Γαλλία: Με μπροστάρη τον Εμπαπέ και το βλέμμα στην κορυφή
Η Γαλλία μετά τον αποκλεισμό στο Euro 2000 στους «16» από την Ελβετία και την ήττα στον τελικό του Μουντιάλ 2022 από την Αργεντινή, επιστρέφει με στόχο την κατάκτηση του Euro 2024.
Με νωπές τις μνήμες από την ήττα της στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν από δύο χρόνια από την Αργεντινή, η εθνική ομάδα της Γαλλίας επιστρέφει φέτος σε τελική φάση μεγάλης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης με το βλέμμα στραμμένο στην κορυφή. Οι «μπλε» θεωρούνται φαβορί για την κατάκτηση του φετινού Euro 2024, που θα φιλοξενήσει στα γήπεδά της η Γερμανία, με τους «τρικολόρ» να είναι αποφασισμένοι να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και να γράψουν μία ακόμα «χρυσή» σελίδα στην ποδοσφαιρική ιστορία του συγκροτήματος.
Η Γαλλία έχει κατακτήσει δύο φορές το τρόπαιο του Euro, με την τελευταία να είναι το 2000 στον τελικό κόντρα στην Ιταλία, στο τουρνουά που συνδιοργάνωσαν Βέλγιο και Ολλανδία. Έκτοτε βρέθηκε αρκετές φορές κοντά στην επιστροφή της στον «θρόνο», δίχως όμως τελικά να δει το όνειρό της να γίνεται πραγματικότητα. Φέτος με μπροστάρη τον Κιλιάν Εμπαπέ φιλοδοξεί να κάνει το βήμα παραπάνω και να φτάσει τη Γερμανία και την Ισπανία στην πρώτη θέση της λίστας με τις πολυνίκεις του θεσμού με τρεις κατακτήσεις.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Κεφαλιά Χαριστέρα και... au revoir!
Μετά την κατάκτηση του Euro 2000, η Γαλλία είχε κληθεί να υπερασπιστεί τα «σκήπτρα» της στη διοργάνωση του 2004 που φιλοξένησε η Πορτογαλία στα γήπεδά της. Παρότι όμως πέρασε ως πρώτη και αήττητη από τη φάση των ομίλων κόντρα σε Αγγλία, Κροατία και Ελβετία, εν συνεχεία η Εθνική μας της... έκοψε τον δρόμο.
Στο «Ζοσέ Αλβαλάδε» της Λισαβόνας η «γαλανόλευκη» νίκησε 1-0 τους «μπλε» με την κεφαλιά του Χαριστέρα (1-0) από τη σέντρα του Ζαγοράκη και τους απέκλεισε από τη συνέχεια της διοργάνωσης, πριν κατακτήσει εν τέλει και τον τίτλο στον τελικό κόντρα στη διοργανώτρια Πορτογαλία (1-0).
Το κάζο του 2008 και η σύντομη πορεία του Λοράν Μπλαν
Το… κάζο για τους «τρικολόρ» ήταν ακόμα μεγαλύτερο το 2008, όταν αποκλείστηκαν στη φάση των ομίλων του Euro. Τότε που έμειναν τελευταίοι στο γκρουπ με Ολλανδία, Ιταλία και Ρουμανία και αποχώρησαν με σκυμμένο το κεφάλι από τα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας.
Ο Ραϊμόν Ντομενέκ παρά το κακό αγωνιστικό πρόσωπο της εθνικής παρέμεινε στον πάγκο. Δεν έμελλε όμως να οδηγήσει τη Γαλλία και στο επόμενο Euro, αυτό του 2012, αφού αποτέλεσε παρελθόν από τον πάγκο το 2010.
Διάδοχος του Ραϊμόν Ντομενέκ στον πάγκο ήταν ο Λοράν Μπλαν, ο οποίος οδήγησε την εθνική στο Euro 2012 σε Πολωνία και Ουκρανία.
Οι «μπλε» πήραν στο νήμα την πρόκριση μέσω της δεύτερης θέσης, αφήνοντας πίσω τους με έναν πόντο λιγότερο την Ουκρανία και τη Σουηδία, ωστόσο στα προημιτελικά η εθνική αποκλείστηκε αυτή τη φορά από την Ισπανία με 2-0.
Η εποχή Ντεσάν και ο χαμένος τελικός του 2016
Η παρουσία του Λοράν Μπλαν στον πάγκο του συγκροτήματος κράτησε ως εκείνο το καλοκαίρι του 2012, αφού έκτοτε ξεκίνησε η εποχή του Ντιντιέ Ντεσάν, ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα στην τεχνική ηγεσία της εθνικής. Με τον Ντεσάν στη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή η Γαλλία φιλοξένησε την τελική φάση του Euro 2016 στα γήπεδά της, όμως ούτε πάλι ευτύχησε να γευτεί το... νέκταρ της επιτυχίας.
Προκρίθηκε ως πρώτη και αήττητη από τη φάση των ομίλων απέναντι σε Ελβετία, Αλβανία και Ρουμανία, απέκλεισε την Ιρλανδία στους «16» και την Ισλανδία στα προημιτελικά, ώσπου άφησε εκτός συνέχειας και τη Γερμανία στα ημιτελικά, παίρνοντας έτσι το «εισιτήριο» για τον τελικό του «Σταντ ντε Φρανς».
Αν και ήταν φαβορί κόντρα στην Πορτογαλία, τελικά δεν δικαίωσε τα προγνωστικά και ένα γκολ του Έντερ στο 109’ της παράτασης ήταν αυτό που χάρισε στους Ίβηρες του Φερνάντο Σάντος τη νίκη με 1-0 και το πολυπόθητο τρόπαιο.
Ότι δεν κατάφερε στο «σπίτι» της το 2016 η Γαλλία, επιδίωξε να το πετύχει τέσσερα χρόνια αργότερα στη διοργάνωση του 2020. Κι όμως, παρότι πέρασε ως πρώτη από τον έκτο όμιλο κόντρα σε Γερμανία, Πορτογαλία και Ουγγαρία, στη φάση των «16» γνώρισε την ήττα από την Ελβετία και αποκλείστηκε.
Αν και βρέθηκε να προηγείται 3-1 στο παιχνίδι, είδε την αντίπαλό της να σκοράρει στο 81’ με τον Σεφέροβιτς και στο 90’ Γκαβράνοβιτς για το 3-3 στέλνοντας το ματς στην παράταση και από εκεί στα πέναλτι, όπου οι Ελβετοί πήραν τελικά και την πρόκριση με 5-4, με μοιραίο παίκτη της Γαλλίας τον Κιλιάν Εμπαπέ που δεν κατάφερε να σκοράρει στη «ρώσικη ρουλέτα».
Επόμενος σταθμός… η Γερμανία
Επόμενος «σταθμός» για τους «τρικολόρ» είναι η Γερμανία, εκεί όπου η Γαλλία θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί την ποιότητα του ρόστερ της και το μεγάλο επιθετικό της «οπλοστάσιο» με τους Κιλιάν Εμπαπέ, Αντουάν Γκριεζμάν, ΚίνγκσλεΪ Κόμαν και Μάρκους Τουράμ μεταξύ άλλων.
Στη φάση των ομίλων θα αντιμετωπίσει την Ολλανδία, την Πολωνία και την Αυστρία και μένει να δούμε αν αυτός ο «γαλαξίας» των αστέρων που διαθέτει θα της επιτρέψει να κάνει αυτή τη φορά το όνειρό της πραγματικότητα και να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια.