1966: Έτσι ήταν ο κόσμος, όταν η Εθνική Αγγλίας κέρδισε το μοναδικό της τρόπαιο
Πέρασαν 55 χρόνια για να ξαναβρεθεί η Εθνική Αγγλίας σε έναν τελικό μεγάλης διοργάνωσης σαν τον αποψινό του Euro 2020.
Μπορεί η Αγγλία να καυχιέται επειδή ανακάλυψε το ποδόσφαιρο, αλλά σε περισσότερα από 150 χρόνια ποδοσφαιρικής ύπαρξης και σε επίπεδο Εθνικής ομάδας το μοναδικό μέχρι σήμερα τρόπαιο που έχει να επιδείξει είναι η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, το οποίο και τότε έγινε στο σπίτι της. Η συμμετοχή στον σημερινό τελικό του Γιούρο αποτελεί τη δεύτερη μόλις συμμετοχή της Αγγλίας σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης μετά από εκείνον του ’66. Μετά από 55 χρόνια…
Από τότε μέχρι σήμερα πολλά, πάρα πολλά άλλαξαν, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και σε όλα τα επίπεδα της αθλητικής, κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής του πλανήτη. Ας δούμε λοιπόν τι συνέβαινε στον κόσμο το 1966, χρονιά της πρώτης και τελευταίας επιτυχίας των «τριών λιονταριών»:
* Το καλοκαίρι του 1966 η Λίβερπουλ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Αγγλίας. Στον τελικό του Κυπέλλου η Έβερτον νίκησε με 3-2 τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, ενώ το Λιγκ Καπ πήγε στη Γουέστ Μπρομ που νίκησε σε διπλό τελικό τη Γουέστ Χαμ (1-2, 4-1).
* Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν μόλις 40 ετών και βρισκόταν στον θρόνο της από το 1952, ενώ την Αγγλία κυβερνούσαν οι Εργατικοί υπό τον Χάρολντ Ουίλσον (1964-70).
* Το 1966 γεννήθηκε ο Ερίκ Καντονά που λατρεύτηκε αργότερα όσο λίγοι από την καριέρα του στη Λιντς και κυρίως στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και ήταν εκείνος που… γλέντησε τους Άγγλους με το διαφημιστικό σλόγκαν που του αφιέρωσε η «Nike»: «Το 1966 ήταν μία σπουδαία χρονιά για το αγγλικό ποδόσφαιρο. Γεννήθηκε ο Ερίκ»…
* Η Ρεάλ Μαδρίτης κατακτούσε το 6ο της Κύπελλο Πρωταθλητριών (σήμερα έχει 13 κατακτήσεις) με νίκη 2-1 επί της Παρτιζάν Βελιγραδίου στις Βρυξέλλες.
* Το Κύπελλο Κυπελλούχων κατέκτησε στη Γλασκώβη η Μπορούσια Ντόρτμουντ με 2-1 στην παράταση επί της Λίβερπουλ.
* Το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ κατέκτησε η Μπαρτσελόνα απέναντι στη Σαραγόσα (0-1, 4-2).
* Οι μόνες αθλητικές εφημερίδες που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα ήταν το «ΦΩΣ» και η «Αθλητική Ηχώ».
* Νικήτρια στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον ήταν η Αυστρία με το τραγούδι «Merci, Chérie» με τον Ούντο Γιούργκενς. Στον διαγωνισμό πήραν μέρος 18 χώρες.
* Τότε υπήρχαν ακόμα η Σοβιετική Ένωση, η Γιουγκοσλαβία, η Δυτική και η Ανατολική Γερμανία και η Τσεχοσλοβακία.
* Πρόεδρος στις ΗΠΑ ήταν ο Λίντον Τζόνσον και στη Σοβιετική Ένωση ηγείτο ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ.
* Τρία στρατιωτικά πραξικοπήματα έγιναν σε διάστημα 15 ημερών σε ισάριθμες χώρες της Αφρικής (Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Μπουρκίνα Φάσο, Νιγηρία).
* Η Μπουρκίνα Φάσο ονομαζόταν ακόμη Άνω Βόλτα…
* Απελάθηκαν οριστικά και οι τελευταίοι από τους 12.000 Έλληνες υπηκόους, κατοίκους Κωνσταντινούπολης.
* Ένα άτομο έχασε τη ζωή του και 50 τραυματίστηκαν από ισχυρότατο σεισμό που έπληξε την Ευρυτανία, ισοπεδώνοντας δεκαπέντε χωριά.
* Στις 23 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική τηλεοπτική εκπομπή του ΕΙΡ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοτηλεόρασης) με δίωρο πρόγραμμα, που περιλάμβανε διεθνείς ειδήσεις, καλλιτεχνικά θέματα και ντοκιμαντέρ, με χιλιάδες Αθηναίους να στριμώχνονται μπροστά στις βιτρίνες των καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών για να παρακολουθήσουν το θέαμα.
* Η Ελένη Κυπραίου ήταν η πρώτη παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης.
* Στη Θεσσαλονίκη ξεσπούσαν τον Μάρτιο εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ απεργών οδηγών αστικών συγκοινωνιών και αστυνομίας, όταν 2.000 απεργοί επιτέθηκαν κατά λεωφορείων που οδηγούσαν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους.
* Το 1966 ο Πέτρος Κλουδάς ξεκίνησε από τον Πειραιά με ένα καγιάκ. Αφού αναμετρήθηκε με τη μανία της θάλασσας και κινδύνεψε πολλές φορές σοβαρά, κατάφερε να φτάσει στην Ιταλία ύστερα από 24 ημέρες. Γνώρισε αποθεωτική υποδοχή όταν επέστρεψε στον Πειραιά.
* Η ΑΕΚ προκρίθηκε στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μπάσκετ με νίκη 75-45 επί της Ερυθράς Σημαίας της Σόφιας και έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που πέρασε σε τελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
* Το 1966 έπαιζε μπάσκετ ο 27χρονος τότε αρχηγός του Παναθηναϊκού, Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο οποίος την επόμενη χρονιά σταμάτησε να αγωνίζεται και ασχολήθηκε με τα κοινά του αθλήματος…
* Το πρωτάθλημα μπάσκετ της περιόδου 1965-66 ήταν το τρίτο από την καθιέρωση της Α’ Εθνικής. Ξεκίνησε στις 13 Μαρτίου 1966 και ολοκληρώθηκε στις 19 Ιουνίου. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ΑΕΚ, επικρατώντας του Άρη στον καθοριστικό αγώνα της τελευταίας ημέρας με 89-80, από τον οποίο είχε υποστεί τη μοναδική της ήττα με 74-69 στη Θεσσαλονίκη. Τον υποβιβασμό γνώρισαν ο Τρίτων και το Ανατόλια.
* Ο Χρήστος Παπανικολάου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης με 5,05 μέτρα, κάνοντας ταυτόχρονα και πανελλήνιο ρεκόρ.
* Τον Ιούνιο ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε πρωταθλητής για 16η φορά στην ιστορία του, συγκεντρώνοντας έναν βαθμό περισσότερο από τον προηγούμενο πρωταθλητή, Παναθηναϊκό.
* Στο Κύπελλο η ΑΕΚ πήρε το τρόπαιο στα χαρτιά, καθώς δεν κατέβηκε να αγωνιστεί ο Ολυμπιακός λόγω ραδιουργιών σε βάρος του από την ΕΠΟ.
* Στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής μετείχαν 16 ομάδες και εκτός από τους τρεις του ΠΟΚ (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ) και τους τρεις της Θεσσαλονίκης (Άρης, ΠΑΟΚ, Ηρακλής), μετείχαν ακόμη: από την Αττική οι Εθνικός, Πανιώνιος, Απόλλων Αθηνών, Αιγάλεω, Προοδευτική και από την περιφέρεια οι Πιερικός, Τρίκαλα, Πανσερραϊκός, Παναιγιάλειος, Νίκη Βόλου (με τους δύο τελευταίους να υποβιβάζονται).
* Τη σεζόν 1965-66 έγινε μια προσπάθεια… βολέματος ομάδων στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, με τη δημιουργία τριών ομίλων των 16 ομάδων, από τις οποίες θα υποβιβάζονταν οι 15 (5Χ3) στη Γ’ Εθνική. Όμως η προσπάθεια έμεινε ημιτελής. Διότι τελικά δεν υποβιβάστηκε καμιά ομάδα και αποφασίστηκε την επόμενη σεζόν οι ομάδες να γίνουν 18 σε κάθε όμιλο. Σας θυμίζει κάτι αυτό, 55 χρόνια μετά; Την άνοδο στην Α’ Εθνική πάντως κέρδισαν ο ΟΦΗ, ο Βύζας Μεγάρων και η Βέροια, ενώ ανέβηκαν στη Β’ από τη Γ’ Εθνική οι Λεβαδειακός, Εργοτέλης, Εθνικός Αλεξανδρούπολης, Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης και Ροδιακός.
* Πρώτος σκόρερ στην Α’ Εθνική αναδείχθηκε ο Μίμης Παπαϊωάννου με 23 γκολ και τον ακολούθησαν με 18 έκαστος οι Γιώργος Σιδέρης και Αριστείδης Παπάζογλου. Στη Β’ Εθνική πρώτοι σκόρερ ήταν οι Ιωαννίδης (ΠΑΟ Καλογρέζας) με 23 γκολ στον Α’ όμιλο, Σάκης Κουβάς (Βύζας Μεγάρων) με 26 γκολ στον Β’ όμιλο και Γιώργος Πασχαλίδης (Ολυμπιακός Βόλου) με 14 γκολ στον Γ’ όμιλο.
* Συγκλονίστηκαν οι ΗΠΑ όταν ο Τσαρλς Ουίτμαν σκότωσε τη σύζυγό του και τη μητέρα του και στη συνέχεια άλλα 14 άτομα στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, πριν σκοτωθεί από την αστυνομία.
* Προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς επιστημονικής φαντασίας «Σταρ Τρεκ» που έσπασε τα ταμεία.
* Επισημοποιήθηκε στις 8 Ιανουαρίου η στρατιωτική εμπλοκή των Αμερικανών στον πολυετή πόλεμο του Βιετνάμ, όταν ξέσπασε η μεγαλύτερη επιθετική επιχείρηση των ΗΠΑ στο λεγόμενο «Σιδηρούν Τρίγωνο», ένα προωθημένο οχυρό ανταρτών, 37 χιλιόμετρα από τη Σαϊγκόν, προστατευμένο από την πυκνή ζούγκλα της Ινδοκίνας.
* Το βρετανικό προτεκτοράτο της Μποτσουαναλάνδης ανακήρυξε την ανεξαρτησία του και έγινε η Δημοκρατία της Μποτσουάνας.
* Υπήρχε χώρα στην Αφρική με το όνομα «Μπασουτολάνδη», η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και μετονομάστηκε σε «Λεσότο». Την ίδια χρονιά και τα Νησιά Μπαρμπάντος ανεξαρτητοποιήθηκαν από την Αγγλία.
* Η κινηματογραφική ταινία «Η μελωδία της ευτυχίας» με την Τζούλι Κρίστι και τον Κρίστοφερ Πλάμερ σαρώνει στα Όσκαρ με πέντε κατακτήσεις, μεταξύ των οποίων και της καλύτερης ταινίας. Ο Λι Μάρβιν κερδίζει το Όσκαρ του Α’ ανδρικού ρόλου και η Κρίστι του Α’ γυναικείου.
* Στους ελληνικούς κινηματογράφους έκαναν θραύση και έσπασαν ταμεία οι ταινίες: «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» με τους Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Παπαμιχαήλ και Λάμπρο Κωνσταντάρα, «Ο ξυπόλητος πρίγκηψ» με τον Κώστα Βουτσά και «Η προξενήτρα» με τη Γεωργία Βασιλειάδου.
* Στο φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης το Α’ βραβείο κέρδισε η Κλειώ Δενάρδου με το τραγούδι «Πανηγύρι». Το Β’ βραβείο πήγε στη Ζωή Κουρούκλη με το «Δώσε μου».
* Νέος καταστρεπτικός σεισμός χτύπησε την περιοχή Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας, με απολογισμό 1 νεκρό, 10 βαριά τραυματίες και 10.000 άστεγους.
* Τον Νοέμβριο ο ποταμός Άρνος πλημμύρισε τη Φλωρεντία στην Ιταλία, αφήνοντας χιλιάδες άστεγους και καταστρέφοντας εκατομμύρια αριστουργήματα τέχνης και σπάνια βιβλία. Επίσης, την ίδια μέρα πλημμύρισε η Βενετία, καθώς το νερό έφτασε το 1,94 μ. ύψος, που αποτελεί το υψηλότερο καταγεγραμμένο όλων των εποχών.
* Εγκαινιάστηκε το Πανεπιστήμιο Πατρών.
* Ανείπωτη ναυτική τραγωδία στο Αιγαίο, καθώς στις 8 Δεκεμβρίου το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Ηράκλειον» βυθίστηκε, παίρνοντας μαζί του πάνω από 200 επιβάτες…
* Κατέρρευσε η κυβέρνηση Στεφανόπουλου και ανατέθηκε εντολή σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης στον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Ιωάννη Παρασκευόπουλο.
* Το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την απόφασή του στην πολύκροτη δίκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, καταδικάζοντας τους Σπύρο Γκοτζαμάνη και Μανώλη Εμμανουηλίδη σε ποινές φυλάκισης 11 και 8,5 χρόνων αντίστοιχα, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα όλους τους αξιωματικούς της Χωροφυλακής που κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία και παράβαση καθήκοντος.
* Στον στίβο η χρονομέτρηση γινόταν με χρονόμετρο χειρός. Στην Ελλάδα ο νικητής του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στο «Καραϊσκάκη» στα 100 μέτρα, Παν. Νικολαΐδης του Πανελληνίου, κέρδισε με 10.70.
* Το παγκόσμιο ρεκόρ των 100 μέτρων κατείχε ο Δυτικογερμανός Άρμιν Χάρι με 10 δευτερόλεπτα από το 1960.
* Τα αστικά λεωφορεία είχαν εισπράκτορα στην πίσω πόρτα.
* Η περιοχή του Νέου Κόσμου ονομαζόταν «Δουργούτι», «Λιόπεσι» η Παιανία και «Κατσιπόδι» η Δάφνη!
* Στη Δραπετσώνα δέσποζαν το εργοστάσιο των Λιπασμάτων, το τσιμεντάδικο της ΑΓΕΤ και τα σφαγεία, που απασχολούσαν συνολικά περισσότερους από 6.000 εργάτες…
* Στην Ιταλία το πρωτάθλημα πήρε η Ίντερ (όπως και φέτος), με δεύτερη την Μπολόνια και τρίτη τη Νάπολι. Η Γιουβέντους τερμάτισε πέμπτη. Υποβιβάστηκαν οι Σαμπντόρια, Κατάνια και Βαρέζε.
* Πρώτος σκόρερ στο ιταλικό πρωτάθλημα αναδείχθηκε ο Βραζιλιάνος Λουίς Βινίσιο της Βιτσέντσα με 25 γκολ, δεύτερος ο Σορμάνι της Μίλαν με 21 και στην τρίτη θέση με 19 γκολ ήταν οι Σάντρο Ματσόλα της Ίντερ και Ζοσέ Αλταφίνι της Νάπολι.
* Το Κύπελλο Ιταλίας κατέκτησε η Φιορεντίνα που νίκησε στη Ρώμη την Καταντζάρο με 2-1.
* Πρωθυπουργός στην Ιταλία ήταν ο Άλντο Μόρο μέχρι τον Ιούνιο του ’66 και τον διαδέχθηκε ο Τζιοβάνι Λεόνε, αμφότεροι Χριστιανοδημοκράτες. Πρόεδρος της χώρας ήταν ο Τζουζέπε Σάραγκατ.
* Στην Ελλάδα δεν υπήρχε ακόμα ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά πλησίαζε η ώρα της χούντας (1967).
* Εκείνη τη χρονιά γεννήθηκαν οι Γιάννης Σερβετάς (παρουσιαστής και ηθοποιός), Ρομάριο (διεθνής Βραζιλιάνος φορ), Βασίλης Δημητριάδης (ποδοσφαιριστής του Άρη και της ΑΕΚ), Κώστας Παταβούκας (μπάσκετ), Χρίστο Στόιτσκοφ (διεθνής Βούλγαρος ποδοσφαιριστής), Γιάννης Καλιτζάκης (ποδοσφαιριστής), Σίντι Κρόφορντ (Αμερικανίδα ηθοποιός και μοντέλο), Κράσιμιρ Μπαλάκοφ (διεθνής Βούλγαρος μεσοεπιθετικός), Τέντι Σέριγχαμ (Άγγλος διεθνής), Τζόναθαν Έντουαρντς (Ολυμπιονίκης του τριπλούν), Τζάνετ Τζάκσον (Αμερικανίδα τραγουδίστρια), Γιαν Ζελέζνι (Τσέχος παγκόσμιος ρέκορντμαν του ακοντισμού), Μάικ Τάισον (Αμερικανός πρωτοπυγμάχος βαρέων βαρών), Μηνάς Χατζίδης (διεθνής άσος του Ολυμπιακού), Τζανφράνκο Τζόλα (Ιταλός ποδοσφαιριστής), Χάλι Μπέρι (Αμερικανίδα ηθοποιός), Δημήτρης Παπαδόπουλος (μπάσκετ), Σάλμα Χάγεκ (Μεξικανή ηθοποιός), Χρήστος Δάντης (συνθέτης, τραγουδοποιός), Ζορζ Γουεά (Λιβεριανός ποδοσφαιριστής και πολιτικός), Ντέιβιντ Κάμερον (παλιός πρωθυπουργός της Αγγλίας), Τόνι Άνταμς (Άγγλος διεθνής αμυντικός).
* Έφυγαν από τη ζωή μεταξύ άλλων οι Μπάστερ Κίτον (Αμερικανός ηθοποιός), Μοντγκόμερι Κλιφτ (Αμερικανός ηθοποιός), Γιώργος Θεοτοκάς (συγγραφέας), Ουόλτ Ντίσνεϊ (Αμερικανός σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων και κινηματογραφικός παραγωγός), Γιώργος Μόσχος (μπασκετμπολίστας της ΑΕΚ).
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ