Τουρκία - Πορτογαλία: Στόχος η πρωτιά στο Ντόρτμουντ

Τουρκία και Πορτογαλία συγκρούονται στο «Βεστφάλεν» θέλοντας αμφότερες τη νίκη που θα σημάνει και την πρόκριση στους «16». Το άποντο Βέλγιο θέλει πάση θυσία τη νίκη επί της Ρουμανίας.

Τουρκία - Πορτογαλία: Στόχος η πρωτιά στο Ντόρτμουντ

Έχοντας πάρει αυτό που θέλουν στα παιχνίδια της πρεμιέρας του 6ου ομίλου, η Τουρκία και η Πορτογαλία βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες στο «Βεστφάλεν» του Ντόρτμουντ, με φόντο φυσικά τη νίκη που θα σημάνει αυτόματα την πρωτιά στο γκρουπ και την πρόκριση στην επόμενη φάση του Γιούρο. Η συγκεκριμένη μάχη αναμένεται με περίσσεια ανυπομονησία, καθώς θα συγκρουστούν δύο διαφορετικοί κόσμοι.

Από τη μία πλευρά υπάρχει ο σούπερ σταρ Κριστιάνο Ρονάλντο περιτριγυρισμένος από αρκετές ιδιαίτερα ποιοτικές μονάδες όπως οι Ραφαέλ Λεάο, Μπρούνο Φερνάντες, Ζοάο Κανσέλο και φυσικά ο «αειθαλής» Πέπε. Από την άλλη η Τουρκία βασίζεται περισσότερο σε νεότερους παίκτες, όπως τους υπερταλαντούχους Αρντά Γκιουλέρ και Κενάν Γιλντίζ, οι οποίοι έλαμψαν στον νικηφόρο αγώνα με τη Γεωργία, όπου μάλιστα έγιναν το πρώτο δίδυμο 19χρονων που ξεκινάει παιχνίδι σε Ευρωπαϊκό εδώ και 60 χρόνια.

Για το σημερινό ματς μίλησε ο προπονητής της Τουρκίας, Βιντσέντζο Μοντέλα, ο οποίος χαρακτήρισε «όνειρο» πιθανή νίκη και επί της Πορτογαλίας: «Αυτή είναι η πρώτη φορά στα τελευταία τρία Γιούρο όπου καταφέρνουμε να κερδίσουμε το πρώτο μας παιχνίδι. Στα προηγούμενα όχι μόνο δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε μετά τους ομίλους, αλλά την τελευταία φορά δεν πήραμε ούτε πόντο. Ο πρώτος μας στόχος, μια νίκη στην πρεμιέρα, επετεύχθη. Αν καταφέρουμε το ίδιο και με την Πορτογαλία και να περάσουμε στα νοκ άουτ, θα είναι… όνειρο».

Στον αντίποδα, ο κόουτς της Πορτογαλίας, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, τόνισε: «Κερδίσαμε απέναντι στην Τσεχία επειδή δείξαμε ψυχικό σθένος, θέληση και πίστη στους εαυτούς μας. Είναι η πρώτη φορά στη θητεία μου στην ομάδα που κερδίζουμε με ανατροπή έναν αγώνα. Αυτή είναι η δύναμή μας: Το πιστεύουμε. Δείξαμε μεγάλη προσωπικότητα ως ομάδα και αυτό στοχεύουμε να κάνουμε και στη συνέχεια».

«Ο θάνατός σου, η ζωή μου» στο Αμβούργο

Ματς «ζωής ή θανάτου» είναι το έτερο του 6ου ομίλου ανάμεσα στη Γεωργία και στην Τσεχία στο «Φολκσπαρκστάντιον» του Αμβούργου, καθώς αμφότερες γνώρισαν την ήττα στην πρεμιέρα και ένα ακόμη άσχημο αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανό να σημάνει τον πρόωρο αποκλεισμό τους από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Οι Γεωργιανοί είναι δεδομένο ότι θα στηριχθούν σε ένα ακόμη ματς στους σταρ της ομάδας Κβαρατσκέλια και Μικαουτάτζε, ενώ στον αντίποδα ο κόουτς Ιβάν Χάσεκ προανήγγειλε αλλαγές στην ενδεκάδα, καθώς γνωρίζει ότι θα πρέπει να προσεγγίσει πιο επιθετικά τη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

«Το να περάσουμε τους ομίλους θα ήταν υπέροχο και φυσικά είναι στόχος, όμως αν δούμε τη μεγάλη εικόνα, είμαστε μια ομάδα που ακόμα διαμορφώνεται και το Γιούρο θα μας βοηθήσει να δυναμώσουμε στο μέλλον» είπε για το ματς ο κόουτς της Γεωργίας, Βίλι Σανιόλ, ίσως και σε μια προσπάθεια να αποφορτίσει τους παίκτες του. Από την άλλη πλευρά, ο Χάσεκ σχολίασε: «Είδα με τους συνεργάτες μου το ματς της Γεωργίας με την Τουρκία. Πρόκειται για πολύ επιθετική ομάδα που παίζει με μεγάλη ένταση».

Τελευταία ευκαιρία στην Κολωνία

Οι περισσότεροι πριν από την έναρξη του Euro πίστευαν ότι όταν έρθει η στιγμή να αναμετρηθούν το Βέλγιο με τη Ρουμανία, μία θα ήταν η ομάδα από το συγκεκριμένο ζευγάρι που θα είχε ήδη βάλει στο… σακούλι της τρεις βαθμούς. Όπερ και εγένετο, αλλά από την ανάποδη! Οι πολυδιαφημισμένοι Βέλγοι την… πάτησαν στην πρεμιέρα του 5ου ομίλου από τη σκληροτράχηλη Σλοβακία και πλέον παίζουν τα ρέστα τους απέναντι στη Ρουμανία, η οποία με τη σειρά της διέψευσε τα προγνωστικά συντρίβοντας την Ουκρανία και μπαίνοντας εύλογα στο σημερινό παιχνίδι με άλλον αέρα.

«Εμείς ορίζουμε το μέλλον μας σε ό,τι αφορά την πρόκριση στα νοκ άουτ, η κατάσταση είναι ακόμα στο χέρι μας» τόνισε ενόψει του σημερινού αγώνα ο έμπειρος Βέλγος μπακ Γιαν Βερτόνγκεν, για να προσθέσει: «Πιστεύω ακόμα ότι είμαστε η καλύτερη ομάδα του ομίλου». Στην αντίπερα όχθη, ο ομοσπονδιακός της Ρουμανίας, Έντι Ιορντανέσκου, προσπάθησε να εμπνεύσει ακόμα περισσότερο τους παίκτες του ενόψει της μάχης με το Βέλγιο: «Μην ξεχνάτε τι κάνατε στο πρώτο ματς. Είστε όλοι καλοί παίκτες, παίκτες που μπορούν να σπάσουν το καλούπι! Μπορείτε να το κάνετε ξανά, πάμε να τους κερδίσουμε».