Euro 2020: Άμεσα σε ισχύ ο νέος κανονισμός για το χέρι
Μία σημαντική αλλαγή αποφάσισε να εφαρμόσει η UEFA και μάλιστα άμεσα, αρχής γενομένης από το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Μέχρι τώρα το "χέρι" που οδηγεί σε γκολ τιμωρείται από τους διαιτητές ακόμα κι αν είναι ακούσιο ωστόσο, στο εξής ο κανονισμός αλλάζει όταν πρόκειται για την αρχη της φάσης που οδηγεί σε γκολ. Σύμφωνα με την UEFA στο Euro 2020 αυτό δεν θα ισχύσει!
Οι αλλαγές στην περίπτωση του ακούσιου ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο από το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου, που νομοθετεί, με τους διοργανωτές των κορυφαίων τουρνουά να έχουν το δικαίωμα να τις εφαρμόσουν κατά την κρίση τους.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Οι αξιωματούχοι της UEFA αποφάσισαν να εφαρμόσουν τη νέα νομοθεσία από το επερχόμενο Euro, μπου ξεκινά στις 11 Ιουνίου. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διαιτησίας Ρομπέρτο Ροσέτι χαρακτήρισε τις αλλαγές «σε αρμονία με το πνεύμα του ποδοσφαίρου».
Στην Premier League της τελευταίας σεζόν το ακούσιο χέρι από συμπαίκτη στην προσπάθεια επίτευξης γκολ ήταν παράβαση, με το αμφιλεγόμενο γκολ της Φούλαμ στο ματς πρωταθλήματος με την Τότεναμ τον περασμένο Μάρτιο να «φουντώνει» τις αντιδράσεις.
Σε μια ενημέρωση την Παρασκευή (4/06), ο Ροσέτι τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρχουν «σαφή στοιχεία» προτού ο υπεύθυνος διαιτητής του VAR ακυρώσει ένα γκολ που έχει κατακυρώσει ο ρέφερι της αναμέτρησης και πρόσθεσε ότι οι τηλεθεατές θα βλέπουν μόνο την «τελική» γραμμή που χρησιμοποιείται για παραβάσεις οφσάιντ.
«Το ποδόσφαιρο είναι για αμφιλεγόμενες στιγμές και δεν είναι πάντα εύκολο να καθορίσουμε τη γραμμή παρέμβασης για το VAR», δήλωσε ο Ροσέτι και κατέληξε: «Θέλουμε σαφή αποδεικτικά στοιχεία για ν΄ ακυρώνονται τα γκολ, αυτό είναι. Για πραγματικές αποφάσεις θέλουμε οι παρεμβάσεις να είναι ακριβείς.»
Οι διαιτητές των αγώνων αναμένεται επίσης να ακολουθήσουν μια προσέγγιση «μηδενικής ανοχής» στο επικίνδυνο παιχνίδι και σε μια περίπτωση που οι παίκτες θα περικυκλώνουν τους διαιτητές, θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον να δεχτούν μία κίτρινη κάρτα.
Πηγή: ΑΠΕ