Οι 40χρονοι πασαδόροι και οι μόλις 3913 βολεϊμπολίστες στην Ελλάδα...
Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Φοίνικας Σύρου ψάχνουν για πασαδόρο, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει ξένο πασαδόρο και αυτοί που διακρίνονται είναι περίπου 40 χρονών, γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν δουλεύουν οι προπονητές και η ΕΟΠΕ στην ανάπτυξη τα τελευταία 15 χρόνια. Η φθίνουσα πορεία του βολεϊ ανδρών στην Ελλάδα...
Ο Στιβαχτής στον Ολυμπιακό, ο Προύσαλης στη Βέροια, ο Νικολάκης στην Κηφισιά, ο Τερζής στον ΠΑΟΚ είναι αυτοί που διακρίνονται και το εκπληκτικό είναι ότι οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες δεν ήταν βασικοί σε μεγάλες ομάδες στα 25 χρόνια τους. Κάποιοι δεν έπαιζαν καν στη μεγάλη κατηγορία.
Ο μόνος πασαδόρος που δεν είναι μεγάλος σε ηλικία ακούει στο όνομα Φιλίποφ, αλλά κι αυτός δεν είναι προϊόν του αναπτυξιακού προγράμματος της Ομοσπονδίας, ενώ μέχρι πρότινος κορυφαίος ήταν ο 44 χρόνος Βασίλης Κουρνέτας.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
“Δυστυχώς άλλαξαν τα πράγματα και φαίνεται ότι δεν γίνεται καλή δουλειά στην ανάπτυξη” μας είπε ο Κουρνέτας και πρόσθεσε “υπάρχουν νέα παιδιά όπως ο Ράπτης, ο Ανδρεόπουλος και ο Χανδρινός, αλλά είναι μόνο τρεις, ενώ από πασαδόρους ούτε δείγμα”
Και πρόσθεσε “εγώ σε ηλικία 20 χρονών έπαιξα στο προολυμπιακό τουρνουά της Πάτρας, αν και ανήκα σε ομάδα της Β Εθνικής, τη Φιλία Ηλιούπολης. Δυστυχώς δεν πάμε καλά, αν και το φετινό πρωτάθλημα αναμένεται συναρπαστικό και θα έχει πλεονέκτημα η ομάδα με βάθος πάγκου”
Και κατέληξε “δεν μετατέθηκε η μεταγραφική περίοδος και οι προπονητές πρέπει να κάνουν βεβιασμένες κινήσεις. Με δείγμα 2-3 αγώνων θα αλλάξουν παίκτες και οι επιλογές τους θα είναι παρακινδυνευμένες”
Για εμάς τη μεγάλη ευθύνη την έχουν οι προπονητές και οι υπεύθυνοι ανάπτυξης της ΕΟΠΕ και κακώς επιλέγονται οι αποσπασμένοι χωρίς να τους ρωτούν "εσύ ποιον αθλητή ανέδειξες τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια; Κανέναν; Δεν μας κάνεις, κάτσε στο σχολείο σου". Οι αποσπάσεις όμως γίνονται με κομματικά κριτήρια ή με συμπάθειες του εκάστοτε προέδρου, άντε του διοικητικού συμβουλίου, γι αυτό και πιάσαμε πάτο.
Στο ελληνικό βολεϊ τα τελευταία χρόνια δεν μιλάμε πλέον για βόλεϊ και το κυρίαρχο θέμα συζήτησης είναι τα χρέη της Ομοσπονδίας και οι ακαδημίες που βγάζουν λεφτά για να πληρώνονται οι προπονητές και τα έξοδα των συλλόγων. Μήπως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για βόλεϊ αν και νομίζουμε ότι είναι ήδη αργά..
To μητρώο που πλέον είναι ηλεκτρονικό, αποτυπώνει την πορεία των νέων δελτίων των αγοριών από το 2016 μέχρι και το 2020 και βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα σας. Αν η ανάπτυξη είναι ή δεν είναι το Νο 1 πρόβλημα του αθλήματος, ποιό είναι;
Αυτή τη στιγμή το βόλεϊ ανδρών αριθμεί 3913 αθλητές σε όλη την Ελλάδα που κατανέμονται ως εξής: 241 άνω των 35, 1206 ενήλικες από 2001 (20 ετών) έως 35 και 2466 αναπτυξιακοί αθλητές 2002 και κάτω. Τόσοι λίγοι είμαστε.
Και βέβαια τόσες είναι οι ανανεώσεις των δελτίων του Ιουνίου 2020, αν λάβουμε υπόψη μας ότι πάντα ανανεώνουμε και κάποια δελτία που οι αθλητές μας έχουν σταματήσει και ελπίζουμε μήπως και ξανά δραστηριοποιηθούν . Είναι ακόμα λιγότεροι στην ουσία.
Δείτε τα νούμερα της Θράκης που κάποτε ήταν η μάνα του βόλεϊ. Ας μιλήσουμε επιτέλους για βόλεϊ, κι ας βάλουμε νέους προπονητές και νέους παράγοντες στην παραγωγή αθλητών...
Πίνακας με τα νέα δελτία ανά ένωση κάθε χρονιά.