ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ
Μετά την επιτυχημένη παρουσία της Εθνικής Ανδρών και την πρόκρισή της στις 24 ομάδες της τελικής φάσης του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2019, οι φίλοι του ανδρικού βόλεϊ περιμένουν τους πρώτους αγώνες της Volleyleague για να κάνουν εκτιμήσεις για τη δυναμικότητα των ομάδων, κυρίως για τον ΟΣΦΠ και τον ΠΑΟΚ, που για ακόμα μία χρονιά θα είναι οι διεκδικητές των τίτλων.
Αθλητές υψηλού επιπέδου θα αγωνιστούν την επόμενη αγωνιστική χρονιά και στις δύο ομάδες. Πρωταθλητές Ευρώπης (Τζούριτς), πρωταθλητές και πρωταγωνιστές σε λίγκες ευρωπαϊκών (Τζούριτς, Jimenez, Shafranovich, Rauwerdink, Φιλίποφ, Κουμεντάκης, Πετρέας, Γκόρτσιανουκ) και ασιατικών χωρών (Τζούριτς, Schmidt, Φράγκος), με συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες (Schmitt, Boehme, Marquez) αλλά και στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο (Jimenez, Okolic, Rauwerdink, Tervaportti). Όσο όμως και να είναι ζητούμενη η σύγκριση των δύο ομάδων, εντούτοις είναι αδόκιμη, γιατί το άθροισμα των ικανοτήτων των αθλητών τους, συνήθως, δεν είναι ίσο με την τελική ικανότητα της ομάδας. Αυτή ακριβώς η διάσταση δημιουργεί πονοκεφάλους σε προπονητές, παράγοντες ή τεχνικούς διευθυντές που είναι υπεύθυνοι για τη στελέχωση των ομάδων.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Στο βόλεϊ για να οδηγηθεί στη λήψη αποφάσεων ο υπεύθυνος για την στελέχωση μίας ομάδας, πρέπει να προηγηθεί η ιεράρχηση των τεχνικών δεξιοτήτων (πού θα βασιστεί η ομάδα σε σχέση, τουλάχιστον, με τους κύριους αντιπάλους), να αναζητηθούν οι τιμές αναφοράς (benchmarks) για κάθε δεξιότητα , να καθοριστεί η σημαντικότητα των ειδικεύσεων των αθλητών (ποιοι θα είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση των δεικτών και των τιμών αναφοράς), να πραγματοποιηθεί η στελέχωση (ρόστερ) με τη σύναψη οικονομικών συμφωνιών και να αποφασισθεί από τον προπονητή η σύνθεση (αρχική επτάδα) της ομάδας.
Η στελέχωση μίας ομάδας στο βόλεϊ πρέπει να ικανοποιεί μία σειρά από κριτήρια: την αγωνιστική συνοχή, την απόδοση των αθλητών, τη στρατηγική της ομάδας, τη δυναμικότητα του αντιπάλου, τις προσδοκίες του προπονητή, τη συμβατότητα των αθλητών, την ψυχική τους ανθεκτικότητα αλλά και μη ελεγχόμενους παράγοντες, όπως το πιθανό πλεονέκτημα έδρας, την ψυχολογική και αγωνιστική κατάσταση των αθλητών ή την επιρροή του κοινού. Όλα τα παραπάνω πρέπει να βασιστούν σε μετρήσιμα κριτήρια και όχι σε αυθαίρετα στερεότυπα προπονητών ή παραγόντων.
Επιπλέον των παραπάνω κριτηρίων, θα πρέπει στα δεδομένα να προστεθεί ο συνολικός αριθμός επίσημων αγώνων, που για τις κορυφαίες ομάδες του Ελληνικού πρωταθλήματος στην αγωνιστική περίοδο είναι περίπου 40. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, η πληρότητα του ρόστερ μπορεί να φανεί χρήσιμη, όχι μόνο σε περιπτώσεις τραυματισμού βασικών αθλητών, αλλά και σε καταστάσεις που είναι απαραίτητη η κατανομή ρόλων και δυνάμεων μέσα στην περίοδο, γιατί η κορύφωση Μαρτίου-Απριλίου, με συνεχόμενους σημαντικούς αγώνες απαιτεί φρέσκους αθλητές. Οι βοήθειες που δίνονται από τους αναπληρωματικούς αθλητές την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος είναι καθοριστικής σημασίας για την φρεσκάδα της ομάδας στους σημαντικούς αγώνες της αγωνιστικής περιόδου.
Εκτός από την πληρότητα του ρόστερ (στην οποία έχει πλεονέκτημα ο ΟΣΦΠ, γιατί όλοι οι μη βασικοί του είναι ενεργοί διεθνείς), άλλα στοιχεία που έχουν σημασία στη ροή της αγωνιστικής περιόδου είναι ο σταθερός κορμός και η χημεία της ομάδας (πλεονέκτημα ο ΟΣΦΠ, γιατί έκανε σε σχέση με το περσινό ρόστερ 4 αλλαγές, έναντι 10 του ΠΑΟΚ, και παρέμεινε ο προπονητής) και τα προσωπικά κίνητρα των αθλητών (πλεονέκτημα ο ΠΑΟΚ, λόγω της διάθεσης του Τζούριτς να δείξει ότι είναι από τους κορυφαίους διαγώνιους και του Φιλίποφ να κάνει νέο ξεκίνημα στην Ελλάδα).
Κλείνοντας, θα επικαλεστώ την δήλωση του Αλέκου Λεώνη: «Η ομάδα είναι σαν την εγκυμοσύνη. Στους 9 μήνες μαθαίνεις τι θα βγει». Η στελέχωση μιας ομάδας και η επιλογή παικτών είναι ζήτημα απολύτως πολυπαραγοντικό. Μπορεί μία πολύ μικρή, σχεδόν αμελητέα ιδιότητα στις ικανότητες ή στον χαρακτήρα ενός αθλητή ή προπονητή να αποδειχθεί στη ροή της «9μήνης κύησης» μη συμβατή με τους χαρακτήρες των υπολοίπων στελεχών και να αποτελέσει θρυαλλίδα δυσάρεστων εξελίξεων, συνήθως, μη αναστρέψιμων. Με την ελπίδα να φτάσουν και οι δύο ομάδες στο maximum των δυνατοτήτων των αθλητών τους, ας ευχηθούμε να παρακολουθήσουμε ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα.