Αγγλία – Ολλανδία: Ισορροπία τελικού

Αγγλία και Ολλανδία ψάχνουν απόψε (22.00) στο Ντόρτμουντ το δεύτερο εισιτήριο για τον τελικό του Γιούρο. Η προϊστορία που δεν βγάζει φαβορί και οι πολλοί Ολλανδοί που ξέρουν από Πρέμιερ Λιγκ. Η πίστη Σάουθγκεϊτ και Κέιν.

Αγγλία – Ολλανδία: Ισορροπία τελικού

Έχοντας περάσει από διάφορα μικρά ή μεγάλα εμπόδια η Αγγλία και η Ολλανδία έφτασαν να διασταυρώνουν απόψε (22.00) στο Ντόρτμουντ τα ξίφη τους για μια θέση στον τελικό της Κυριακής στο Βερολίνο και τη διεκδίκηση της ευρωπαϊκής κούπας. Έπειτα από πολλά χρόνια, ειδικά για την Αγγλία που ψάχνει ένα τρόπαιο για να «το φέρει στο σπίτι» σχεδόν πια εξήντα χρόνια.

Το ματς δεν μπορεί να έχει φαβορί. Η Αγγλία πέρασε διά πυρός και σιδήρου στον προημιτελικό με την Ελβετία στη διαδικασία των πέναλτι, ενώ είχε περάσει μεγάλες αγωνίες και με τους Σλοβάκους νωρίτερα, παίρνοντας την πρόκριση με το γκολ του Μπέλιγχαμ στις καθυστερήσεις και αυτό του Κέιν στην παράταση. Δεν πείθει για την ανωτερότητά της η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο, άρα για να νικήσει τους Ολλανδούς θα πρέπει να κάνει αγωνιστική υπέρβαση.

O προπονητής της Αγγλίας εκθείασε τους παίκτες του στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου λέγοντας ότι «είναι ένα υπέροχο γκρουπ και πολύ δεμένοι μεταξύ τους, ενώ κάνουν την καλύτερη προσπάθεια παρόλο που οι περισσότεροι δεν έχουν μεγάλη εμπειρία από τέτοια τουρνουά. Είναι μεγάλο παιχνίδι, τέτοια ματς θέλουμε να παίζουμε, θα έχει τρομερή ατμόσφαιρα στο γήπεδο και ζούμε για να συμμετέχουμε σε τόσο μεγάλα τουρνουά. Ο Κούμαν είναι έμπειρος προπονητής, η Ολλανδία έχει πολλούς καλούς παίκτες, είμαστε έτοιμοι για όλα».

Ο Χάρι Κέιν είπε ότι θα προσπαθήσει να παίζει πιο κοντά στην περιοχή, αλλά και να φέρνει τους αντίπαλους αμυντικούς σε θέσεις που δεν θέλουν να βρίσκονται, μακριά από αυτή. Δε δίστασε να μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για την Ισπανία και την απόδοση που είχε στο τουρνουά. Αλλά και να σχολιάσει τις ιδιαίτερες δυνατότητες που έχουν οι δύο επιθετικοί της Ολλανδίας, ο Βέγχορστ και ο Ντεπάι. «Όσο βελτιωνόμαστε, τόσο οι προσδοκίες γίνονται μεγαλύτερες. Οι πιο παλιοί ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε την πίεση που υπάρχει και όλοι μας το τι πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε τον στόχο μας».

Οι «οράνιε» από την πλευρά τους είχαν καλή παρουσία στον όμιλο, έκαναν εξαιρετικό ματς στη φάση των «16» εναντίον της Ρουμανίας, αλλά δεινοπάθησαν και προβλημάτισαν απέναντι στην Τουρκία στο δραματικό προημιτελικό, τον οποίο κέρδισαν με ανατροπή και με μεγάλη αγωνία έως το τέλος καθώς ο Φερμπρούχεν έκανε σπουδαίες αποκρούσεις για να αποφευχθεί η ισοφάριση. Ο Ρόναλντ Κούμαν που έχει πάρει το Γιούρο ως ποδοσφαιριστής θα επιχειρήσει ασφαλώς να το κάνει και ως τεχνικός, αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Κι ας είναι πια δύο αγώνες μέχρι το θρίαμβο.

Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί στο παρελθόν 22 φορές. Οι Ολλανδοί έχουν 7 νίκες, οι Άγγλοι 6, ενώ 9 αγώνες τους έληξαν δίχως νικητή. Στα γκολ η Αγγλία προηγείται με 31 έναντι 29. Όμως σε πολύ μεγάλο ραντεβού δεν έχουν συναντηθεί, εάν εξαιρέσει κανείς την ημιτελική αναμέτρηση του Νέισονς Λιγκ το 2019. Τότε που η Ολλανδία είχε επικρατήσει με 3-1 στην παράταση (αυτογκόλ Γουόκερ, γκολ Πρόμες, ενώ στην κανονική διάρκεια είχαν σκοράρει ο Ντε Λιχτ και ο Ράσφορντ).

Με το ίδιο σκορ είχε επικρατήσει η Ολλανδία σε γερμανικό έδαφος (Ντίσελντορφ), στο Γιούρο του 1988, τότε που τελικά κατέκτησε το τρόπαιο. Και τα τρία γκολ είχε βάλει ο Μάρκο Φαν Μπάστεν, ενώ για την Αγγλία είχε σκοράρει ο Μπράιαν Ρόμπσον. Το 1990 στο Μουντιάλ της Ιταλίας, το ματς Ολλανδίας – Αγγλίας στο Κάλιαρι είχε λήξει χωρίς γκολ για τη φάση των ομίλων, ενώ στο Γιούρο του 1996, η Αγγλία (πάλι για τη φάση των ομίλων) είχε νικήσει άνετα με 4-1 με δύο τέρματα από Σίρερ και Σέριγχαμ, ενώ για τους Ολλανδούς είχε σκοράρει ο Κλάιφερτ).

Ένα πλεονέκτημα για την Ολλανδία μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι αρκετοί ποδοσφαιριστές της αγωνίζονται σε ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ και ξέρουν καλά τον τρόπο παιχνιδιού και τις συνήθειες στο γήπεδο των Άγγλων διεθνών.

Από την αποστολή της Ολλανδίας αγωνίζονται στο αγγλικό πρωτάθλημα ο γκολκίπερ Μπαρτ Φερμπρούχεν (στην Μπράιτον) και ο επίσης τερματοφύλακας Μαρκ Φλέκεν στην Μπρέντφορντ. Οι αμυντικοί Μίκι Φαν ντε Βεν στην Τότεναμ, Ίαν Μάατσεν στην Άστον Βίλα, Νέιθαν Ακέ στην Μάντσεστερ Σίτι και Βίρτζιλ Φαν Ντάικ στην Λίβερπουλ. Ο μέσος Ράιαν Χράφενμπερχ της Λίβερπουλ και οι επιθετικοί Βουτ Βέγκχορστ στην Μπέρνλι και φυσικά ο Κόουντι Χάκπο στη Λίβερπουλ. Δεν είναι και λίγοι εννιά παίκτης της ολλανδικής αποστολής να ανήκουν σε συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ!

Τα μέτρα ασφαλείας από την γερμανική αστυνομία θα είναι φυσικά δρακόντεια, καθώς οι οπαδοί των δύο ομάδων θα είναι δεκάδες χιλιάδες (ακόμη και χωρίς να έχουν εξασφαλισμένο εισιτήριο) ενώ όπως σωστά παρατήρησε Ολλανδός δημοσιογράφος «δεν θα μείνει ούτε για δείγμα μπύρα στην περιοχή της Βεστφαλίας»!

Διαιτητής θα είναι ο Γερμανός Φέλιξ Τσβάιερ, ο οποίος έχει δεχτεί «πόλεμο» κριτικής από τα αγγλικά μίντια με αφορμή την εμπλοκή του σε σκάνδαλο δωροδοκίας το 2005, για το οποίο πάντως απαλλάχθηκε και εδώ και πολύ καιρό απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της ΟΥΕΦΑ. Στο VAR θα είναι ο συμπατριώτης του, Μπάστιαν Ντάνκερτ.