Euro 2024: Η Τουρκία του Μοντέλα άφησε υποσχέσεις
Αντίο στο Euro 2024 είπε η Τουρκία στα προημιτελικά, όμως για την ομάδα του Βιντσέντζο Μοντέλα αλλά και για τον ίδιο τον Ιταλό τεχνικό μοιάζει να είναι μόνο η αρχή.
Ο προημιτελικός του Euro 2024 το Σάββατο με την Ολλανδία ήταν το μεγαλύτερο παιχνίδι για την Τουρκία εδώ και 16 χρόνια. Τόσο μεγάλο που η αυτοκινητοπομπή του αρχηγού του κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έτρεχε μέσα στη βροχή για να προλάβει τη σέντρα. Ο Ερντογάν είχε έρθει ειδικά, για να δει αν η Τουρκία θα μπορούσε να φτάσει στην τετράδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για πρώτη φορά από το 2008, όταν ο Σεμίχ Σεντούρκ, μέλος πλέον του επιτελείου του Βιντσέντζο Μοντέλα, σκόραρε στην παράταση της παράτασης για να οδηγήσει το ματς με την Κροατία στη διαδικασία των πέναλτι, όπου και επικράτησε, σε μια επική βραδιά στη Βιέννη της Αυστρίας.
Ο Σαμέτ Ακαϊντίν πρέπει να πίστεψε ότι ήταν ο Σεντρούκ μιας νέας γενιάς όταν εμφανίστηκε στο δεύτερο δοκάρι για να σκοράρει με κεφαλιά από μια σέντρα του Αρντά Γκιουλέρ που ήταν τόσο απολαυστική, ακόμη και με το αδύναμο πόδι του, που δύο συμπαίκτες του Ακαϊντίν έκαναν ουρά πίσω του για να πετύχουν το πρώτο γκολ του αγώνα αν δεν τα κατάφερνε. Αλλά δεν επρόκειτο να ξαναγίνει το 2008. Η Τουρκία δεν μπόρεσε να κρατήσει το προβάδισμά της, όπως έκανε απέναντι στην Αυστρία στη φάση των «16» πριν από τέσσερις ημέρες. Ο τερματοφύλακας Μερτ Γκιουνόκ δεν είχε άλλα θαύματα να κάνει. Δεν μπόρεσε να αποσοβήσει την ισοφάριση του Στέφαν Ντε Φράι με τον ίδιο ηρωικό τρόπο που έκανε την κεφαλιά του Κρίστοφ Μπάουμγκαρντνερ στη Λειψία. Δεν μπόρεσε να σταματήσει το αυτογκόλ του Μερτ Μούλντουρ έξι λεπτά αργότερα.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
«Δεν πρέπει να μετανιώνουμε», δήλωσε ο Μοντέλα. «Τα δώσαμε όλα». Η ομάδα του φάνηκε να έχει βρει επιτέλους την απαραίτητη ισορροπία για να πάει μακριά σε αυτή τη διοργάνωση εκείνο το βράδυ απέναντι στην Αυστρία. Οι μακρινές μπάλες που έπαιζαν οι κεντρικοί του αμυντικοί αποτελούσαν πρόβλημα για τους Ολλανδούς αμυντικούς Ντε Φράι, Βίρτζιλ Φαν Ντάικ και Νέιθαν Ακέ, καθώς οι Μουλντούρ και Μπαρίς Γιλμάζ απειλούσαν να έρθουν από πίσω ή να κερδίσουν δεύτερες μπάλες. Ίσως η Τουρκία να είχε περάσει στον ημιτελικό με την Αγγλία στο Ντόρτμουντ την Τετάρτη, αν ο Τσάβι Σίμονς είχε αποβληθεί για ένα χτύπημα στον Μουλντούρ που σήκωσε συζήτηση, ή αν οι Τούρκοι είχαν δείξει μεγαλύτερη ψυχραιμία μπροστά στο τέρμα.
«Δεν ήμασταν πολύ τυχεροί γι' αυτό», είπε ο Μοντέλα, υπονοώντας την πιθανή κόκκινη του Σίμονς. Αλλά αντί για πικρία, το κυρίαρχο συναίσθημά του ήταν η υπερηφάνεια. Η Τουρκία δεν κατάφερε να προκριθεί στο Euro το 2012.Δεν κατάφερε να βγει από τον όμιλο στη διοργάνωση του 2016 και έχασε όλα τα παιχνίδια στο πιο πρόσφατο πριν από τρία χρόνια. «Όταν ανέλαβα την εθνική ομάδα, υπήρχε ο φόβος ότι δεν θα προκριθούμε», αρέσκεται να θυμίζει στους επικριτές του ο Μοντέλα. «Όχι μόνο προκριθήκαμε με ένα παιχνίδι λιγότερο, αλλά ήμασταν και πρώτοι στον όμιλο». Η Τουρκία κέρδισε στην Κροατία για πρώτη φορά. Νίκησε τη Γερμανία εκτός έδρας για πρώτη φορά μετά από 70 και πλέον χρόνια. «Είναι μια χρονιά με πρωτιές», υπογράμμισε ο Μοντέλα.
Ο Ιταλός έχει δεχτεί επικρίσεις για το σύστημα χωρίς επιθετικούς, το οποίο θεωρήθηκε αρνητικό, ανεξάρτητα από τη σειρά επιθετικών παικτών σε άλλα σημεία του γηπέδου. Δέχθηκε περισσότερη κριτική για τις αλλαγές που έκανε εναντίον της Πορτογαλίας στο δεύτερο παιχνίδι του ομίλου εδώ, ιδιαίτερα για την απόφαση να αφήσει τον Κενάν Γιλντίζ και το golden boy Γκιουλέρ, η οποία γρήγορα απέκτησε την ίδια οπτική με την πτώση του Κριστιάνο Ρονάλντο για την Πορτογαλία. Αλλά ο Μοντέλα δεν άφησε τα μέσα ενημέρωσης να τον παρασύρουν. «Είμαι περήφανος για την ομάδα μου», χαμογέλασε. «Έπαιξαν με μεγάλο πνεύμα, το τουρκικό πνεύμα. Αισθανθήκαμε την αγάπη, παρά την ήττα μας. Ο τουρκικός λαός μας αγάπησε».
Αγάπησαν το θάρρος, τη μαχητικότητα και τη ζωντάνια μιας ομάδας που προσωποποιήθηκε από το ανερχόμενο αστέρι Γκιουλέρ, ο οποίος ξεχώρισε τόσο για τον χαρακτήρα του όσο και για την κλάση του. «Έπαιξε ένα σπουδαίο Euro», είπε ο Μοντέλα για τον επιθετικό της Ρεάλ Μαδρίτης. «Δεν έχει παίξει τακτικά σε αυτό το επίπεδο. Γεννήθηκε το 2005. Δεν είναι ακόμα 20 ετών. Αυτή η εμπειρία θα τον κάνει πολύ καλύτερο παίκτη». Ίσως έναν από τους καλύτερους στον κόσμο.
Αυτό η διοργάνωση αυτή βοήθησε επίσης να αποκατασταθεί η φήμη του Μοντέλα. Ο πρώην επιθετικός της Serie A και της «σκουάντρα ατζούρα» γύρισε τα χρόνια πίσω όταν πρωτοεμφανίστηκε ως προπονητής: ένα ρεκόρ βαθμών με την Κατάνια, τρεις τέταρτες θέσεις με τη Φιορεντίνα, καθώς και ένας τελικός Coppa Italia και ένας ημιτελικός UEFA Europa League, το πρώτο τρόπαιο της Μίλαν έπειτα από πέντε χρόνια και η ευρωπαϊκή πρόκριση, η νίκη της Σεβίλλης επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Όλντ Τράφορντ» το 2018. Θα παραμείνει στον πάγκο της Τουρκίας και μετά από αυτό το τουρνουά; Ή μήπως θα το χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για να επιστρέψει σε μια θέση εργασίας σε έναν μεγάλο σύλλογο;
«Γιατί να το κάνω;», ανασήκωσε τους ώμους ο Μοντέλα. «Δούλεψα εδώ. Μου άρεσε. Το γιόρτασα. Είμαι πολύ περήφανος για την ομάδα μου επειδή οι περισσότεροι από αυτούς είναι ακόμα νέοι και θα ήθελα να δρέψω τους καρπούς αυτής της εμπειρίας». Αυτό αρχίζει με την επόμενη φάση των ομίλων του UEFA Nations League το φθινόπωρο και στη συνέχεια ξεκινούν τον Μάρτιο τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026. Ο Μοντέλα δεν σκέφτεται ακόμη το επόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - ή το μεθεπόμενο το 2032, το οποίο η Ιταλία και η Τουρκία θα συνδιοργανώσουν. «Κοιτάζω το μέλλον με πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σαφήνεια», δήλωσε. Η Τουρκία είναι ένα έθνος 85 εκατομμυρίων ανθρώπων. Μόνο η τουρκική κοινότητα της Γερμανίας εκτιμάται ότι ξεπερνά τα επτά εκατομμύρια. Είναι ποδοσφαιρόφιλοι. Αλλά η εθνική ομάδα της Τουρκίας περνάει κάτω από τον πήχη για πάρα πολύ καιρό. Φέτος το καλοκαίρι, έφτασαν τον πήχη αυτό και η ελπίδα είναι ότι δεν θα είναι άλλο ένα «πυροτέχνημα», όπως το 2008. «Η γνώμη μου μετά από αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα», είπε ο Μοντέλα, «είναι ότι η Τουρκία θα φαίνεται με άλλα μάτια στο μέλλον, πιθανώς με περισσότερο σεβασμό».