Euro 2024: Η Πορτογαλία έχει... όλο το πακέτο - εάν βρει ισορροπία

Η Πορτογαλία διαθέτει αμυντικούς κορυφαίου επιπέδου, πειθαρχία και τσαγανό στη μεσαία γραμμή και δημιουργικότητα και γκολ στην επίθεση, καθώς και -σύμφωνα με τον προπονητή της- το τέλειο μείγμα νεότητας και εμπειρίας. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος στο Euro 2024.

Euro 2024: Η Πορτογαλία έχει... όλο το πακέτο - εάν βρει ισορροπία

Μπορεί στις συζητήσεις ενόψει του Euro 2024 να ξεχωρίζουν η Εθνική Αγγλίας ή εκείνη της Γαλλίας, ουδείς όμως δεν πρέπει να λησμονεί πως και η Πορτογαλία φιλοδοξεί να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης, και –βάσει ρόστερ- πολύ καλά κάνει.

Το fosonline.gr σας παρουσιάζει όσα χρειάζεται να ξέρετε για την Πορτογαλία λίγες μέρες πριν τη σέντρα στα γήπεδα της Γερμανίας.

Ο προπονητής

Αφού δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο τρόπαιο με τη «χρυσή γενιά» παικτών του Βελγίου, ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ καλείται τώρα να κάνει κάτι καλύτερο με μια άλλη Εθνική Ομάδα.

Ο Μαρτίνεθ οδήγησε το Βέλγιο στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA και το κράτησε εκεί για περισσότερο από το μισό της εξαετούς θητείας του, αλλά, σε τρεις μεγάλες διοργανώσεις, δεν μπόρεσε να κάνει το τελευταίο βήμα. Οι «κόκκινοι διάβολοι» αποκλείστηκαν από την μετέπειτα κάτοχο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γαλλία στα ημιτελικά το 2018 και από την επίσης μετέπειτα κάτοχο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ιταλία στα προημιτελικά το 2021. Η βασιλεία του Μαρτίνεθ έληξε φρικτά το 2022 με έναν ντροπιαστικό αποκλεισμό στη φάση των ομίλων από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, αποχωρώντας μετά την ισοπαλία 0-0 με την Κροατία.

Ο Μαρτίνεθ είναι μια συμπαθητική φιγούρα και έχει ξεκινήσει με την Πορτογαλία με τον ίδιο τρόπο που το έκανε και με το Βέλγιο- κερδίζοντας αγώνες και παίζοντας ελκυστικό, επιθετικό, ποδόσφαιρο υψηλής ενέργειας που οι φίλαθλοι μπορούν να αγκαλιάσουν.

Πέρασαν τα προκριματικά με 10 νίκες από τα πρώτα 10 παιχνίδια του Μαρτίνεθ ως επικεφαλής. Τον Μάρτιο ήρθε η πρώτη αναποδιά, μια φιλική ήττα με 2-0 από τη Σλοβενία, αλλά ο Μαρτίνεθ εξακολουθεί να πειραματίζεται με τακτικές και σχηματισμούς (έχουν δοκιμαστεί 3-4-3, 4-2-3-1 και 4-4-2 με ρόμβο), καθώς προσπαθεί να διατηρήσει την άπιαστη επιθετική συνταγή της Πορτογαλίας, διατηρώντας παράλληλα αρκετή αμυντική σταθερότητα για να κερδίσει τη διοργάνωση.

Ο προκάτοχός του, ο Φερνάντο Σάντος, θα είναι για πάντα ένας θρύλος επειδή οδήγησε την Πορτογαλία στην κατάκτηση του Euro 2016, αλλά ήταν ένας αμυντικός προπονητής και όταν ο Μπρούνο Φερνάντες, ο Μπερνάρντο Σίλβα, ο Ζοάο Φέλιξ, ο Ντιόγκο Ζότα, ο Γκονσάλο Ράμος και ο Ραφαέλ Λεάο ήρθαν να πλαισιώσουν τον Κριστιάνο Ρονάλντο στις επιθετικές γραμμές της Πορτογαλίας, το κοινό ήθελε πλέον θέαμα από την ομάδα του.

Ο Σάντος δεν μπόρεσε να συνδυάσει τον ενθουσιασμό με τις νίκες στο απαιτούμενο επίπεδο και αυτό το καθήκον πέφτει τώρα στον Μαρτίνεθ. Με το Βέλγιο, τα πράγματα έμειναν στάσιμα γι' αυτόν, καθώς οι καλύτεροι παίκτες τους μεγάλωσαν και οπισθοχώρησε σε ένα πιο συντηρητικό στυλ και σε ποδόσφαιρο αντίδρασης. Με την Πορτογαλία, τα πράγματα εξακολουθούν να φαίνονται φρέσκα και συναρπαστικά. Θα μπορούσε να είναι έτοιμη να πετύχει στη Γερμανία;

Το ανερχόμενο αστέρι

Ο Ζοάο Νέβες έχει τη δυνατότητα να γίνει το αστέρι που θα ξεχωρίσει σε όλο το τουρνουά.

Μόλις πριν από 18 μήνες έκανε το ντεμπούτο του στην ομάδα Ανδρών, αλλά μέχρι το τέλος του 2023, ο 19χρονος ήταν πλέον στην ομάδα της Πορτογαλίας και αποτελούσε μια παρουσία που απέπνεε ακατέργαστη έμπνεσυση στη μεσαία γραμμή της Μπενφίκα.

Σε τι είναι καλός; Λοιπόν, σχεδόν σε όλα. Σκεφτείτε τον Ρόντρι χωρίς την εμπειρία και τη νοημοσύνη, αλλά με πρόσθετη ενέργεια και τσαγανό. Κερδίζει τη μπάλα, ανασταλτικά άψογος, μαέστρος του ρυθμού, ντριμπλέρ, εξαιρετικός πασέρ και αξιοπρεπής μπροστά από το τέρμα. Ο Νέβες παίζει ως Νο 6 στην Μπενφίκα, αλλά μπορεί να προωθηθεί ψηλότερα στον αγωνιστικό χώρο.

«Ο καλύτερος τρόπος για να κρίνεις έναν παίκτη είναι να δεις την αντίδραση στα αποδυτήρια», δήλωσε ο Μαρτίνεθ για τον Νέβες. «Ο Ζοάο, στα 19 του χρόνια, κέρδισε τον σεβασμό των αποδυτηρίων μέσα σε δύο ημέρες. Δεν το είχα ξαναδεί αυτό στην καριέρα μου. Ήταν εντυπωσιακό».

Ο Μαρτίνεθ τον περιόρισε σε συνολικά 40 λεπτά στις πέντε πρώτες του συμμετοχές, αλλά αφέθηκε ελεύθερος για ολόκληρο το παιχνίδι στη φιλική νίκη της Πορτογαλίας με 4-2 επί της Φινλανδίας αυτή την εβδομάδα. Δεδομένης της τεράστιας γκάμας των προσόντων του, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Νέβες οδεύει προς την κορυφή. Το θέμα είναι απλώς πότε.

Δυνατά σημεία

Επιλογές. Η ομάδα της Πορτογαλίας είναι εξωφρενικά ισχυρή, σε βαθμό που ο επιθετικός της Σπόρτινγκ Λισαβόνας Πέντρο Γκοσάλβες (18 γκολ και 17 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις την περασμένη σεζόν) και ο επιθετικός της Μπράγκα Ρικάρντο Όρτα (13 γκολ και 14 ασίστ) δεν μπήκαν τελικά στους 26. Ούτε ο Ματέους Νούνες της Μάντσεστερ Σίτι μπήκε αρχικά, αλλά κλήθηκε ως αντικαταστάτης του τραυματία Οτάβιο.

Αν είστε φίλος του Champions League ή της Γουλβς, οι παίκτες της Πορτογαλίας θα σας είναι πολύ οικείοι - τα τρία τέταρτα της ομάδας είτε έπαιξαν σε αυτή τη διοργάνωση είτε σε αυτή την ομάδα την περασμένη σεζόν.

Υπάρχει ποιότητα υψηλού επιπέδου σε κάθε σημείο του γηπέδου. Για παράδειγμα, μπορούν να αντιμετωπίσουν την απουσία του μοναδικού τραυματία παίκτη της πρώτης ομάδας τους, του αριστερού μπακ της Μπάγερν Μονάχου, Ραφαέλ Γκερέιρο, επειδή μπορούν απλά να παίξουν κάποιον τύπο από την Παρί Σεν Ζερμέν που λέγεται Νούνο Μέντες. Ή αν όχι αυτόν, τι θα λέγατε για τον Ζοάο Κανσέλο; Ή τον Ντιόγκο Νταλό;

Το ίδιο ισχύει για κάθε θέση. Είναι σχεδόν η ίδια ενδεκάδα με αυτή του Κατάρ, αλλά με τον Ντιόγκο Ζότα (που ήταν τραυματίας το 2022) μέσα, συν τρία νέα λαμπερά νέα παιδιά, τον Γκονσάλο Ινάσιο (22χρονος κεντρικός αμυντικός της Σπόρτινγκ), τον Νέβες και τον Φρανσίσκο Κονσεϊσάο (21χρονος επιθετικός της Πόρτο). Ο fit και πάλι Πέντρο Νέτο είναι επίσης μέσα και αν μπορέσει να επαναλάβει τη φόρμα του από τους πρώτους μήνες της σεζόν στην Premier League, θα είναι ένα ισχυρό πλεονέκτημα από τον πάγκο.

Επίσης, μετά το Κατάρ, ορισμένοι παίκτες βελτιώθηκαν ή αναδείχθηκαν, με τους Ζοάο Παλίνια και Ραφαέλ Λεάο να κερδίζουν πολύ περισσότερο χρόνο συμμετοχής απ' ό,τι επί Σάντος, ενώ ο ταλαντούχος μέσος της Παρί, Βιτίνια ήταν στην ομάδα της σεζόν της Ligue 1.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο επανήλθε επίσης στην ενδεκάδα μετά την «υποβάθμισή» του κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Σημείωσε 10 γκολ στα προκριματικά και, σε ηλικία 38 ετών, παραμένει η φυσιογνωμία, ο ηγέτης και το επίκεντρο αυτής της ομάδας της Πορτογαλίας. Πρόκειται να αγωνιστεί στο έκτο του Euro.

Αδυναμίες

Το να βρεις πώς να χρησιμοποιήσεις καλύτερα τον Ρονάλντο, τον Φερνάντες, τον Μπερνάρντο, τον Λεάο, τον Ζότα, τον Ζοάο Φέλιξ, τον Ράμος και τους υπόλοιπους είναι ένας πονοκέφαλος που θα ήθελε κάθε προπονητής, οπότε δεν είναι και αδυναμία, αλλά ούτε και εύκολος γρίφος για να λυθεί, όπως διαπίστωσε ο Σάντος όταν η Πορτογαλία λύγισε χάνοντας 2-0 από ένα πεισματάρικο, οργανωμένο χαμηλό μπλοκ από το Μαρόκο στα προημιτελικά του Κατάρ.

Στην άμυνα, υπάρχει μεγάλο ερωτηματικό για το ποιος θα είναι ο παρτενέρ του Ρούμπεν Ντίας, με τους νεαρούς Αντόνιο Σίλβα, 20 ετών, από την Μπενφίκα και Ινάσιο να εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια των προκριματικών με έναν άνθρωπο δύο δεκαετίες μεγαλύτερό τους, τον Πέπε, ο οποίος, ναι, είναι ακόμα στις τάξεις των Πορτογάλων στα 41 του χρόνια. Ο τερματοφύλακας Ντιόγκο Κόστα γκρίνιαξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά είναι συνήθως μια σταθερή παρουσία.

Υπάρχει επίσης το γεγονός ότι ο Μαρτίνεθ θα πάει στο τουρνουά χωρίς να του έχει παρουσιαστεί ακόμη δύσκολος ανταγωνιστικός αγώνας.

Η νίκη και στους 10 προκριματικούς αγώνες ήταν εντυπωσιακό κατόρθωμα, αλλά, για να είμαστε δίκαιοι, ο όμιλος πολύ εύκολος, δεδομένου του επιπέδου των αντιπάλων της: Σλοβακία (48η θέση στην κατάταξη της FIFA), Ισλανδία (72η), Βοσνία και Ερζεγοβίνη (74η), Λουξεμβούργο (87η) και Λιχτενστάιν (202η).

Fun fact

Αν ο Πέπε παίξει στη Γερμανία, θα γίνει ο γηραιότερος παίκτης που έχει παίξει σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, παίρνοντας το ρεκόρ από τον τερματοφύλακα της Ουγγαρίας Γκάμπορ Κιράλι, του οποίου το σώμα, το μυαλό και το… παντελόνι ήταν 40 ετών και 86 ημερών όταν έπαιξε εναντίον του Βελγίου το 2016.