Euro 2024: Ο απόλυτος οδηγός για τα 10 γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση

Το Euro 2024 θα διεξαχθεί σε δέκα γήπεδα παγκόσμιας κλάσης στη Γερμανία, από το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου μέχρι το Φόλκσπαρκσταντιον του Αμβούργου. 

Euro 2024: Ο απόλυτος οδηγός για τα 10 γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση

Το καλοκαίρι του 2024, η τρεις φορές κάτοχος του τίτλου Γερμανία θα φιλοξενήσει για δεύτερη φορά την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Το 1988, οκτώ ομάδες έλαβαν μέρος στη διοργάνωση στη Δυτική Γερμανία, με 15 παιχνίδια σε οκτώ γήπεδα για να αναδειχθεί η νικητήρια - η Ολλανδία.

Τριάντα έξι χρόνια αργότερα, 24 ομάδες θα αγωνιστούν σε ένα ενιαίο πλέον έθνος σε 51 παιχνίδια σε 10 γήπεδα, ελπίζοντας η καθεμία από αυτές να παρουσιάσει στιγμές τόσο μεγαλειώδεις όσο το βολέ του Μάρκο Φαν Μπάστεν εναντίον της ΕΣΣΔ που φώτισε τον τελικό του '88 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου.

Ορισμένα από αυτά τα γήπεδα είναι τα ίδια, αλλά έχουν αλλάξει σχεδόν μέχρις αγνώστου. Άλλα θα κάνουν το ντεμπούτο τους στο παλκοσένικο των διεθνών αγώνων.

Ανακαλύψτε το Βερολίνο, την Κολωνία, το Μόναχο, τη Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, το Ντόρτμουντ, τη Λειψία, το Γκελζενκίρχεν, τη Στουτγάρδη και το Ντίσελντορφ.

Βερολίνο

Πρωτεύουσα της Γερμανίας μετά την επανένωση το 1990, το Βερολίνο είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά και πολυπολιτισμικά μέρη της χώρας. Τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα σε μια πόλη γεμάτη ιστορία και πολιτισμό περιλαμβάνουν την Πύλη του Βρανδεμβούργου και τον πύργο της τηλεόρασης ύψους 368 μέτρων, που προσφέρει εκπληκτική θέα από το παρατηρητήριό του.

Ολυμπιακό Στάδιο Βερολίνου

Χωρητικότητα σταδίου: 70.000

Το Ολυμπιακό Στάδιο στο Βερολίνο είναι η μεγαλύτερη έδρα που θα χρησιμοποιηθεί στο Euro 2024. Έχει διοργανώσει κάθε τελικό Κυπέλλου Γερμανίας από το 1985, καθώς και πολλά παιχνίδια υψηλού επιπέδου σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της νίκης της Μπαρτσελόνα επί της Γιουβέντους στον τελικό του Champions League το 2015.

Το γήπεδο φιλοξένησε επίσης τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας, ως έναν από τους έξι αγώνες του εν λόγω τουρνουά.

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι επιλέχθηκε να φιλοξενήσει τον τελικό του φετινού καλοκαιρινού ευρωπαϊκού τουρνουά στις 14 Ιουλίου.

Χτισμένο το 1936, το Ολυμπιακό Στάδιο είναι το γηραιότερο γήπεδο που χρησιμοποιείται για το Euro 2024 - ένας χώρος που έχει παρουσιάσει μερικές πραγματικά εμβληματικές στιγμές στην αθλητική ιστορία.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, για τους οποίους χτίστηκε το στάδιο, ο Αφροαμερικανός αθλητής Τζέσε Όουενς κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια, εν μέσω προπαγάνδας του κυβερνώντος ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας που προωθούσε την «άρια φυλετική ανωτερότητα».

Εβδομήντα τρία χρόνια αργότερα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 2009 στο στάδιο, ο Ουσέϊν Μπόλτ κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ τόσο στα 100 όσο και στα 200 μέτρα - σημειώνοντας 9,58 δευτερόλεπτα για το πρώτο και 19,19 δευτερόλεπτα για το δεύτερο, τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα παγκόσμια ρεκόρ.

Κολωνία

Χωρητικότητα σταδίου: 47.000

Ένα γήπεδο υπάρχει στο Μούνγκερσντορφ της Κολωνίας από το 1923, αλλά η σημερινή του εκδοχή - η τρίτη που χτίστηκε στην ίδια τοποθεσία - κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 προκειμένου να φιλοξενήσει αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.

Συνολικά, πέντε αγώνες εκείνης της παγκόσμιας διοργάνωσης διεξήχθησαν στο γήπεδο, συμπεριλαμβανομένης της ισοπαλίας 2-2 της Αγγλίας στη φάση των ομίλων με τη Σουηδία και της νίκης της Ουκρανίας με 3-0 πέναλτι επί της Ελβετίας στους 16 του τελικού.

Παρομοίως, αυτό το καλοκαίρι το γήπεδο θα φιλοξενήσει πέντε αγώνες, με την τελευταία συμμετοχή του να είναι ένα παιχνίδι για τη φάση των 16.

Στην προηγούμενη μορφή του, ως Mungersdorfer Stadion, το οποίο άνοιξε το 1975, ο χώρος χρησιμοποιήθηκε δύο φορές στο Euro '88. Μεταξύ αυτών ήταν και η νίκη της ΕΣΣΔ επί της Ολλανδίας στη φάση των ομίλων, η οποία λειτούργησε ως προπομπός για τον τελικό, τον οποίο κέρδισαν οι Ολλανδοί.

Ο χώρος χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου Γυναικών της Γερμανίας από το 2010, αλλά έχει επιδείξει ευελιξία πέρα από το ποδόσφαιρο.

Ντόρτμουντ

Χωρητικότητα σταδίου: 66.000

Φημισμένο σε όλο τον κόσμο για την ατμόσφαιρά του, το Βεστφάλεν - ή Signal Iduna Park όπως είναι αλλιώς γνωστό - θα φιλοξενήσει έξι αγώνες στο φετινό καλοκαιρινό τουρνουά, συμπεριλαμβανομένου ενός από τους ημιτελικούς.

Είναι έδρα της Μπορούσια Ντόρτμουντ και φημίζεται για την κερκίδα Sudtribune (Νότια Όχθη) χωρητικότητας 24.454 θέσεων, η οποία έχει πάρει το παρατσούκλι Die Gelbe Wand ή "Το Κίτρινο Τείχος" σε αναγνώριση των πιο ένθερμων οπαδών της Ντόρτμουντ.

Το γήπεδο χτίστηκε αρχικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 - για το οποίο φιλοξένησε τέσσερις αγώνες, συμπεριλαμβανομένης της νίκης της Σκωτίας με 2-0 επί του Ζαΐρ και τριών αγώνων με τη φιναλίστ, την Ολλανδία.

Φιλοξένησε επίσης έξι αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, όπου 65.000 άνθρωποι παρακολούθησαν την αποχώρηση της οικοδέσποινας Γερμανίας στον ημιτελικό από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ιταλία.

Ένα από τα πιο διάσημα ευρωπαϊκά παιχνίδια που διεξήχθησαν εκεί ήταν μάλιστα ο τελικός για το Κύπελλο Uefa 2000-01, όταν η Λίβερπουλ νίκησε την Αλαβές με 5-4 χάρη σε ένα αυτογκόλ του Ντέλφι Γκέλι στο 116ο λεπτό.

Ντίσελντορφ

Χωρητικότητα σταδίου: 47.000

Η πρωτεύουσα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το Ντίσελντορφ έχει 650.000 κατοίκους και περισσότερες από 250 μπυραρίες και εστιατόρια στην Παλιά Πόλη του, η οποία έχει χαρακτηριστεί και ως "το μακρύτερο μπαρ στον κόσμο".

Η Düsseldorf Arena είναι μια από τις μικρότερες εγκαταστάσεις του UEFA EURO 2024, αλλά εξακολουθεί να έχει χωρητικότητα πολύ μεγαλύτερη από 40.000.

Φρανκφούρτη

Χωρητικότητα σταδίου: 47.000

Η Φρανκφούρτη είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας και ο ξεχωριστός ορίζοντάς της έχει κερδίσει το παρατσούκλι "Mainhattan", ένα παγκόσμιο εμπορικό και οικονομικό κέντρο που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μάιν.

Η Frankfurt Arena, έδρα της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, χτίστηκε το 1925 και έχει φιλοξενήσει αγώνες σε πολλές μεγάλες διοργανώσεις, όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα UEFA του 1988 και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.

Γκελσενκίρχεν

Χωρητικότητα σταδίου: 50.000

Το Γκελζενκίρχεν είναι γνωστό για την ιστορία της εξόρυξης άνθρακα και της παραγωγής χάλυβα, αλλά σήμερα οι επισκέπτες θα βρουν χώρους πρασίνου, θέατρα και κρουαζιέρες με πλοία, καθώς και βιομηχανική κληρονομιά στην περιοχή του Ρουρ.

Η Arena AufSchalke, ή Veltins Arena, είναι ένας χώρος διεξαγωγής του Euro 2024 με αναδιπλούμενη οροφή. Διαθέτει επίσης αναδιπλούμενο γήπεδο, δίνοντας στο στάδιο μια τεράστια ευελιξία στο είδος των εκδηλώσεων που μπορεί να διοργανώσει.

Το γήπεδο σχεδιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και άνοιξε τον Αύγουστο του 2001, και είναι κυρίως η έδρα της Σάλκε, ομάδας της Bundesliga, η οποία χρειαζόταν ένα νέο, πιο σύγχρονο γήπεδο για να εκπροσωπήσει έναν σύλλογο που βρισκόταν σε ανοδική πορεία μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Uefa το 1997. Η Arena AufSchalke είναι χτισμένη στην περιοχή του παλιού Parkstadion.

Ο αγωνιστικός χώρος μπορεί να μετακινηθεί μέσα και έξω από το γήπεδο μέσα σε τέσσερις ώρες, επιτρέποντας την ανάπτυξη του χλοοτάπητα σε πιο φυσικές εξωτερικές συνθήκες, ενώ παράλληλα το προστατεύει όταν το γήπεδο χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς εκτός από το ποδόσφαιρο.

Αμβούργο

Χωρητικότητα σταδίου: 49.000

Το σημερινό Volksparkstadion κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και εγκαινιάστηκε το 2000. Χτίστηκε στη θέση του πρώην γηπέδου που υπήρχε από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 και κατασκευάστηκε από υλικά που προέρχονταν από τα ερείπια του Eimsbuttel - μιας συνοικίας του Αμβούργου που είχε καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Είναι η έδρα ενός από τους ιδρυτικούς συλλόγους της Bundesliga, του Αμβούργου, η οποία το 2017-18 υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας, όπου βρίσκεται έκτοτε.

Λειψία

Χωρητικότητα σταδίου: 42.000

Χτισμένο στον ίδιο χώρο του παλιού Zentralstadion, που υπήρχε από το 1956, το στάδιο της Λειψίας είναι η έδρα της Λειψίας και είναι γνωστό ως Red Bull Arena. Άνοιξε το 2004 και είναι το μεγαλύτερο στάδιο στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Στην αρχική του μορφή, το γήπεδο χρησιμοποιήθηκε από διάφορες ομάδες της Λειψίας τον 20ό αιώνα, προτού περιέλθει σε ερείπωση, γεγονός που ώθησε την πόλη να κατασκευάσει το νέο γήπεδο. Στη συνέχεια, αυτό χρησιμοποιήθηκε περιστασιακά από την Σάχσεν μέχρι το 2007.

Μετά την εξαγορά της Μάρκρανσταντ από τη Red Bull και τη μετονομασία της σε RasenBallsport Λειψία, το γήπεδο προσδιορίστηκε γρήγορα από την εταιρεία ποτών ως μόνιμη έδρα για το νέο της περιουσιακό στοιχείο, γεγονός που έγινε πραγματικότητα το 2010.

Μόναχο

Χωρητικότητα σταδίου: 67.000

Το Munich Football Arena είναι ένα από τα πιο εμβληματικά γήπεδα της Ευρώπης, όχι μόνο ως έδρα μιας από τις καλύτερες ομάδες της ηπείρου, της Μπάγερν Μονάχου, αλλά και λόγω του μοναδικού πλαστικού εξωτερικού χώρου με μοτίβο πολλών διαμαντιών. Γνωστό και ως Allianz Arena, είναι το πρώτο γήπεδο στον κόσμο με κέλυφος που μπορεί να αλλάξει εντελώς χρώμα.

Χτισμένο στις αρχές της δεκαετίας του 2000, και με εγκαίνια το 2005, το γήπεδο ήταν αρχικά μια κοινοπραξία μεταξύ της Μπάγερν Μονάχου και της 1860 Μονάχου, αλλά τα οικονομικά προβλήματα της τελευταίας οδήγησαν την πρώτη να αγοράσει το μερίδιό της κατά 50% το 2006. Συμφωνήθηκε μια συμφωνία που επέτρεπε στην 1860 να παίζει στο γήπεδο μέχρι το 2025, αλλά ακυρώθηκε από την Μπάγερν το 2017, αφήνοντάς την ως μοναδική ενοικιάστρια.

Στουτγκάρδη

Χωρητικότητα σταδίου: 54.000

Χτισμένο το 1933, η Αρένα της Στουτγκάρδης έχει ανακαινιστεί και μετονομαστεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας της. Τώρα είναι γνωστή και ως MHPArena για λόγους χορηγίας, ενώ τα άλλα της ονόματα είναι Mercedes-Benz Arena, Gottlieb-Daimler-Stadion και Century Stadium.

Το στάδιο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τη φιλοξενία άλλων αθλημάτων, όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 1993 και αρκετοί τελικοί Eurobowl αμερικανικού ποδοσφαίρου. Ωστόσο, οι ανακαινίσεις που ολοκληρώθηκαν το 2011 το έκαναν ένα γήπεδο μόνο για ποδόσφαιρο. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αυτών, ανακαλύφθηκαν στον χώρο 18 μη πυροδοτημένες βόμβες που είχαν απομείνει από τις αεροπορικές επιδρομές στην πόλη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο πλαίσιο των εργασιών για τον εκσυγχρονισμό του σταδίου, εγκαταστάθηκε το αναγνωρίσιμο σχέδιο υφασμάτινης οροφής του, κατασκευασμένο από ανθεκτικό πολυεστέρα με επικάλυψη PVC.